Στις ιερές μονές Ξενοφώντος και Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους διηγούνται τα ακόλουθα για την εικόνα της Παναγίας της Οδηγητρίας.

Η Θεομητορική αυτή εικόνα βρισκόταν από απομνημονεύτων χρόνων εντός του Καθολικού (του κεντρικού ναού) της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου επί της κολώνας του αριστερού χορού.

Το 1730, όμως, κατά παράδοξο τρόπο, ενώ ο Ναός ήταν κλειδωμένος εξαφανίστηκε η εικόνα πράγμα που οι Βατοπαιδινοί Πατέρες το θεώρησαν ως ιεροσυλία.

Και ενώ άρχισαν να την αναζητούν εντός της Ιεράς Μονής, έμαθαν, ξαφνικά, ότι η εικόνα βρέθηκε στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος. Η Μονή αυτή απέχει τρεις ώρες με τα πόδια από τη Μονή Βατοπαιδίου.

Όταν το πληροφορήθηκαν οι Βατοπαιδινοί Μοναχοί έστειλαν ανθρώπους για να μεταφέρουν πίσω στο Μοναστήρι τους την εικόνα.

Όταν την έφεραν την τοποθέτησαν ξανά στη ίδια θέση και έλαβαν αυστηρότερα μέτρα για την ασφάλεια και την προφύλαξη της.

Και πάλιν, όμως, η εικόνα εξαφανίστηκε από την θέση της, και μάλιστα χωρίς να θιγεί η ασφάλεια του ναού, δηλαδή χωρίς να παραβιαστούν οι πόρτες και οι σφραγίδες οι οποίες έμειναν άθικτες.

Όταν το διαπίστωσαν αυτό οι Βατοπαιδινοί Πατέρες, βεβαιώθηκαν πλέον για την οικειοθελή και θαυμαστή αναχώρηση της θαυματουργής εικόνας της Θεοτόκου από το Μοναστήρι τους.

Έτσι, όταν πληροφορήθηκαν πως για μια ακόμη φορά η εικόνα βρέθηκε πάλιν στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος, δεν έκριναν εύλογο να εναντιωθούν στην απόφαση της Παναγίας να διαλέξει η ίδια τον μόνιμο τόπο διαμονής της.

Για τον λόγο αυτό, πήγαν όλοι μαζί οι Πατέρες στην νέα της κατοικία για να την προσκυνήσουν και ουσιαστικά να την αποχαιρετήσουν.

Αυτό, μάλιστα, το έκαναν για πολλά χρόνια οι Πατέρες της Μονής Βατοπαιδίου, προσφέροντας κεριά και λάδι σε ανάμνηση της θαυματουργίας αυτής.

Η αγία εικόνα της Παναγίας της Οδηγητρίας βρίσκεται εντός του Καθολικού της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος, επί της κολώνας του αριστερού χορού, όπως ακριβώς βρισκόταν και στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.