Ο πρύτανης της Χριστιανικής Θεολογικής Ακαδημίας Βαρσοβίας και Αρχιεπίσκοπος Βρότσλαφ και Σέτσιν Γεώργιος μιλώντας στις 11 Νοεμβρίου 2021 στο διεθνές συνέδριο «Η συνοδικότητα της Εκκλησίας: θεολογικές, κανονικές και ιστορικές διαστάσεις», δήλωσε ότι η Εκκλησία σήμερα βρίσκεται σε κατάσταση υβριδικού πολέμου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος εκ μέρους της Εκκλησίας της Πολωνίας, ανέφερε ότι οι ορθόδοξοι χριστιανοί πείθονται από την εμπειρία τους «πόσο θλιβερή είναι η προς το παρόν προσωρινή ελπίζουμε διακοπή της ευχαριστιακής κοινωνίας μεταξύ των κατά τόπους Εκκλησιών».

Ο Σεβασμιώτατος υπενθύμισε ότι σχετικά πρόσφατα στις διμερείς σχέσεις ορισμένων τοπικών Εκκλησιών σημειώθηκε διακοπή της αμοιβαίας μνημονεύσεως των Προκαθημένων αυτών: «Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και η Εκκλησία της Ελλάδος, το Πατριαρχείο Αντιοχείας και το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων».

Την ίδια στιγμή ο ιεράρχης επεσήμανε ότι «τότε δεν είχαμε ακόμη γευθεί τους πικρούς καρπούς της διακοπής της ευχαριστιακής ενότητας της Εκκλησίας», διότι «οι Προκαθήμενοι των εν λόγω Εκκλησιών δεν μνημόνευαν ο ένας τον άλλο, εξαναγκάζοντας κατ᾽ αυτόν τον τρόπο να επανεξεταστούν τα κανονικά προβλήματα, που προέκυψαν μεταξύ αυτών».

«Τώρα τούτο αποδείχθηκε ότι δεν είναι αρκετό και έχουμε μια κατάσταση όπου μεταξύ ορισμένων Εκκλησιών διακόπηκε επίσης και η ευχαριστιακή κοινωνία. Επομένως, σήμερα κάθε ορθόδοξος επίσκοπος υπόκειται διαρκώς στον μόνιμο κίνδυνο ότι ακόμη και ασυνείδητα και όχι κακοπροαίρετα δύναται να βρεθεί σε συλλείτουργο με πρόσωπα, τα οποία θεωρούνται μη κανονικοί ιεράρχες. Δηλαδή, κανείς δεν τους έχει αποκηρύξει ως αποστάτες της πίστεως και της Εκκλησίας, αλλά κάπου ορισμένοι εξ αυτών συλλειτούργησαν με εκείνα τα πρόσωπα, που θεωρούνται από τους μεν κανονικοί, ενώ από άλλους μη έχοντες ακόμη έγκυρη χειροτονία», τόνισε ο ιεράρχης της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Πολωνίας.

Κατά τη γνώμη του ιεράρχη, «η διαμορφωθείσα κατάσταση ομοιάζει με το πολύ βασανιστικό πολεμικό πρότυπο, της λεγόμενης “υβριδικής καταστάσεως”».

Ταυτοχρόνως, ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «εάν στη διεθνή γεωπολιτική ή τον στρατό τούτο δύναται να δικαιολογηθεί, στην Εκκλησία ουδόλως δικαιολογείται η ύπαρξή του».

Ολοκληρώνοντας ο ιεράρχης της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Πολωνίας υπενθύμισε τα λόγια του Μεγάλου Βασιλείου: «Οὐκ οἶδα ἐπίσκοπον, μηδὲ ἀριθμήσαιμι ἐν ἱερεῦσει Χριστοῦ τὸν παρὰ τῶν βεβήλων χειρῶν ἐπὶ καταλύσει τῆς πίστεως εἰς προστασίαν προβεβλημένον».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.