Θέμα ημερών είναι οι εξελίξεις και στις εκκλησιαστικές έρευνες, με τον Θεολόγο Χριστάκη Ευσταθίου να εκτιμά ότι θα έχουμε απόφαση και ανακοίνωση καταγορητηρίου, αν προκύπτει.

«Η ανακριτική επιτροπή έχει ολοκληρώσει το ανακριτικό της έργο. Ήταν ένα τεράστιο έργο που απαιτούσε αυτό τον χρόνο. Τώρα είμαστε στο στάδιο της σύνταξης του πορίσματος, το οποίο θα δοθεί στην εξαμελή συνοδική επιτροπή που θα πάρει την τελική απόφαση με βάση το περιεχόμενο του πορίσματος.»

Όπως αναφέρει ο κ. Ευσταθίου, οι αστυνομικές εξελίξεις λαμβάνονται υπόψη στην απόφαση της Εκκλησίας. «Δεν αφήνει αδιάφορη την Εκκλησία και γενικότερα τα σώματα της Εκκλησίας που θα κληθούν να λάβουν τις τελικές αποφάσεις», προσθέτει.

Ερωτηθείς αν θα γίνουν γνωστά τα αδικήματα που προκύπτουν από τις ανακρίσεις της Εκκλησίας, ο κ. Ευσταθίου αναφέρει ότι οδεύουμε σε στάδιο όπου θα έχουμε πόρισμα, οπότε θα υπάρχει ενημέρωση για το κατηγορητήριο αν και εφόσον προκύπτει.

Σημείωσε ότι η απόφαση του Συνοδικού επιδέχεται έφεσης και σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να οδηγηθεί ενώπιον της Ιεράς Συνόδου.

Κληθείς να απαντήσει για το αν μπορεί να αξιοποιηθεί το υλικό των καμερών στη Μονή εφόσον προκύπτει θέμα προσωπικών δεδομένων, ο κ. Ευσταθίου εξηγεί ότι η εξετάζονται τα όποια τεκμήρια, αφού διαπιστωθεί ότι πρόκειται για αξιόπιστο προϊόν, κάτι για το οποίο κλήθηκαν ειδικοί και το εξέτασαν, διαβεβαιώνοντας ότι είναι αξιόπιστο.

«Η Ιερά Σύνοδο έχει όμως μπροστά της ξεκάθαρη εικόνα και το γεγονός υπάρχει μια ομοφωνία στους κόλπους της Ιεράς Συνόδου σε σχέση με τέτοιου είδους ζητήματα, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι και αυτά τα θέματα.»

Ερωτηθείς για την τύχη της Ιεράς Μονής Αββακούμ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ληφθούν υπεύθυνες αποφάσεις και ότι δεν θα αφεθεί.

«Όταν μοναχοί ασχολούνται με τα λεφτά και δεν ασχολούνται με την πνευματική ζωή που έπρεπε να ήταν το κύριο έργο τους, εκεί έπρεπε να ήταν πάμπλουτοι, στην πνευματικότητα και όχι στην συγκέντρωση μεγάλων ποσών, καταλαβαίνετε ότι κάποια στιγμή θα βρεθούν εκτεθειμένοι», σχολιάζει ο Θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού.

«Ακούστηκαν πολλά χθες στο δικαστήριο», σημειώνει και υπογραμμίζει επίσης ότι έγινε πολύ καλή δουλειά από την Αστυνομία, με αποτέλεσμα να φτάσουμε σε ένα προχωρημένο σημείο, με τις εξελίξεις, σύμφωνα με τις πληροφορίες του, να λαμβάνονται υπόψη και από την Εκκλησία.

Ο κ. Κυριακού αναφέρθηκε στο ποσό των €1,133,000 το οποίο δεν δηλώθηκε και τις πληροφορίες για 12 ακίνητα στο όνομα του συγκεκριμένου Αρχιμανδρίτη. «Αν είναι δυνατόν, ηγούμενος ο οποίος έπρεπε να προϊσταται στην αρετή της ακτημοσύνης, να έχει πάνω του 12 ακίνητα», δηλώνει.

«Εκείνο που με ενόχλησε πολύ περισσότερο, αν είναι αλήθεια, είναι η υποψία που διατυπώθηκε ότι απέσπασε ποσό €32,000 που ήταν το επίδομα ενός ψυχικά άρρωστου ανθρώπου», προσθέτει ο κ. Κυριακού.

Σχετικά με την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων και τις κάμερες, ο κ. Κυριακού, σχολιάζει ότι είναι και τα ηθικά θέματα τα οποία μπορεί για την Εκκλησία να είναι πολύ πιο σοβαρά από τα οικονομικά και διερωτάται πως η Εκκλησία θα διαπιστώσει υποψίες αν δεν χρησιμοποιηθεί το υλικό των καμερών.

«Αν υπάρχει μια ομοφυλοφιλική σχέση σε ένα μοναστήρι, για την Εκκλησία αυτό είναι κολάσιμο και καθαιρούνται. Για την Πολιτεία είναι αδιάφορο.»

«Ο σταυρός έχει στεγνώσει, δεν μυροβλύζει πια», αναφέρει σχετικά με τα θαύματα των μοναχών.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.