Η Αγιοτόκος πόλη της Γαστούνης πανηγυρίζει τους Ηλειούς Αγίους Νεομάρτυρες τον ιερέα Χρίστο εξ Ανδραβίδος, Πανάγο, Κανέλο και τους συν αυτών οι οποίοι έζησαν, και εμαρτύρησαν το 1716 στην πόλη της Γαστούνης.

Οι Άγιοι ετάφησαν από ευλαβείς πιστούς της δύσκολης εκείνης εποχής, εντός του παλαιού Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου της πόλεως.

Οι Άγιοι Νεομάρτυρες Χρίστος, Πανάγος, και Κανέλος είναι οι μοναδικοί αναγνωρισμένοι Άγιοι της Ηλείας.

Τα Ιερά λείψανα των οποίων βρίσκονται στον τόπο που έζησαν και μαρτύρησαν και εδώ θα τιμώνται με τις δέουσες εκκλησιαστικές τιμές.

Σημαντική παρακαταθήκη για την Ιερά Μητροπολη Ηλείας, αποτελεί το Συναξάριο του Ιωάννου Χατζή, καθηγητή Νεοτέρας Ιστορίας, όπου στο πλαίσιο επιστημονικής έρευνας που πραγματοποιούσε ανακάλυψε στο Βουκουρέστι τις καταγραφές του Ζαχαρία Καραντινού, Ιερομονάχου εξ Αιτωλίας, στις οποίες αναφέρονται «η ζωή και το μαρτύριο», των δύο Ηλείων Αγίων στην Γαστούνη.

Τα λείψανα βρέθηκαν το 2007 όταν γινόταν η ανάπλαση της πλατείας της Γαστούνης (εκεί υπήρχε ο παλαιός Ναός) σε χαντάκι που ανοίχθηκε για να υπογειοποιηθεί καλώδιο της ΔΕΗ. Εκεί οι εργάτες έπεσαν πάνω στους τάφους των Αγίων.

Σύμφωνα με τις ιστορικές καταγραφές οι δύο Άγιοι είχαν ταφεί μαζί ο ένας πάνω στον άλλο σε αντίθετη μεταξύ τους κατεύθυνση. Αυτό συνεπάγεται ότι ενταφιάσθηκαν όπως – όπως.

Όταν βρέθηκαν τα λείψανα ο τότε Μακαριστός Μητροπολίτης Ηλείας κυρός Γερμανός ο Β’ είχε δώσει εντολή να μαζευτούν τα οστά, να καθαριστούν, και να σταλούν στον Δημόκριτο για εξετάσεις. Εκεί τα οστά έμειναν δύο χρόνια, αναγνωρίστηκαν και στη συνέχεια διαχωρίστικαν.

Τα Ιερα Λείψανα φυλάσσονται σε λάρνακα στον Ιερό Ναο του Αγίου Νικολάου Γαστούνης.

Εν μέσω των εορταστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στην Ιερά Μητρόπολη προς τιμή των Ηλείων Αγίων Νεομαρτύρων, και η πόλη της Ανδραβίδας υποδέχθηκε μετά από 308 χρόνια τον Άγιο της!

Τον Άγιο Νεομάρτυρα Χρίστο, ο οποίος τα δύσκολα χρόνια της 2ης Τουρκοκρατίας υπήρξε ιερέας στην πόλη της Ανδραβίδας.

Ο Άγιος μαρτύρισε κατά το 1716 στην πόλη της Γαστούνης.

Με την αρωγή και την πνευματική καθοδήγηση του σεπτού Ποιμενάρχου της Ηλείας, Μητροπολίτου κ. Αθανασίου του Β’, το εσπέρας της 7ης Μαρτίου 2024 στον Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ανδραβίδα έγινε υποδοχή Ιερού λειψάνου του Αγίου νεομάρτυρος Χρίστου.

Το Ιερό λείψανο θα τίθεται μόνιμα πλέον στον Ιερό Ναό.

Όλες αυτές οι θρησκευτικές τελετές που πραγματοποιούνται στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας κορυφώθηκαν με αρχιερατική θεία λειτουργία η οποία πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Γαστούνης την Κυριακή 10 Μαρτίου 2024.

Ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Αθανάσιος ο Β’, πλαισιούμενος από τον πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας Αρχιμ. Φιλάρετο Σπανόπουλο, τον Αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριο Μπακόπουλο τους εφημερίους του Ιερού Ναού οικονόμο π. Γεώργιο Χαρδαβέλα, οικονομο π. Κωνσταντίνο θεοδωρόπουλο, και τους: πρωτοπρεσβύτερο π. Αθανάσιο Στεργιόπουλο αρχιερατικό επίτροπο Ωλενίας, πρωτοπρεσβύτερο π. Ανδρέα Καρνέζο, π. Ηλία Κουμπαρούλη του διακόνου π. Βασιλείου Σμέρου και π. Αθανασίου Ράττα.

Κατά την διάρκεια της θείας λειτουργίας ο κ. Αθανάσιος προέβει στην χειροτονία εις πρεσβύτερο του διακόνου π. Αθανασίου Ράττα.

Ο νέος ιερέας π. Αθανάσιος έχει καταγωγή από τον Πύργο Ηλείας. Γεννήθηκε το 1976.

Ο π. Αθανάσιος είναι:

-Απόφοιτος του εκκλησιαστικού Λυκείου Κορίνθου

-Αποφοιτος με άριστα από την Σχολή Βυζαντινής Αγιογραφίας της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

-Εργασθηκε ως Αγιογράφος σε Ναούς της περιοχής του Πειραιά, και για δεκαπέντε χρόνια με δικό του συνεργείο με την σύζυγό του σε Ναούς των Ιεροσολύμων και στο Ναό του Χωριού Μπεϊτ Σαχούρ στο προσκύνημα των Ποιμένων μετόχι της Ιεράς Μονής του Αγίου Σάββα.

-Υπήρξε έφεδρος αξιωματικός στα τεθωρακισμένα με πολλές τιμητικές διακρίσεις και σήμερα βρίσκεται στο βαθμό του Υπιλάρχου μετά την τελευταία επιστράτευση του το 2017.

-Στην συνέχεια τελείωσε στο Πανεπιστήμιο Πατρών πολιτικές επιστήμες.

-Πρώτο μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία στο τμήμα διεθνών και Ευρωπαϊκών όπου τελείωσε με άριστα, διπλωματική εργασία με θέμα το διεθνισμό στην Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, και ήταν και πρόεδρος των φοιτητών του τμήματος

-Δευτερο στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο στην διοίκηση πολιτισμικών μονάδων, όπου γράφει την διπλωματική του με θέμα τα εικονικά μουσεία στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης

-Εδωσε κατατακτήριες εξετάσεις στην Ανώτατη Σχολή καλών τεχνών της Αθήνας και φοιτά σήμερα στο τέταρτο έτος στο τμήμα χαρακτικής

-Τέλος εκπονεί την διδακτορική του διατριβή στο τμήμα φιλοσοφίας και παιδαγωγικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου με θέμα την πολιτισμική διπλωματία στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.

-Έχει συμμετοχή σε πολλά συνέδρια με θέμα τις διεθνείς σχέσεις, την στρατηγική και διπλωματία καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όπως και πολλές εργασίες σε αυτά τα θέματα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι υπήρξε πνευματικό τέκνο του μακαριστού γέροντος π. Μάρκου Μανώλη, ενώ σήμερα του εφημερίου του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Καράτουλα Ηλείας πρωτοπρεσβυτέρου Αθανασίου Στεργιόπουλου.

Όπως κάθε χρόνο, ετσι καί φέτος η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας διοργάνωσε το Θεολογικό της Συνέδριο σέ συνεργασία με το Παράρτημα της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων Νομού Ηλείας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στίς 9 καί 10 Μαρτίου 2024 στήν Ἀμαλιάδα καί στήν Γαστούνη.

Θέμα του φετινού Θεολογικού Συνεδρίου ήταν: “ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΡΩΜΕΪΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ – Πράξη καί Λόγος στόν βίο καί στήν πολιτεία τοῦ π. Γεωργίου Μεταλληνοῦ (1940-2019)”

Για το θέμα ομίλησαν:

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΣ, ΕΔΙΠ Ιονίου Πανεπιστημίου,
ΑΘΗΝΑ ΚΟΝΤΑΛΗ, Δρ. Θεολογίας ΕΚΠΑ, Δισάσκουσα ΕΑΠ,
ΛΕΩΝ ΜΠΑΡΓΚ, Δρ.Θεολογίας, Καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης, Αντιπρόεδρος ΠΕΘ,
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ι. ΜΠΕΛΕΖΟΣ, Καθηγητής στό Τμήμα Θεολογίας ΕΚΠΑ.

Για τον λόγο αυτό μετά το πέρας της θείας λειτουργίας τελέστηκε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως του π. Γεωργίου Μεταλληνού.

Το παρόν έδωσαν ο υφυπουργός προστασίας του πολίτη κ Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο εντιμότατος Δήμαρχος του Δήμου Πηνειού κ. Αλέξιος Καστρινός και πλήθος ευλαβών πιστών.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.