Αγνωστος πυροβόλησε και σκότωσε τον ιερέα Ντέιβιντ Ο'Κόνελ, τον οποίο ο πάπας Φραγκίσκος είχε διορίσει βοηθό επίσκοπο το 2015. Είχε βοηθήσει φτωχούς και μετανάστες, ενώ μαχόταν τις συμμορίες.

Ενας ρωμαιοκαθολικός κληρικός της Καλιφόρνιας, ο οποίος είχε καλή φήμη στη φτωχική περιφέρειά του, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου, λίγα τετράγωνα μακριά από την εκκλησία του, 20 χλμ. από το κέντρο του Λος Αντζελες. Το περιστατικό ερυνάται ήδη ως ανθρωποκτονία, όμως οι αστυνομικές υπηρεσίες που επελήφθησαν δεν έχουν διευκρινίσει αν ο κληρικός ήταν ο πραγματικός στόχος των δραστών. Δεν έχουν συλληφθεί ούτε ανακρίνονται ύποπτοι. Οταν ειδοποιήθηκαν και μετέβησαν στο σημείο, οι αστυνομικοί βρήκαν τον κληρικό νεκρό από βλήμα πυροβόλου όπλου – είχε δεχθεί τη σφαίρα στον θώρακα.

Ο 69χρονος Ντέιβιντ Ο’Κόνελ ήταν ιρλανδικής καταγωγής. Είχε σπουδάσει Θεολογία στο Δουβλίνο και χειροτονήθηκε ιερέας στο Λος Αντζελες το 1979. Το 2015 ο πάπας Φραγκίσκος τον έχρισε βοηθό επίσκοπο. Στην πολυετή ιερατική καριέρα του ο δολοφονηθείς είχε ασχοληθεί με καυτά ζητήματα της αμερικανικής καθημερινότητας. Remaining Time-0:00 Fullscreen Mute Συναναστράφηκε με μετανάστες, με σκοπό να τους βοηθήσει στη νέα ζωή τους, αλλά και με συμμορίτες, με σκοπό να τους αποτραβήξει από τους δρόμους. Πολέμησε τη βία και αναζήτησε λύσεις υπέρ των φτωχών σε ζητήματα στέγασης, ανεργίας, εκπαίδευσης κ.ά. To 1992 o Ο’Κόνελ, έπειτα από δικαστική απόφαση που αθώωσε τέσσερις λευκούς αστυνομικούς για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του μαύρου Ρόντνεϊ Κινγκ, είχε διαμεσολαβήσει για ειρήνευση του ποιμνίου του και της τοπικής αστυνομίας. Ο ίδιος έλεγε ότι μόνο με παρεμβάσεις στις γειτονιές μπορεί να αλλάξει το Λος Αντζελες. «Το σημαντικό είναι να μένεις στις γειτονιές, να είσαι δίπλα στον κόσμο. Ετσι μπορούμε να αλλάξουμε το νότιο Λος Αντζελες. Αρκεί να είμαστε εκεί έξω και να δουλεύουμε με τους ανθρώπους». Ωστόσο, η τελευταία «δουλειά του με κάποιους ανθρώπους εκεί έξω» στράβωσε, παρότι ο κληρικός φρόντιζε 8.000 οικογένειες και δύο σχολεία των 500 μαθητών. Ο Ο’Κόνελ εργάστηκε και με οικογένειες που έφθασαν στο Λος Αντζελες από τη Λατινική Αμερική, προσπαθώντας να διευκολύνει τη ζωή τους στις ΗΠΑ. «Είναι μεγάλο σοκ, δεν έχω λόγια να εκφράσω τη λύπη μου» δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος του Λος Αντζελες. «Ο επίσκοπος Ντέιβ ήταν άνθρωπος με βαθιά πίστη, ειρηνοποιός, με την καρδιά του ανοιχτή στους αναξιοπαθούντες, φτωχούς και μετανάστες. Είχε το όνειρο να οικοδομήσει μια κοινότητα όπου θα ήταν προστατευμένη κάθε ζωή. »Προσευχόμαστε για την οικογένειά του και για την επιβολή του νόμου, καθώς συνεχίζεται η έρευνα για αυτό το τρομερό έγκλημα».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.