Το Πάσχα εορτάζεται σε όλη την Ελλάδα με το σούβλισμα των αρνιών, το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών, με τραγούδια και χορούς. Όλη η εβδομάδα που ακολουθεί η λεγόμενη Διακαινήσιμη είναι γιορτινή και σύμφωνα με το Τυπικό της Εκκλησίας δεν τηρείται η νηστεία  ούτε την Τετάρτη και την Παρασκευή αυτής της εβδομάδας. 

Οι πιστοί κυρίως στα παλιότερα χρόνια για 40 μέρες μετά το Πάσχα όταν συναντιούνταν οπουδήποτε δεν χαιρετιόντουσαν με τον συνηθισμένο τρόπο αλλά με το Χριστός Ανέστη και Αληθώς Ανέστη. Η Εκκλησία μας για 40 μέρες μετά το Πάσχα έχει καθιερώσει και την λεγόμενη Αναστάσιμη Προσευχή. Η Αναστάσιμη περίοδος λήγει την ημέρα της Αποδόσεως του Πάσχα η οποία είναι πάντοτε Τετάρτη και εορτάζεται 39 ημέρες μετά το Πάσχα και μια ημέρα πριν από την εορτή της Αναλήψεως. Την ημέρα αυτή στις εκκλησίες τελείται η τελευταία Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία η οποία είναι πανομοιότυπη με την πρώτη, δηλαδή τη βραδιά της Αναστάσεως.

Τα κόκκινα αυγά

Πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται γιατί βάφουμε αυγά κόκκινα το Πάσχα. Το βάψιμο των κόκκινων αυγών είναι το καθιερωμένο πασχαλινό έθιμο που λαμβάνει χώρα την Μεγάλη Πέμπτη.

Τα βαμμένα ή διακοσμημένα αυγά συγκαταλέγονται στα έθιμα Πάσχα εδώ και πολλά χρόνια, ήδη πριν από τα χρόνια του Χριστού. Στην αρχαία Ρώμη, στην Αίγυπτο, στην Κίνα και στην Περσία συνήθιζαν να μοιράζουν τα αυγά στις γιορτές της άνοιξης καθώς αποτελούσαν σύμβολο γονιμότητας και σεβασμού.

Στο ελληνικό Πάσχα, κάθε Μεγάλη Πέμπτη ή Κόκκινη Πέμπτη συνηθίζεται κάθε νοικοκυριό να βάφει τα αυγά του στις αποχρώσεις που επιθυμεί. Το κόκκινο είναι το χρώμα που κυριαρχεί, παρ’ όλα αυτά πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να βάψουν τα αυγά τους πολύχρωμα, μπλε, ροζ, κίτρινα και πράσινα.

Η Μεγάλη Πέμπτη είναι η μέρα του Μυστικού Δείπνου, όπου ο Ιησούς προσέφερε άρτο και οίνο στους δώδεκα μαθητές του, δύο στοιχεία που συμβολίζουν το σώμα και το αίμα του Ιησού Χριστού.

Οι χριστιανοί συμβολίζουν με το βάψιμο των αυγών σε κόκκινο χρώμα το αίμα του Ιησού που έσταξε όταν σταυρώθηκε, και με το αυγό τον τάφο από τον οποίο εξήλθε. Υπάρχει μία λαϊκή ιστορία που ισχυρίζεται ότι όταν αναστήθηκε ο Χριστός δεν το πίστεψε κανείς. Μία γυναίκα που κρατούσε ένα καλάθι με αυγά έκανε την εξής ερώτηση για να πειστεί: Μπορεί να γίνουν τα αυγά από άσπρα κόκκινα; Και πράγματι είχαν γίνει.

Το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών

Το βράδυ της Ανάστασης ή το πρωί της Κυριακής του Πάσχα κάθε πιστός διαλέγει ένα βαμμένο αυγό και το τσουγκρίζει με τα αυγά των άλλων, λέγοντας τη φράση «Χριστός Ανέστη» και λαμβάνοντας την απάντηση «Αληθώς ο Κύριος».

Το τσούγκρισμα των πασχαλινών αυγών συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου και τη γέννηση. Για παράδειγμα όταν σπάει το κέλυφος του αυγού και βγαίνει από μέσα μια νέα ζωή, έτσι και το αυγό του Πάσχα συμβολίζει το καινούργιο, τη δημιουργία και την αρχή μιας νέας ζωής.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.