“Η Εθνεγερσία του 1821 και ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ του 1955-59, αποτελούν αστείρευτες φωτοδότρες πηγές θάρρους, ενίσχυσης και δύναμης“, είπε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος κατά τον χαιρετισμό του στον εορτασμό των Εθνικών Επετείων 25ης Μαρτίου και 1ης Απριλίου (Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, 31 Μαρτίου 2022).

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο τον χαιρετισμό του Μακαριωτάτου:

Με βαθιά συγκίνηση και αισθήματα εθνικής υπερηφάνειας χαιρετίζουμε την αποψινή εορταστική εκδήλωση, που διοργανώνει το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, προς τιμή των δύο μεγάλων εθνικών επετείων, της 25ης Μαρτίου 1821 και της 1ης Απριλίου 1955, αντίστοιχα.

Μέσα στην κρισιμότητα των καιρών, τους οποίους διέρχεται το εθνικό μας πρόβλημα, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης τουρκικής εισβολής, αλλά και τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας σύρραξης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με όλες τις τραγικές για τους ανθρώπους της χώρας συνέπειές της, η Εθνεγερσία του 1821 και ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ του 1955-59, αποτελούν αστείρευτες φωτοδότρες πηγές θάρρους, ενίσχυσης και δύναμης.

Τονώνουν, ακόμη, το αγωνιστικό φρόνημα και γιγαντώνουν την πίστη στην τελική κατίσχυση του δικαίου, στο θρίαμβο της ηθικής και στην απελευθέρωση του σκλαβωμένου σήμερα βόρειου τμήματος της νήσου μας.

Με βαθύτατο σεβασμό υποκλινόμαστε μπροστά στους ηρωισμούς και στις θυσίες των αθάνατων οπλαρχηγών του 1821 και στα ανδραγαθήματα και στις μεγαλοσύνες των απαράμιλλων παλληκαριών της θρυλικής ΕΟΚΑ.

Ο Κολοκοτρώνης, ο Καραϊσκάκης, ο Μιαούλης, ο Μακρυγιάννης, ο Παπαφλέσας, ο Διάκος και οι άλλοι ήρωες της Εθνεγερσίας, όπως επίσης και Αρχιεπίσκοπος και Εθνάρχης Μακάριος Γ΄, ο Γρηγόρης Αυξεντίου, ο Κυριάκος Μάτσης, ο Μιχαλάκης Καραολής, ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης και οι άλλοι ηρωομάρτυρες του 1955 αγωνίστηκαν για το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας.

Eμείς οι Έλληνες τής Κύπρου, οι οποίοι δεχόμαστε συνεχώς απειλές από τον ίδιο βάρβαρο κατακτητή για τουρκοποίηση της πεφιλημένης μας Πατρίδας, επιβάλλεται να κρατήσουμε το ελληνοχριστιανικό μας φρόνημα ακμαίο και κατακόρυφο, και με πίστη στα δίκαια του Αγώνα μας να αγωνιζόμαστε συνεχώς, ώστε να παραδώσουμε στις επόμενες γενεές μία πατρίδα ελεύθερη, στην οποία οι κάτοικοί της να ζήσουν «με Αρετή, ως τίμιοι και αγαθοί άνθρωποι», προάγοντας όλες εκείνες τις αξίες του πολιτισμού και της Δημοκρατίας, τις οποίες ως ελληνισμός δημιουργήσαμε και παραδώσαμε στην ανθρωπότητα.

Παρόλο που βλέπουμε παγκοσμίως ότι η αδικία κατά των αδυνάτων επικρατεί και ότι ακόμα και ο εισβολέας της πατρίδας μας, ως άλλος προβατόσχημος λύκος, μασκαρεύεται σε ειρηνοποιό, δεν ξεχνούμε το φρόνημα και το μυστικό της επιτυχίας των αγωνιστών των δύο εορταζόμενων επετείων μας.

Δεν ήταν τίποτε άλλο από το ψαλμικό λόγιο «οὗτοι ἐν ἵπποις, ἡμεῖς δε ἐν ὀνόματι Κυρίου Θεοῦ ἡμῶν μεγαλυνθησόμεθα. αὐτοί συνεποδίσθησαν και ἔπεσαν, ἡμεῖς δε ἀνέστημεν και ἀνωρθώθημεν» (Ψαλμ. 19, 8-9).

Ευχαριστούμε θερμά τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Πάφου και αγαπητό εν Χριστώ αδελφό κ. Γεώργιο, καθώς επίσης τον Διευθυντή του Κυπριακού Κέντρου Μελετών κ. Χρήστο Ιακώβου για τις εμπνευσμένες ομιλίες τους και βεβαίως, το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ για τη διοργάνωση του αποψινού εορτασμού των δύο εθνικών μας επετείων.

Τέλος, απευθύνουμε εγκάρδιο αγωνιστικό χαιρετισμό προς όλους, μνημονεύουμε τις ψυχές των αθάνατων ηρώων μας, αποτίουμε προς αυτούς τον προσήκοντα φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης και ευχόμαστε όπως, με τη βοήθεια του Θεού, εορτάσουμε σύντομα και τα Κυπριακά Ελευθέρια. Ευχαριστούμε.

Ευχέτης προς Κύριον

†Ο Κύπρου Χρυσόστομος

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.