Αναφέρει το Φως Φαναρίου:

φωτό: Yani Kayakoparan

Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία σήμερα στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, επί τη μνήμη του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, ιδρυτού της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως (Θρονική Εορτή).

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χειροτόνησε τον μέχρι πρότινος Μέγα Αρχιδιάκονο Πανοσιολ. κ. Ανδρέα, ο οποίος αναλαμβάνει πλέον Μέγας Πρωτοσύγκελλος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

Η χειροτονία του Μ. Πρωτοσυγκέλου στο Φανάρι Η χειροτονία του Μ. Πρωτοσυγκέλου στο Φανάρι Η χειροτονία του Μ. Πρωτοσυγκέλου στο Φανάρι Η χειροτονία του Μ. Πρωτοσυγκέλου στο Φανάρι Η χειροτονία του Μ. Πρωτοσυγκέλου στο Φανάρι Η χειροτονία του Μ. Πρωτοσυγκέλου στο Φανάρι Η χειροτονία του Μ. Πρωτοσυγκέλου στο Φανάρι Η χειροτονία του Μ. Πρωτοσυγκέλου στο Φανάρι

 

Πρωτοσύγκελλος είναι τίτλος (οφφίκιο) εκκλησιαστικού αξιώματος της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που ανάγεται στον 8ο αιώνα.

Η λέξη σημαίνει τον Πρώτο των Συγκέλλων, των «ομοδιαίτων» της επισκοπής, των σημερινών δηλαδή γραμματέων μίας Επισκοπής – Μητρόπολης. Διοικητικά ο Πρωτοσύγκελλος αποτελεί ιεραρχικά τον πρώτο βοηθό του Αρχιεπισκόπου ή Μητροπολίτη και είναι ο δεύτερος τη τάξη μετά εκείνου αξιωματούχος της Μητρόπολης.

Ο Πρωτοσύγκελλος αντικαθιστά τον Μητροπολίτη όταν αυτός απουσιάζει ή κωλύεται σε διοικητικές υποθέσεις ή εκκλησιαστικές τελετές.

Ο τίτλος αυτός δίδεται κυρίως σε άγαμους κληρικούς που φέρουν το αξίωμα (Οφίκκιο) του Αρχιμανδρίτου συνήθως πτυχιούχων Πανεπιστημίου ή της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι το οφφίκιο του Μεγάλου Πρωτοσύγκελλου του Οικουμενικού Πατριαρχείου που εκπροσωπεί σε κάθε περίπτωση τον Πατριάρχη και που διευθύνει το κλήρο της Αρχιεπισκοπής.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.