Υπάρχει πλήθος παραδειγμάτων που μπορεί να βρει κανείς σε ελεύθερη πρόσβαση του πως οι Ρώσοι ιερείς, αρχής γενομένης το 2014, ευλογούσαν τους επικεφαλείς των στρατιωτικών που πολέμησαν κατά της Ουκρανίας.

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, στις δηλώσεις του, ο Προκαθήμενος της Ουκρανικής Εκκλησίας Μητροπολίτης Επιφάνιος αναφερόμενος στο αν πρέπει ιερείς του Πατριαρχείου Μόσχας να υπηρετούν ως στρατιωτικοί ιερείς στον ουκρανικό στρατό, με αφορμή το νέο νόμο που αφορά τους στρατιωτικούς ιερείς.

«Προχωρούσαμε ολόκληρα πέντε χρόνια στην έγκριση αυτού του Νόμου (για τους στρατιωτικούς ιερείς). Είχαμε περίπου 10 νομοσχέδια. Αλλά αυτά δεν ικανοποιούσαν την Εκκλησία, τις θρησκευτικές οργανώσεις στην Ουκρανία, οι οποίες έχουν στρατιωτικούς ιερείς. Στον Ουκρανικό στρατό περίπου το 80% των στρατιωτικών ιερέων είναι της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Για αυτό είμαστε ευγνώμονες στη Βερχόβνα Ράντα (ουκρανικό κοινοβούλιο) ότι επιτέλους μπόρεσαν να εγκρίνουν το σχετικό νομοσχέδιο» είπε ο Μητροπολίτης.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, στο νομοσχέδιο αναφέρεται ξεκάθαρα ότι ιερείς Εκκλησίας, η έδρα της οποίας βρίσκεται στην επιτιθέμενη χώρα δεν έχουν το δικαίωμα να φροντίζουν πνευματικά τους στρατιωτικούς. «Γίνεται παραπομπή στον βασικό νόμο, στον οποίον αυτό αναφέρεται ρητά. Και υπάρχει νόμος όσον αφορά τη μετονομασία της αποκαλούμενης ως “Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας” σε Ρωσική ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν εφαρμόζεται. Αλλά θα έρθει η ώρα όταν θα εφαρμοστεί. Εν μέρει έχει σταματήσει η εφαρμογή της εντολής του Υπουργείου Πολιτισμού όσον αφορά τη μετονομασία. Και τώρα το θέμα εξετάζει στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Αν και κατά την άποψή μου είναι συνταγματικός ο νόμος και αυτή την απόφαση θα λάβει το δικαστήριο στο μέλλον» είπε ο προκαθήμενος της Ουκρανικής Εκκλησίας.

«Από την άλλη, οι στρατιώτες μας δεν θα δεχτούν Ρώσο ιερέα στις γραμμές τους τώρα. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα. Μπορείτε να τα βρείτε στις ανοιχτές πηγές πληροφόρησης, στο Διαδίκτυο, το πως αυτοί (σ.σ. Ρώσοι ιερείς), ξεκινώντας από το 2014, ευλογούσαν τους επικεφαλείς εκείνων που σκότωναν τους στρατιώτες μας», είπε ο Μητροπολίτης Επιφάνιος. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά και για αυτό δεν έχουν θέση στον ουκρανικό στρατό οι Ρώσοι ιερείς τη στιγμή που γίνεται πόλεμος.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.