Η χειροτονία έγινε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αθηνών από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο – Ο νέος μητροπολίτης τόνισε ότι σκοπός του είναι να διακονήσει και όχι να κυβερνήσει.

Τον νέο μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Νικηφόρο χειροτόνησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αθηνών. Κλήρος και λαός βρίσκονταν στην εκκλησία και φώναζαν «Άξιος».

Στον ναό τελέστηκε πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου.

Στην ομιλία του ο νέος επίσκοπος της Εκκλησίας της Γορτυνίας και Μεγαλοπόλεως δοξολόγησε τον Θεό. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο βαρυσήμαντο έργο του επισκόπου, ιδιαίτερα στην εποχή μας, όπου, όπως είπε, οι άνθρωποι αναζητούν καταφύγιο στην Εκκλησία για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της εποχής.

«Ο επίσκοπος του 21ου αιώνος χρειάζεται προφητικό χάρισμα, ενόραση και τόλμη για το έργο του», σημείωσε, προσθέτοντας ότι έγινε επίσκοπος όχι για να κυβερνήσει, αλλά για να διακονήσει. «Ελπίζω ο Κύριος δεν θα με εγκαταλείψει σε αυτή την καμπή της ζωής μου», υπογράμμισε.

Ακολούθως, έκανε αναφορά στους προκατόχους του, το έργο των οποίων καλείται να συνεχίσει, τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, στους κατά σάρκα γονείς του και σε όλους όσοι τον στήριξαν μέχρι σήμερα.

«Ζούμε σε έναν κόσμο που προβάλλεται ο θόρυβος και η εικόνα» είπε ο Ιερώνυμος

Στην αντιφώνησή του ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας Ιερώνυμος αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο του μακαριστού μητροπολίτη Γόρτυνος Ιερεμία, αλλά και στην ιστορία της τοπικής Εκκλησίας. Μίλησε για τον αγώνα των κατοίκων της περιοχής για την ελευθερία της πατρίδας, ενώ τους χαρακτήρισε δραστήριους που όπου βρεθούν προκόβουν. Έκανε λόγο για το φυσικό κάλλος, αλλά και για τη μείωση του πληθυσμού της περιοχής, ενώ τόνισε πως είναι ένα ζήτημα που χρειάζεται να αντιμετωπιστεί τόσο από την Πολιτεία όσο και από όλους τους φορείς.

«Χρειάζεται να βρεθούν επιπλέον τρόποι και κίνητρα, για να ενισχυθεί η παραμονή των ανθρώπων στον τόπο που γεννήθηκαν. Κι εμείς ως Εκκλησία, αν υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορούμε να συμβάλλουμε, δεν πρέπει να τους αποφεύγουμε», πρόσθεσε. Επίσης, μίλησε για το ήθος του νέου μητροπολίτη και σημείωσε ότι τον ξεχώρισε για το αθόρυβο στοιχείο του χαρακτήρος του.

«Ζούμε σε έναν κόσμο που προβάλλεται ο θόρυβος και η εικόνα. Η με κάθε τρόπο επιβολή της παρουσίας του ενός έναντι του άλλου», σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε: «Ο Θεάνθρωπος, όμως, δεν διάλεξε κανέναν από αυτούς τους τρόπους. Τα περισσότερα σημεία, τα θαύματα στην Καινή Διαθήκη, δεν πραγματοποιούνται ενώπιον πολλών ανθρώπων και τις περισσότερες φορές ο Κύριος ζητούσε να παραμείνουν αδημοσίευτα στους πολλούς. Το κορυφαίο δε, η Ανάσταση, δεν έγινε ενώπιον ουδενός. Ανήγγειλε το μήνυμά του, της νίκης δηλαδή του θανάτου, μέσω της αδοξίας του πάθους και της άκρας κενώσεως. Το ζήτημα δεν είναι απλώς να αλλάξει ο κόσμος, αλλά πώς δεν θα πεθάνει ο κόσμος. Και αυτή η προσδοκία θα ολοκληρωθεί στα έσχατα. Από τώρα και μέχρι τη δευτέρα παρουσία ο κόσμος θα βρίσκεται διαρκώς σε σύγχυση. Και η Εκκλησία, η εκκλησιαστική κοινότητα, θα βρίσκεται πάντα σε μια πάλη με το κοσμικό φρόνημα. Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης αυτής της πάλης είναι ο τρόπος που μας υπέδειξε ο Χριστός, η σιωπή, η υπομονή, η καρτερία, η μη βία στη βία, το αθόρυβο είναι το υπόβαθρο για έναν επιτυχημένο διάλογο και επικοινωνία», υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος και κάλεσε τον μητροπολίτη να μεταφέρει το «αθόρυβο» που τον χαρακτηρίζει και στην αρχιερατική του διακονία.

Κλείσιμο
«Αντίθετα με το σύγχρονο κοσμικό πνεύμα, που απαιτεί με κάθε τρόπο την προβολή και την δημοσιότητα, σου εύχομαι από καρδιάς επιτυχία στην υψηλή αποστολή που η Ιεραρχία σου ανέθεσε», κατέληξε.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.