Την μνήμη των Αγίων Τριών Ιεραρχών, Προστατών της Παιδείας και των Ελληνικών Γραμμάτων, τίμησε σήμερα οφειλετικώς η Τοπική μας Εκκλησία. Το πρωί τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βόλου, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, παρουσία των Διευθυντών Εκπαιδεύσεως Μαγνησίας, εκπαιδευτικών και μαθητών. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος τέλεσε Αρτοκλασία υπέρ υγείας των Εκπαιδευτικών του τόπου μας και Επιμνημόσυνη Δέηση για την ανάπαυση των κεκοιμημένων Εκπαιδευτικών.

Ακολούθησε, στο Πν. Κέντρο, η ετήσια εορταστική εκδήλωση, προς τιμήν του εκπαιδευτικού κόσμου της Μαγνησίας. Τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο παλαίμαχος και διαπρεπής Εκπαιδευτικός, Φιλόλογος και τ. Λυκειάρχης κ. Χρήστος Ξενάκης. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Θεματικός Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Γεώργιος Καλτσογιάννης, ο Δ/ντής 2θμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Σωκράτης Σαβελίδης, εκπρόσωποι των Αρχών και πλήθος εκπαιδευτικών, συναδέλφων του τιμωμένου και μαθητών του.

Για τον κ. Ξενάκη μίλησε, καταρχάς, η κ. Καλλιόπη Μπαχαριά Καραθανάση, Φιλόλογος, τ. Γυμνασιάρχης, με θέμα «Λόγος επαινετικός για τον Χρήστο Ξενάκη, δείγμα φιλικής και συναδελφικής εκτίμησης». Η ομιλήτρια, μεταξύ των άλλων, χαρακτήρισε τον τιμώμενο «εκπαιδευτικό με εκκλ/κό ήθος, με αγάπη για την πατρίδα, άριστο γνώστη και χειριστή της Ελληνικής γλώσσας».

Ακολούθησε η ομιλία του κ. Γεωργίου Κοντομήτρου, Δρος Παιδαγωγικών, τ. Σχολικού Συμβούλου Φιλολόγων Νομού Μαγνησίας, με θέμα «Η παιδαγωγική σχέση και η διάρκειά της. Η περίπτωση του Φιλολόγου Χρήστου Ξενάκη». Ο κ. Κοντομήτρος, μεταξύ άλλων, επεσήμανε τις μεγάλες αρετές του δασκάλου του: «Γερά καταρτισμένος, με αδιάπτωτο ενδιαφέρον για την πορεία των μαθητών του, με διαρκή πνευματικό αγώνα, δεξιοτέχνης στην διαχείριση της τάξης, προσωπικότητα ηθική, που εξέπεμπε αγάπη και χαρά για την πρόοδο των μαθητών του».

Στην συνέχεια, ο Σεβ. Ποιμενάρχης κ. Ιγνάτιος απένειμε στον κ. Ξενάκη την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση της Τοπικής μας Εκκλησίας, τον Χρυσό Σταυρό μετά Διπλώματος, για την πολύχρονη και καλλίκαρπη εκπαιδευτική του προσφορά. Ακολούθησε η αντιφώνηση του τιμηθέντος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την εξαιρετική τιμή και τόνισε ότι η τιμητική διάκριση, που του απονεμήθηκε, τιμά το σύνολο του εκπαιδευτικού μας κόσμου. Ο κ. Ξενάκης μίλησε για την αναγκαιότητα των ανθρωπιστικών σπουδών στην εποχή μας και επεσήμανε ότι «χρειάζονται, για να βοηθούν τον νέο άνθρωπο να ολοκληρώνεται, να γίνεται σωστός πολίτης, να μάθει να συμβιώνει, να συνεργάζεται, να αγαπά, να σκέπτεται, να κρίνει σωστά…».

Την εκδήλωση, που συντόνισε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Δαμασκηνός Κιαμέτης, έκλεισε ο Σεβ. Ποιμενάρχης κ. Ιγνάτιος.
Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι «παραμένουμε πιστοί στον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών, γιατί οι Έλληνες έχουμε το μεγάλο προνόμιο της Ελληνικής γλώσσας, της συνάντησης του Χριστιανισμού με τον Ελληνισμό, της Ορθόδοξης παράδοσής μας, που αν απεμπολήσουμε, τότε θα έρθουν τα δεινά, που προγευόμαστε, όταν ξεχνάμε ποιοι είμαστε. Μια Παιδεία χωρίς ερείσματα πνευματικά, που οι Τρεις Ιεράρχες μας διδάσκουν, μπορεί να ονομάζεται εκπαιδευτικό σύστημα, όχι, όμως, Παιδεία».

Ο κ. Ιγνάτιος μίλησε με συγκίνηση για τον κ. Ξενάκη, λέγοντας ότι «είναι παράδειγμα προς μίμησιν για τους νέους εκπαιδευτικούς». Δεδομένου ότι ο κ. Ξενάκης, τα τελευταία 20 χρόνια, προσφέρει τις υψηλές υπηρεσίες του στην Τοπική μας Εκκλησία, ως Γραμματεύς του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Μητροπολίτου μας, ο Σεβασμιώτατος εξήρε την μεταξύ τους συνεργασία και εμπιστοσύνη και τόνισε την ασφάλεια, που νιώθει, γνωρίζοντας ότι έξω από τον γραφείο του βρίσκεται ένα πρόσωπο σαν τον τιμηθέντα. Ο κ. Ιγνάτιος παρατήρησε ότι «στο πρόσωπό του τιμούμε τους εκπαιδευτικούς, τους άξιους ανθρώπους της εμπιστοσύνης, αυτούς που συνεχίζουν να νοηματοδοτούν την ζωή μας».

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.