Εντείνουν την πίεση που ασκούν αγροτικοί φορείς στο υπουργείο, προκειμένου να διεκδικήσουν κρατική ενίσχυση για μια σειρά προϊόντων, τα οποία πέραν του πλήγματος που δέχθηκαν από την αλλαγή της δομής της ζήτησης ελέω πανδημίας, δοκιμάστηκαν στο μεταξύ και από ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά και νέες διακυμάνσεις στις διεθνείς αγορές.

Στήριξη 300 ευρώ για λεβάντα

Υπενθυμίζεται ότι οι παραγωγοί λεβάντας έχουν ζητήσει στήριξη περί τα 300 ευρώ το στρέμμα, στέλνοντας υπόμνημα που δείχνει την έκταση της οικονομικής αναταραχής που προκάλεσε η πανδημία στην αλυσίδα αξίας της λεβάντας, με τα αποθέματα ελαίου να υπολείπονται περίπου 20% της συνολικής παραγωγής δύο διαδοχικών ετών.

Από 100 έως 120 ευρώ στα πυρηνόκαρπα

Προς τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων 120 ευρώ το στρέµµα για το συµπύρηνο ροδάκινο, 110 ευρώ το στρέµµα για το επιτραπέζιο και 100 ευρώ το στρέµµα για τα νεκταρίνια κατευθύνεται η κυβέρνηση. Ωστόσο από το τελικό ποσό στήριξης που θα εισπράξουν οι παραγωγοί, θα αφαιρεθεί τυχόν ενίσχυση που µπορεί να έχουν λάβει από το µέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής. Η ενίσχυση συνολικού προϋπολογισµού 9,2 εκατ. ευρώ θα αφορά ζηµιές που υπέστησαν πλέον των 80.000 στρεµµάτων καλλιέργειας από βροχές, που δεν καλύπτονται από τον κανονισµό του ΕΛΓΑ.

Για τέλη Μαρτίου η εξόφληση των ΠΣΕΑ του 2017 λέει ο ΕΛΓΑ.
Eως τα τέλη Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των ΠΣΕΑ του 2017 και αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι πληρωμές.

Τσαντίρης Νίκος
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.