To Οικογενειακό Δικαστήριο Πάφου εξέδωσε την Πέμπτη μια απόφαση «σταθμό» στα δεδομένα της κυπριακής νομολογίας, δίνοντας από κοινού την επιμέλεια ανήλικου παιδιού στους δύο γονείς του. Η υπόθεση εκδικαζόταν για σχεδόν πεντέμισι χρόνια ενώπιον του Οικογενειακού Δικαστηρίου στο Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου.
Σύμφωνα με απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, αμφότεροι οι διάδικοι υποχρεούνται να παραδίδουν το ανήλικο τέκνο τους στον άλλο γονέα, στον τόπο παραλαβής όπως καθορίστηκε βάση προγράμματος. Σύμφωνα με το διάταγμα, τόπος διαμονής του ανήλικου καθορίζεται ο εκάστοτε τόπος διαμονής του γονέα, με τον οποίο θα διαμένει κάθε φορά στην επαρχία Πάφου.
Επιπρόσθετα ο κάθε γονέας υποχρεούται όπως μεριμνά για τη φύλαξη και φροντίδα του ανήλικου παιδιού του. Όσο για τις υπόλοιπες πτυχές της γονικής μέριμνας του ανήλικου, όπως αναφέρθηκε, θα ασκούνται μεταξύ των διαδίκων από κοινού.
Όπως ανέφερε η πρόεδρος του Οικογενειακού Δικαστηρίου Πάφου και έχοντας κατά νου την προφορική μαρτυρία της αρμόδιας λειτουργού, το Δικαστήριο έκρινε επίσης ότι η μαρτυρία της αρμόδια κρατικής λειτουργού, που κλήθηκε να αποφασίσει για το ζήτημα, ήταν αντικειμενική και ανεξάρτητη. Παρά ταύτα, στην απόφαση της η Πρόεδρος του Οικογενειακού Δικαστηρίου Πάφου είπε ότι «δεν δύναμαι να αποδεχτώ την εισήγηση της για ανάθεση και φύλαξη του ανήλικου αποκλειστικά στην αιτήτρια».
Αυτό γιατί ουσιαστικά ουδεμία πειστική αιτιολογία ή εξήγηση δόθηκε από μέρους της, ως προς τους λόγους που την οδήγησαν να προβεί στην συγκεκριμένη εισήγηση, πλην της γενικής αναφοράς της, στην ευρύτερη συνεργασία που είχε με την οικογένεια είπε το Δικαστήριο, συμπλήρωσε.
Η Πρόεδρος του Οικογενειακού Δικαστηρίου είπε ακόμη πως η εν λόγω εισήγηση δεν συνάδει ούτε με τις υπόλοιπες διαπιστώσεις της, τις οποίες και αποδέχεται, περιλαμβανομένης της διαπίστωσης της ότι όσο πιο πολύ χρόνο περνάει το ανήλικο τέκνο με τον αιτητή, τόσο μεγαλύτερο είναι το όφελος για το πρώτο.
Ακόμη, η Πρόεδρος του Οικογενειακού Δικαστηρίου ανέφερε ότι δεν τη βρίσκει σύμφωνη η εισήγηση της Επιτρόπου Προστασίας Παιδιού, ότι στην παρούσα περίπτωση δεν ενδείκνυται η έκδοση διατάγματος κοινής επιμέλειας, αφού κάτι τέτοιο, σύμφωνα με την ίδια, δεν θα εξυπηρετούσε το συμφέρον του ανήλικου λόγω συγκρουσιακής σχέσης των γονέων του.
Σε ανάρτηση της στο Twitter η Επίτροπος Νομοθεσίας, Λουίζα Χριστοδουλίδου Ζαννέτου, ανέφερε πως ανοίγει σιγά σιγά ο δρόμος για την από κοινού επιμέλεια «όταν οι περιστάσεις το επιτρέπουν». Αναφέρεται στην απόφαση του Οικογενειακού Δικαστηρίου για από κοινού επιμέλεια, με αποτέλεσμα να μοιράζεται ο χρόνος του παιδιού στους δυο γονείς, λέγοντας πως αυτό κρίθηκε για το καλύτερο συμφέρον του παιδιού, και αφού άκουσε το παιδί.
«Η συγκρουσιακή σχέση των γονέων δεν κρίθηκε ως εμπόδιο για να απορριφθεί το αίτημα για την από κοινού επιμέλεια. Η υπόθεση αποδεικνύει ότι όταν υπάρχει θέληση και επιμονή ένα παιδί μπορεί να μεγαλώνει έχοντας πλάι του και τους δυο του γονείς» καταλήγει η Επίτροπος Νομοθεσίας.