Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Μισσός στο ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE-«Η εξομολόγηση ο μόνος αναβαπτισμός μας». Διανύουμε αισίως με την Χάρη του Πανάγαθου Θεού τα μέσα προς το τέλος της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και όλοι μας έχουμε ιερό χρέος να προσεγγίσουμε το Ποτήριον της Ζωής με καθαρή συνείδηση, απαλλαγμένη από ρύπους και οτιδήποτε άλλο στέκεται ως νοσφισμός από την ένωση μας με το Σώμα του Χριστού.

Προς τούτο στο πλαίσιο της ποιμαντικής, οι κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις οργανώνουν «εκστρατεία» με κληρικούς εντεταλμένους να διακονήσουν το Μέγα Μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως.

Σε μια επίδειξη μάλιστα ζήλου για το χριστεπώνυμο πλήρωμα καλούν έγκριτους και περίφημους εξομολόγους και πνευματικούς καθοδηγητές ώστε να βρουν οι ψυχές του ποιμνίου την πολυπόθητη ανάψυξη που εγγυάται η εξαγόρευση λογισμών και η άφεση των αμαρτιών.

Όλα ως εδώ φαίνονται να οδηγούνται καλώς βάσει της φαινομενικότητας και του θεαθήναι τοις ανθρώποις.

Ως κληρικός όμως έχω μια εύλογη απορία, η οποία γεννάται βάσει όσων ζω και πληροφορούμαι, κινούμενος στον χώρο της επί γης στρατευομένης Εκκλησίας.

Η Ιερά Εξομολόγηση είναι για τους πάντες ή επιλεκτικό καθήκον των «χαμηλόβαθμων» χριστιανών;

Οι Μητροπολίτες μας, οι Άγιοι Καθηγούμενοι και οι λοιποί Οφφικιούχοι, οι οποίοι κουνώντας δασκαλίστικα το δάκτυλο στις ομιλίες και στις όποιες συναναστροφές τους τονίζοντας την χρεία του Ιερού Αυτού Μυστηρίου, αυτοί εξομολογούνται ή προτιμούν να επαναπαύουν τις συνειδήσεις τους ως άλλοι Φαρισαίοι και να δοξάζουν τον Θεό επειδή δεν ζουν και δεν διάγουν ώσπερ οι λοιποί των ανθρώπων ;

Μήπως πλανώνται πλάνην οικτρά αμπελοφιλοσοφώντας και θεωρώντας τους εαυτούς τους πέρα πάσης ανομίας και σφαλερής αμαρτίας ;

Επίσης η άλλη παράμετρος που ξενίζει τους εξομολογουμένους είναι και το «ερωτηματολόγιο» στο οποίο καλούνται να απαντήσουν. Κυρίαρχη θέση έχουν οι σεξουαλικές ορμές και οι κάθε είδους παρεκτροπές. Δευτερεύουσα θέση η κατσαρόλα και το ντύσιμο σε συνδυασμό με την αποτρίχωση (φρύδια, μουστάκι, παπούτσι σπορτέξ….)….

Φτάνουμε έτσι στο σημείο τα ζευγάρια να αποστερούνται της νορμαλιστικής επαφής τους και να αρχίζουν οι γκρίνιες και οι εκατέρωθεν αναζητήσεις. Ή τακτικά βλέπουμε νέους και νέες να εμφανίζονται ντυμένες και ντυμένοι αντιστοίχως με αμφίεση καταγέλαστη με χαρακτηριστικότερα δείγματα τις φούστες από την εποχή του Στρατηγού Θ. Πάγκαλου και το μουστάκι σε πρώτο πλάνο! Είναι όμως τραγικό να θεωρούμε ότι ο Θεός θα ασχοληθεί με την κατσαρόλα ή με το στυλ μας.

Η Εκκλησία οφείλει να ζει και να κινείται βάσει του κόσμου χωρίς να εκκοσμικεύεται. Οι όποιες προσπάθειες για δημιουργία κάστας ανθρώπων πειθήνιων και χειραγωγούμενων είναι εφάμαρτη.

Ας συνειδητοποιήσουμε λοιπόν όλοι τον ρόλο και την ύπαρξη μας. Κανείς ας μην θεωρεί τον εαυτόν του Άγιο ή άξιο καθ’ όλα. Όλοι μας πέφτουμε σε αμαρτίες βαριές όπως η αδικία, η αχαριστία, η πλεονεξία που μας απομακρύνουν από τον Θεό.

Εφόσον η περίοδος αυτή το καλεί ας εξομολογηθούμε ειλικρινώς άπαντες για να τύχουμε της αφέσεως που χαρίζει ο Θεός.

Όλοι, μηδενός εξαιρουμένου και πρώτοι απ΄όλους εμείς οι κληρικοί που ευθυνόμαστε για την μεγάλη αποστασία των ημερών μας.

Κύριος δώη άφεσιν αμαρτιών

Ευχέτης προς Κύριον
Αρχιμανδρίτης Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου, Αθανάσιος Μισσός

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 4.45 (11 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.

1 Σχόλιο

Νεότερο
Καλύτερο Νεότερο Παλαιότερο
1

ΣΥΜΦΩΝΩ ΠΑΤΕΡ ΤΗΝ ΕΥΧΗ ΣΑΣ