Την άποψη πως όσοι Έλληνες έφυγαν στο εξωτερικό πριν πολλά χρόνια πέτυχαν τόσο σε επαγγελματικό επίπεδο, όσο και στο να μεταλαμπαδεύσουν στα παιδιά και στα εγγόνια τους την αγάπη για την Ελλάδα, εξέφρασε ο υφυπουργός Αρμόδιος για τον απόδημο Ελληνισμό, Ανδρέας Κατσανιώτης στο REGIONAL GROWTH CONFERENCE που γίνεται στην Πάτρα.

Ο υφυπουργός αποκάλυψε πως ξεκινά μια μεγάλη διαδικασία για τη χαρτογράφηση Ελλήνων επιστημόνων-ερευνητών της διασποράς, οι οποίοι υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 60.000. Όπως είπε, γίνεται προσπάθεια να διασυνδεθούν με την Ελλάδα.

Επιπλέον, αποκάλυψε πως σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, γίνονται σκέψεις να δοθούν κίνητρα σε Έλληνες γιατρούς της διασποράς για να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Από τη μεριά του, ο Χάρης Λαμπρόπουλος ανέφερε ότι είναι πρόκληση για το ελληνικό επιχειρείν η εξωστρέφεια της έρευνας και η προσέλκυση κεφαλαίων από το εξωτερικό για να επενδύσουν σε αυτή. Όπως είπε, η διασπορά μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο και για την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων και για την προσέλκυση επενδύσεων.

Ο Δρ Πάρης Κοκορότσικος υποστήριξε πως τα οικοσυστήματα επιτυχίας σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκονται σε μικρότερες πόλεις κοντά σε πανεπιστήμια, κάτι το οποίο θα μπορούσε να γίνει και στην Πάτρα με την κατάλληλη χρηματοδότηση.

Ο Κων/νος Δρούγος παρατήρησε ότι υπάρχουν 10 εκατομμύρια Έλληνες εκτός Ελλάδας και αρκετοί από αυτούς είναι δισεκατομμυριούχοι ή και πολιτικοί. Όπως είπε, «υπάρχουν Έλληνες 2ης και 3ης γενιάς που θέλουν να γνωρίσουν τις ρίζες τους».

Τη συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν οι Ανδρέας Κατσανιώτης, υφυπουργός Αρμόδιος για τον απόδημο Ελληνισμό, υπουργείο Εξωτερικών, Χάρης Λαμπρόπουλος, Πρόεδρος Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, Δρ Πάρης Κοκορότσικος, Δ. Σύμβουλος, Euroconsultants, Mέλος Διοικητικού Συμβουλίου IASP, Επισκέπτης Καθηγητής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, Κων/νος Δρούγος, Δ. Σύμβουλος, Oasis Carbon Management Group, Σύμβουλος Greek House Davos, συντόνισε η Ιωάννα Σαπφώ Πεπελάση, Ομότιμη Καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.