ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ: Για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, έρχεται μία μεγαλειώδη έκθεση αφιερωμένη εξολοκλήρου στη ζωή και το έργο της Αρτεμίζια Τζεντιλέσκι, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου. Η βασική έμπνευση της έκθεση ήταν ο πίνακας «Αυτοπροσωπογραφία της Αρτεμισία Τζεντιλέσκι ως Αγία Αικατερίνη», καθώς είναι το πρώτο έργο της ζωγράφου που ανήκει σε αγγλική δημόσια συλλογή.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ολόκληρο τον κόσμο της Αρτεμίζια… το μυαλό, το πάθος, τη δύναμη ψυχής της, αλλά και το πόσο ευάλωτη ήταν.

Όλα αυτά θα αποκαλυφθούν και μέσα από αυθεντικά προσωπικά γράμματα της Αρτεμίζια προς τον εραστή της, τα οποία βρέθηκαν πρόσφατα.

Σε μία εποχή όπου οι γυναίκες καλλιτέχνες δεν εκτιμούνται, η Αρτεμίζια ήταν μία εξαίρεση. Η καριέρα της διήρκεσε για πάνω από 40 χρόνια και όσο ζούσε κέρδισε φήμη και θαυμασμό σε όλη την Ευρώπη.

Ήταν η πρώτη γυναίκα που έγινε μέλος της καλλιτεχνικής ακαδημίας της Φλωρεντίας.

Ωστόσο, ενώ η Αρτεμίζια ήταν γνωστή και αγαπητή σε όλη τη διάρκεια της ζωής της, ουσιαστικά ανακαλύφθηκε τον 20ο αιώνα.

Μάλιστα κάποιες τραγικές καταστάσεις που έζησε – βιάστηκε σε νεαρή ηλικία και βασανίστηκε στη δίκη που ακολούθησε για τον βιασμό- είχαν επισκιάσει το θαυμαστό έργο της.

Αρτεμίζια Τζεντιλέσκι (Artemisia Gentileschi)- 8 Ιουλίου 2020- Το έργο της

Ωστόσο, σήμερα έχει αναγνωριστεί ως μία από τις πιο χαρισματικές ζωγράφους της Ιταλικής μπαρόκ περιόδου, ενώ η ζωή και το έργο της συνεχίζει να αποτελεί έμπνευση μυθιστορημάτων, ταινιών, ντοκιμαντέρ, τραγουδιών, αλλά και θεατρικών έργων.

Η έκθεση «Αρτεμίζια» θα παρουσιάσει μία ιδιαίτερη επιλεκτική έρευνα για το έργο της, συγκεντρώνοντας περίπου τριάντα έργα από δημόσια ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές. Οι πλειονότητα των «δανεισμένων» έργων δεν έχει εκτεθεί ποτέ ξανά στην Αγγλία.

Το πιο πρώιμο έργο της έκθεσης είναι το «Η Σουζάνα και οι δύο γέροντες», το οποίο και φιλοτέχνησε όταν ήταν μόνο 17 ετών.

Η Αρτεμιζία γυρνούσε σε αυτό το έργο σε όλη της την καριέρα, προσεγγίζοντας κάθε φορά το θέμα με φρέσκα ματιά. Και το τελευταίο καταγεγραμμένο της έργο έχει αυτό το θέμα και δημιουργήθηκε 42 χρόνια αργότερα.

Το έργο συμπεριλαμβάνεται στην έκθεση, ενώ παράλληλα αποκαλύπτει την ευαισθησία της Αρτεμιζία πάνω σε θέματα που αφορούν τη γυναικεία σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση.

Για την ιστορία ο μύθος λέει πως η νεαρή και όμορφη Σουζάνα, έπεσε θύμα εκβιασμού από δύο υπερήλικες που ήθελαν να συνευρεθούν μαζί της ερωτικά.

Την εκβίασαν πως αν δεν ανταποκριθεί στις σεξουαλικούς τους ορέξεις θα την συκοφαντήσουν πως την έπιασαν με νεαρό εραστή. Σύμφωνα με τον Μωσαϊκό Νόμο η μοιχεία τιμωρείται με θάνατο.

Η Ζουζάνα δεν ενέδωσε στον εκβιασμό τους και προτίμησε τη δική. Τελικά, η κοπέλα αθωώθηκε, καθώς οι δύο άντρες έπεσαν σε αντιφάσεις, και τελικά τιμωρήθηκαν αυτοί.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.