Ο νεοεκλεγείς Μητροπολίτης πρόκειται να δώσει το Μικρό Μήνυμα στην Αρχιεπισκοπή και κατόπιν το Μεγάλο Μήνυμα στον Ι.Μ.Ναό του Αγίου Μηνά.

Πανηγυρική εκλογή του Πρόδρομου Ξενάκη στη θέση του Μητροπολίτη Ρεθύμνης κι Αυλοποτάμου, διαδεχόμενος τον κ.κ.Ευγένιο, Αρχιεπίσκοπο Κρήτης. Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος που προ ημερών είχε μιλήσει με κολακευτικά λόγια για τον ως σήμερα Επίσκοπο Κνωσού, Πρόδρομο Ξενάκη, ήταν και εκείνος που ανακοίνωσε την εκλογή του στη Μητρόπολη Ρεθύμνης κι Αυλοποτάμου.

Aμέσως μετά, όλοι μαζί οι ιεράρχες, πρόκειται να μεταφερθούν στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης, όπου ο νέος Μητροποίλτης θα δώσει το Μικρό Μήνυμα ενώπιον της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου και στη συνέχεια θα μεταβούν όλοι στον Ι.Μ.Ναό του Αγίου Μηνά για να δώσει το Μεγάλο Μήνυμα.

Νωρίτερα, οι ιεράρχες είχαν μεταφερθεί από το κτίριο της Αρχιεπισκοπής, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά για τη διαδικασία της ψηφοφορίας για το τριπρόσωπο και κατόπιν, για την ανάδειξη του νέου Μητροπολίτη Ρεθύμνης κι Αυλοποτάμου. Για πρώτη φορά, μάλιστα, σήμερα, συνεδρίασε, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος μετά την ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου.

Ο Επίσκοπος Κνωσού Πρόδρομος κατά κόσμον Ζαχαρίας Ξενάκης, γεννήθηκε στα Σταυράκια Ηρακλείου στις 3 Νοεμβρίου 1979.

Αφού ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του, φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία έλαβε το πτυχίο του τον Σεπτέμβριο του 2001. Μετά από εντολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, παρακολούθησε Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στον τομέα της βιβλικής Θεολογίας στο Maynooth της Ιρλανδίας, με υποτροφία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Τον Ιανουάριο του 2005 εκάρη μοναχός στη Μονή Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στο Ηράκλειο, από τον τότε Επίσκοπο Κνωσσού Μακάριο, σημερινό Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας, και τον Ιούνιο του ίδιου έτους χειροτονείται διάκονος από τον τότε Επίσκοπο Κνωσσού Ευγένιο, μετέπειτα Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και σημερινό Αρχιεπίσκοπο Κρήτης. Τον Ιανουάριο του 2013 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο, λαμβάνοντας παράλληλα και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη.

Υπηρέτησε στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης ως διάκονος του Αρχιεπικόπου Ειρηναίου, αργότερα ως Αρχιερατικός Επίτροπος διαφόρων Περιφερειών, παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών στον ραδιοφωνικό σταθμό της Τοπικής Εκκλησίας και τέλος Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Αρχιεπισκοπής, και Αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης (από το 2016 έως σήμερα), αφού πρώτα είχε υπηρετήσει την Επαρχιακή Σύνοδο από διάφορες θέσεις, όπως του Κωδικογράφου και του Υπογραμματέως.

Επίσκοπος Κνωσού

Στις 16 Οκτωβρίου 2019 εξελέγη Βοηθός Επίσκοπος του Αρχιεπισκόπου Ειρηναίου, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Κνωσού. Χειροτονήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2019 στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.