Δεκαπέντε χρόνια από την ημέρα της εκλογής του στον Θρόνο του Πατριαρχείου Ρουμανίας συμπλήρωσε χθες, Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ.

Ο Μακαριώτατος εξελέγη, στις 12 Σεπτεμβρίου 2007, από την Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ρουμανίας ως ο πέμπτος κατά σειρά Αρχιεπίσκοπος Βουκουρεστίου, Μητροπολίτης Ουγγροβλαχίας και Πατριάρχης Ρουμανίας. Στις 39 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η ενθρόνιση του.

Ένα από τα κορυφαία έργα της Πατριάρχιας του κ.κ. Δανιήλ θεωρείται η κατασκευή του Εθνικού Καθεδρικού Ναού. Έργο που ανέλαβε ως εντολή από τους προκατόχους του. Η ευαισθητοποίηση του σε κοινωνικά ζητήματα, η παροχή βοήθειας στις ευάλωτες ομάδες, η αγάπη και μέριμνά του για τους νέους, αλλά και το συνεχές ενδιαφέρον του για τους Ρουμάνους της διασποράς είναι ορισμένα άλλα χαρακτηριστικά που διακρίνονται στην διακονία όλα αυτά τα χρόνια που παραμένει στο πηδάλιο της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Σύντομο βιογραφικό του Πατριάρχη Ρουμανίας Δανιήλ
Γεννήθηκε στις 22 Ιουλίου 1951 στο χωριό Dobreşti του δήμου Bara της περιφέρειας Timiş της Ρουμανίας.

Ήταν ο τρίτος γιος του δασκάλου Alexie και της Stela Ciobotea. Σπούδασε Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Σίμπιου, από την οποία αποφοίτησε το 1974. Την περίοδο 1974 – 1976 έκανε διδακτορικές σπουδές στο Βουκουρέστι και κατόπιν στο Προτεσταντικό Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Σπουδών του Στρασβούργου και στο Καθολικό Πανεπιστήμιο Albert Ludwig του Φρειβούργου. Το 1979 έγινε διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου και το 1980 του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου.

Στις 6 Αυγούστου 1987 εκάρη μοναχός στη Μονή Σιχάστριας (Sihăstria), παίρνοντας το όνομα Δανιήλ. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 14 Αυγούστου 1987 και Πρεσβύτερος την επόμενη μέρα. Στις 4 Μαρτίου 1990 χειροτονήθηκε τιτουλάριος Επίσκοπος Λουγκοζάνου, βοηθός Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Τιμισοάρας.

Στις 7 Ιουνίου 1990 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Ιασίου και Μητροπολίτης Μολδαβίας και Βουκοβίνης.

Μετά τον θάνατο του Πατριάρχη Θεόκτιστου ήταν τοποτηρητής του Θρόνου και στις 12 Σεπτεμβρίου 2007 εξελέγη Πατριάρχης.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.