Του αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου Αμβροσίου Σταμπλιάκα -MA Θεολογίας -Ιερατικώς προϊσταμένου Ι. Προσκυνηματικού Ναού Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου Θεσσαλονίκης .

Η ανυπάκουη
Παρόλες τις παροτρύνσεις φίλων, είχα αποφασίσει αυτή η παρέμβασή μου – με αφορμή μια επιστολή που απέστειλαν στην Δ.Ι.Σ. 180 ορθόδοξα χριστιανικά σωματεία – να μην δημοσιευθεί παρά μόνο στο Facebook του Ναού στον οποίο διακονώ, με ημερομηνία 09 Δεκεμβρίου 2020, χωρίς τις τρεις πρώτες παραγράφους και με τίτλο Δεν αρκεί η Εκκλησία;;;.
Σήμερα, όμως, μετά την απόφαση της Δ.Ι.Σ. για Λειτουργίες με ανοιχτές για τους πιστούς τις θύρες των Ναών τα Θεοφάνεια, διαπίστωσα για άλλη μια φορά πως η διοίκηση της Εκκλησίας που παροικεί στην Ελλάδα δίνει περισσότερη σημασία στην φωνή των ορθόδοξων χριστιανικών σωματείων παρά στις φωνές των κληρικών. Άλλωστε, δεν θυμάμαι ποτέ η διοίκηση της Εκκλησίας στην Ελλάδα να ζήτησε την γνώμη των κληρικών επί συγκεκριμένων θεμάτων. Ούτε έχει δικαίωμα κάποιος κληρικός να απευθυνθεί απευθείας στην Σύνοδο για να διατυπώσει μια γνώμη. Το έχουν, όμως, τα ορθόδοξα (sic) χριστιανικά σωματεία. Λησμονούν, μάλλον, εκεί στην Αθήνα ότι εμείς οι κληρικοί, όντες στην πρώτη γραμμή, έχουμε δικαίωμα να φοβόμαστε περισσότερο αλλά και γνωρίζουμε καλύτερα τις ανάγκες των ενοριών μας και των μελών τους, με τα οποία είμαστε καθημερινά σε άμεση επικοινωνία.
Επιπλέον, η διοίκηση της Εκκλησίας, που πάντοτε κάνει λόγο για την περίφημη υπακοή και την απαιτεί στανικά από τα μέλη της και κυρίως από τους κληρικούς της, η ίδια τώρα εμφανίζεται ανυπάκουη, αδυνατώντας να γίνει παράδειγμα προς μίμηση τόσο στο θέμα της υπακοής όσο και στο θέμα της καταλλαγής. Ίσως να έχει την ψευδαίσθηση πως με τέτοιες βιαστικές – από βιασύνη, πριν ακόμη δείξει υπακοή κι υπομονή, ο άνθρωπος εξορίστηκε από την παραδείσια κατάσταση – αποφάσεις και κινήσεις θα συγκαταλεχθεί στους αληθινούς επαναστάτες.
Χρόνια τώρα πασχίζω να κατανοήσω τον λόγο ύπαρξης των αναρίθμητων χριστιανικών σωματείων στην Ελλάδα. Τόσες παραφυάδες ούτε ο Προτεσταντισμός! Δεν αρκεί η Εκκλησία; Έως πότε ακόμη θα την ταλανίζουν; Έως πότε η διοίκηση της Εκκλησίας στην Ελλάδα θα άγεται και θα φέρεται από αυτές τις καρικατούρες χριστιανών; Είναι καιρός να κλείσει τ’ αυτιά της σ’ αυτές τις ανιστόρητες εγωιστικές φωνές, τις άγευστες από την λειτουργική, και όχι μόνο, παράδοσή μας.
Μια σύντομη ματιά σε ιστορικά, λογοτεχνικά και λειτουργικά κείμενα αρκεί για να μας πείσει πως η κατάσταση, την οποία βιώνουμε τους τελευταίους έντεκα μήνες, μπορεί να φαντάζει πρωτόγνωρη στα μάτια ημών των συγχρόνων, ωστόσο δεν είναι κάτι καινούριο στην παγκόσμια ιστορία. Το γεγονός του κλεισίματος των Ναών δεν είναι πρωτοφανές∙ κι άλλες φορές έχουν κλείσει, είτε εξαιτίας πανδημιών είτε για άλλους λόγους.
Θεωρώ πως είναι απάνθρωπο, αντιχριστιανικό και εγωιστικό στο έπακρο να ζητάμε να ανοίξουν οι Ναοί, την στιγμή που το λιανεμπόριο και η εστίαση (και να ‘ταν μόνο αυτά!!!) τελούν υπό αναστολή λειτουργίας. Και μόνο για συμπαράσταση (προφανώς και για πολλούς άλλους λόγους) στους αδερφούς μας καταστηματάρχες και εργαζόμενους θα έπρεπε να ζητήσουμε να ανοίξουν οι Ναοί τουλάχιστον μετά το λιανεμπόριο.
«Εξηρήμωνται πόλεις, ηφανίσθησαν αγοραί, …οικίαι καλαί και μεγάλαι…ηφανίσθησαν…» κι εμείς τω όντι «εστώτες και θερμαινόμενοι», όπως ο Πέτρος, αδυνατούμε να συμπαρασταθούμε, να συμπονέσουμε, να προσευχηθούμε, να δείξουμε αλληλεγγύη, να γίνουμε συγκυρηναίοι, σηκώνοντας έστω και για μια στιγμή τον σταυρό τους∙ είμαστε ανίκανοι να συνυπάρξουμε ως «διαβάτες μ’ αυτούς κι εμείς», καθώς γράφει ο ποιητής.
Θεσσαλονίκη, 04 Ιανουαρίου 2021

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.

4 Σχόλια

Νεότερο
Καλύτερο Νεότερο Παλαιότερο
1

Αυτός τώρα είναι ιερέας...;;; Δε μπορώ να πω τπτ...λοιπον σε ποιον να κάνει υπακοή στον Μητσοτάκη ...;;; Στον μοσιαλο που φοβάται τη θεία κοινωνία ...;;;;...δεν είμαι αρνητής του ιού ...αλλά δεν είμαι και βλάκας... Πάντα προσέχω και σεβόμαστε τους γύρω μας...αλλά αυτό είναι δίωξη του χριστιανού -χριστιανισμού...

2

Καλά κρασιά γίγαντα Τέτοια κελεπούρια σαν εσένα δύσκολο να βρει κανείς. ΜΗΠΩΣ ΘΑ
ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕς? ΓΙΑ ΣΚΕΨΟΥ ΤΟ ΛΙΓΟ
ΚΑΛΥΤΕΡΑ...... ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΝΑ ΣΕ ΚΑΜΑΡΩΣΟΥΜΕ ΚΑΠΟΤΕ..... ΕΣΥ ΔΕΝ
ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΝΤΟΛΕς ΚΑΙ ΑΛΛΕς ΤΕΤΟΙΕς ΑΝΟΗΣΙΕς ... ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΒΓΕΙς
ΑΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΘΑ ΤΙΣ ΚΛΕΙΣΕΙΣ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ.......
ΠΟΥ ΣΑΣ ΒΡΙΣΚΟΥΝΕ ΡΕ ΓΙΓΑΝΤΑ? ΨΑΧΝΟΥΝΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΒΡΟΥΝΕ?

3
Νεκτάριος

Ο Καημένος ο αρχιμανδρίτης έχει μπερδέψει τα μπούτια του και το μυαλό του έχει θολώσει τόσο που πήρε το μέρος και την σημαια του Καίσαρα και την ανεμίζει λοιδορώντας τους πιστούς χριστιανούς.Ο θεός να σε λυπηθεί και να σε φέρει είς επίγνωσιν αλήθειας ελθίν!!

4
π. Γρηγόριος

Αγαπητέ εν Χριστώ αδελφέ, έτη πολλά κι ευλογημένα και Καλά Φώτα! Η αρθρογραφία σας εδώ, όπως επίσης στο Facebook του Ιερού Ναού σας και αλλαχού, μου προξένησε βαθύτατη εντύπωση ! Όλοι γνωρίζουμε ότι σε κάθε δύσκολη απόφαση πάντα υπάρχει ένα λείμμα που διαφωνεί για κάποιους λόγους. Τα δικά σας επιχειρήματα όμως είναι τελείως ξεχωριστά!

Υποστηρίζετε ότι είστε «στη πρώτη γραμμή» και γνωρίζετε καλύτερα από την ιεραρχία ότι οι πιστοί φοβούνται να έρθουν στην εκκλησία (ωσάν κάποιος να τους υποχρεώνει να έρθουν δια της βίας)! Επίσης εσείς γνωρίζετε καλύτερα τις ανάγκες τους, και βέβαια υπονοείτε ότι αυτές οι ανάγκες περιλαμβάνουν οι Ιεροί Ναοί μας να παραμείνουν κλειστοί τα Θεοφάνια και γενικότερα όσο επιτρέψει ο Κύριος να διαρκέσει αυτή η πανδημία! Επιπλέον, επιχειρηματολογείτε ότι η προστασία της υγείας των πολιτών είναι υπεράνω της λατρείας του Θεού, ωσάν η υγεία του καθενός από εμάς να μην είναι στα χέρια του Θεού, αλλά να ορίζεται από κοσμικούς και φυσιολογικούς παράγοντες! Τέλος, υποστηρίζετε ότι εάν το λιανεμπόριο και εστίαση είναι κλειστά, για να μη καταστεί η Εκκλησία «απάνθρωπη, αντιχριστιανική (sic) και εγωιστική στο έπακρο», θα πρέπει να κρατήσει τους Ιερούς Ναούς επίσης κλειστούς, «σε συμπαράσταση», και «ώστε να γίνει συγκυρηναία» (sic!). Φυσικά, με αυτό σας το επιχείρημα έχετε εξομοιώσει τα επίγεια με τα επουράνια, και ξεχάσει ότι όταν ο λαός του Θεού υποφέρει, τότε ακριβώς είναι που επιζητά να εύρει καταφύγιο στους Ιερούς Ναούς του! Σύμφωνα με τα λεγόμενά σας λοιπόν, κατά τη διάρκεια μιάς δουλείας (είτε της Ελλάδος, είτε κάποιου άλλου Ορθοδόξου λαού), από κάποιο κατακτητή (είτε αλλόθρησκο, είτε αιρετικό, είτε άθεο), θα έπρεπε οι ιερείς και ιερομόναχοι στην Ελλάδα ή σε αυτή τη χώρα να είχαν γίνει «συγκυρηναίοι», και «να είχαν σηκώσει για μια στιγμή το σταυρό του λαού αυτού», με το να είχαν κρατήσει τα κρυφά σχολεία, τις μυστικές συνάξεις και αυτές ακόμα τις κατακόμβες κλειστές! Μάλιστα, για να στηρίξετε αυτή τη τόσο πλανεμένη τοποθέτησή σας, λέτε ότι «στη παγκόσμια ιστορία υπάρχουν πολλά παραδείγματα που ναοί «είχαν κλείσει, είτε εξαιτίας πανδημιών είτε για άλλους λόγους». Ευσχημόνως όμως δεν αναφέρετε ότι αυτές οι εκκλησίες ΔΕΝ ήταν Ορθόδοξες, γιατί στις περιπτώσεις που ήταν Ορθόδοξες, οι πιστοί προτίμησαν να καούν μέσα στις εκκλησίες τους, παρά να τις κλείσουν (π.χ. Σοβιετική Ένωση, Μικρά Ασία, Αλάσκα, Ιαπωνία). Τέλος, θεωρείτε την ανυπακοή της Εκκλησίας σε ηγεμόνες που επιζητούσαν τη παύση της λειτουργίας της σαν «ψευδοεπανάσταση», ακυρώνοντας έτσι το αίμα όλων των μαρτύρων και τα βάσανα και κόπους όλων των ομολογητών της Πίστεώς μας! Οι αναγνώστες αυτής της σελίδας και ο επίσκοπός σας ας σας κρίνουν.

Θα ήθελα όμως να κλείσω με μία σύντομη ιστορία για το ποιός καθορίζει την υγεία μας, για την οποία τόσο πολύ ανησυχείτε. Ο αρχαίος ποιητής Ησίοδος, κοντά στο τέλος της ζωής του έλαβε χρησμό από το μαντείο των Δελφών ότι θα πεθάνει στη Νεμέα. Για να γλυτώσει, έφυγε προς την τελείως αντίθετη κατεύθυνση και πήγε στη Λοκρίδα. Μόλις έφτασε εκεί, σκοτώθηκε πάραυτα μέσα στον ναό του ΝΕΜΈΟΥ Διός! Αγαπητέ αδελφέ, ο Θεός δεν εμπαίζεται, ούτε πρό Χριστού, ούτε μετά!

Μιά και είστε Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου, σας εύχομαι ολόθερμα ο Παναγιώτατος σύντομα να σας υψώσει σε επισκοπικό θρόνο, διότι παρόλο του νεαρού της ηλικίας σας, γνωρίζετε το συμφέρον της Εκκλησίας και του ποιμνίου της καλύτερα από τα 14 μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Ελλάδος! Επίσης, εύχομαι ο Παναγιώτατος να αναγνωρίσει ότι έχετε την παρρησία και δύναμη ψυχής να αρθρογραφείτε σε πολλαπλά επικοινωνιακά μέσα και να κρίνετε ολόκληρη την Εκκλησία της Ελλάδος (ιεραρχία και ιερείς), ενώπιον Θεού και ανθρώπων! Αδελφέ μου, ταπεινωθείτε, ανακαλέσατε τα άρθρα σας και ησυχάσατε. Η Εκκλησία έχει επισκόπους που αποφασίζουν τι είναι καλό για αυτήν. «Κρείττον του λαλείν το σιγάν».