Δήλωση του Πατριάρχη Φιλάρετου για κυρώσεις κατά του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ουκρανία.

Εκ μέρους της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Κιέβου, εκφράζω την υποστήριξή μου για τις αποφασιστικές ενέργειες των ουκρανικών αρχών να εμποδίσουν το Πατριαρχείο Μόσχας και τις συνδεδεμένες με αυτό θρησκευτικές δομές να παραμείνουν στην Ουκρανία, ιδίως τις διατάξεις του Διατάγματος του Προέδρου Ουκρανία αριθ. 820/2022 “Σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας της 1ης Δεκεμβρίου 2022 του έτους “Σχετικά με ορισμένες πτυχές της δραστηριότητας θρησκευτικών οργανώσεων στην Ουκρανία και την εφαρμογή προσωπικών ειδικών οικονομικών και άλλων περιοριστικών μέτρων (κυρώσεις)».

Ο Ρωσο-Ουκρανικός πόλεμος δημιούργησε τέτοιες συνθήκες που η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας δεν έχει το δικαίωμα να είναι ταυτόχρονα με τη Μόσχα και δήθεν με τον ουκρανικό λαό. Πρέπει αποφασιστικά και ρεαλιστικά να έρθει σε ρήξη με το κέντρο που βρίσκεται στη χώρα επιτιθέμενη. Το Πατριαρχείο Μόσχας, που έχει γίνει όργανο της εγκληματικής πολιτικής του Πούτιν, δεν έχει θέση στην Ουκρανία. Επομένως, υπάρχει μόνο μία διέξοδος για τον βουλευτή του UOC – να προχωρήσει προς την πλήρη ανεξαρτησία.

Ταυτόχρονα, θέλω να τονίσω ότι μόνο το Πατριαρχείο μπορεί να αποτελέσει πραγματική εγγύηση για την αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Ορθοδοξίας, την ελεύθερη ανάπτυξή της από ξένα θρησκευτικά κέντρα.

Καλώ τις ουκρανικές αρχές, την επισκοπή, τον κλήρο και τους πιστούς να συνεχίσουν τον αγώνα για την ανάδειξη μιας πραγματικά αυτοκέφαλης ενοποιημένης Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και να την οικοδομήσουν στο καθεστώς του Πατριαρχείου. Ο ουκρανικός λαός, με την ευσέβεια και τη θυσία του, άξιζε να έχει το Πατριαρχείο Κιέβου. Είναι αυτός που θα δώσει στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία τη θέση που της αρμόζει στην Οικουμενική Ορθοδοξία.

Με αυτήν την ευκαιρία, εύχομαι επιτυχία στον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyi, στις ουκρανικές αρχές στον δρόμο για την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και της πνευματικής της κυριαρχίας.

Επικαλούμαι την ευλογία του Θεού!

ΦΙΛΑΡΕΤ,
ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΙΕΒΟΥ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΡΟΥΣ-ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

6 Δεκεμβρίου 2022

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.