Η γιορτή του Πάσχα είναι η μεγαλύτερη κινητή εορτή, δηλαδή δεν εορτάζεται κάθε χρόνο την ίδια ημερομηνία, όπως καθορίστηκε από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας το 325 μ.Χ. Τότε ορίστηκε ότι η Κυριακή του Πάσχα θα ήταν η πρώτη Κυριακή που ακολουθεί την πανσέληνο μετά την εαρινή ισημερία στις 21 Μαρτίου.

Τελείται το πρωί μέχρι το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και τα ξημερώματα προς την Κυριακή
• Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ψάλλεται η λεγόμενη Πρώτη (1η) Ανάσταση ή αλλιώς ο Εσπερινός της Ανάστασης.

• Το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου στον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα πραγματοποιείται η αφή του Άγιου Φωτός και διανέμεται σε όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς πιστούς σε όλη την Οικουμένη.

• Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου τελείται η Ακολουθία της Αναστάσεως, ψάλλοντας το «Δεύτε λάβετε φως» και αντίστοιχα στις 00:00 ακριβώς ο ιερέας εκφωνεί το «Χριστός Ανέστη». Ένα αίσθημα ελπίδας και χαράς πλημμυρίζει τους πιστούς και ο τόπος σείεται από βεγγαλικά και μπαλωτιές στον αέρα.

Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα τελείται ο Εσπερινός της Αγάπης ή η λεγόμενη Δεύτερη Ανάσταση που στους περισσότερους ναούς τελείται το πρωί της Κυριακής. Ονομάζεται έτσι, διότι παλαιότερα οι Χριστιανοί αντάλλασσαν μεταξύ τους το φιλί της αγάπης.

Διαβάζεται μία περικοπή από το Ευαγγέλιο του Ιωάννη, όπου αναφέρεται ότι ο Χριστός μετά την Ανάστασή του εμφανίστηκε στους μαθητές του, με τον Θωμά να μην πείθεται καθώς δεν ήταν παρών στο γεγονός αυτό.

Το Ιερό Ευαγγέλιο διαβάζεται σε πολλές γλώσσες και διακηρύσσεται σε παγκόσμιο επίπεδο η νίκη του θανάτου, της χαράς και της ελπίδας.

Η λαμπάδα

Το βράδυ του Σαββάτου κάθε πιστός κρατάει από μία λαμπάδα. Τα παιδάκια συνηθίζεται να λαμβάνουν δώρο μία λαμπάδα μαζί με ένα σοκολατένιο αυγό από τις νονές και τους νονούς τους.

Το έθιμο της πασχαλινής λαμπάδας χρονολογείται από τα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού. Την εποχή εκείνη τις ημέρες του Μεγάλου Σαββάτου και της Κυριακής του Πάσχα βαφτίζονταν νεοφώτιστοι χριστιανοί.

Πιστεύεται ακόμα ότι η λαμπάδα αναπαριστά το φως που έφερε ο Ιησούς Χριστός στην ανθρωπότητα μέσω της Ανάστασής του νικώντας έτσι, το σκοτάδι και το θάνατο.

Το χρώμα της πασχαλινής λαμπάδας έχει και εκείνο με τη σειρά του τον δικό του συμβολισμό. Το απόγευμα προς βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, στην περιφορά του Επιταφίου οι πιστοί κρατάνε λαμπάδες σε χρώμα καφέ, γεγονός που συμβολίζει το πένθος των πιστών, το θάνατο και τα Πάθη του Χριστού.

Λευκές και χρωματιστές λαμπάδες υφίσταται να κρατάνε οι πιστοί το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, στην Ανάσταση, συμβολίζοντας με τον τρόπο αυτό τον εορτασμό της Αναστάσεως, το συναίσθημα της χαράς και της αγάπης.

Το σημάδι του σταυρού

Αμέσως μετά τη Λειτουργία, πιστοί μεταφέρουν το Άγιο Φως στο σπίτι τους και σχηματίζουν τρεις φορές έναν σταυρό στην εξώπορτά τους με τον καπνό της λαμπάδας τους στο πάνω μέρος της πόρτας για καλή τύχη.

Αφού εισέλθουν στο σπίτι ανάβουν με το ίδιο φως το καντήλι που έχουν στα εικονίσματα του σπιτιού και φροντίζουν να το κρατήσουν αναμμένο για αρκετό καιρό, ιδανικά όλο τον χρόνο για να ανανεωθεί την επόμενη Ανάσταση.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.