Για την πανελλαδική εφαρμογή του ΚΕΑ, παρακαλούμε ακολουθείστε τους παρακάτω συνδέσμους ανάλογα με το αν είστε υπάλληλος Δήμου/Κέντρου Κοινότητας ή πολίτης που επιθυμεί να υποβάλλει αίτηση ηλεκτρονικά μόνος του.

Σήµερα η µέση περιφερειακή αξία δικαιωµάτων ανά στρέµµα για τα βοσκοτόπια είναι στα 20,2 ευρώ σύµφωνα µε τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ως εκ τούτου, όλοι οι κτηνοτρόφοι το 2022 θα πρέπει να έχουν στην κατοχή τους δικαιώµατα µε ελάχιστη αξία 12 ευρώ και άνω το 2022.

Στην περίπτωση των αροτραίων καλλιεργειών, η µέση περιφερειακή αξία δικαιωµάτων ανά στρέµµα είναι στα 27,6 ευρώ. Όλοι οι αγρότες θα πρέπει να έχουν στην κατοχή τους δικαιώµατα αροτραίων καλλιεργειών µε ελάχιστη αξία 16,50 ευρώ και άνω το 2022.

Στην αγρονομική περιφέρεια των δενδρωδών καλλιεργειών, η µέση περιφερειακή αξία δικαιωµάτων ανά στρέµµα είναι στα 34,1 ευρώ φέτος. Όλοι οι αγρότες θα πρέπει να έχουν στην κατοχή τους δικαιώµατα σε δενδρώδεις καλλιέργειες µε ελάχιστη αξία 20,50 ευρώ και άνω το 2022.

Για να χρηµατοδοτηθεί η αύξηση των δικαιωµάτων θα γίνει οριζόντια περικοπή ανά περιφέρεια ενίσχυσης στις επιδοτήσεις που βρίσκονται πάνω από το µέσο όρο ενισχύσεων (ιστορικά δικαιώµατα).

Χαλαρά κινούνται ακόµα στα κεντρικά του ΟΠΕΚΕΠΕ, αφού η διαδικασία των πληρωµών που αναµένει σε αυτή τη φάση ο αγροτικός κόσµος έχει να κάνει κατά βάση µε τις αποζηµιώσεις αρχικά από τον παγετό και κατά δεύτερον από τις πρόσφατες πυρκαγιές. Όσον αφορά τώρα τις ειδικές ενισχύσεις λόγω κορωνοϊού, αυτές φαίνεται να έχουν τελείως ξεχαστεί, ενώ σχετικά µε την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης δεν έχουν καν ακόµα ξεκινήσει οι σχετικοί έλεγχοι. Βέβαια, να σηµειωθεί ότι όλο το προηγούµενο διάστηµα γίνονταν κάποιες µεµονωµένες πιστώσεις, µε µικρά όµως ποσά για εκκρεµότητες από παλιά προγράµµατα και ενισχύσεις.

Πιο πιθανό θεωρείται ο Αύγουστος να βγει χωρίς ουσιαστικές πληρωµές, µε το επόµενο πακέτο για αποζηµιώσεις παγετού να τοποθετείται για τις αρχές του άλλου µήνα, αφού αφενός ο όγκος της δουλειάς των γεωπόνων είναι τεράστιος και αφετέρου µεγαλύτερο βάρος έχει δοθεί στην ανακούφιση των πυρόπληκτων.

Ενδεικτική και η ίδια η ανακοίνωση του υπουργείου σχετικά µε τις πληρωµές του ΕΛΓΑ, στην οποία γινόταν λόγος για «εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που δηµιούργησαν οι πρωτοφανείς σε µέγεθος και έκταση πυρκαγιές», θέλοντας αφενός να αµβλύνουν τις αντιδράσεις των παραγωγών για τη µισή πληρωµή των 36,5 εκατ. ευρώ και αφετέρου πιθανότατα να δικαιολογήσουν την όποια καθυστέρηση στην πίστωση της επόµενης παρτίδας. Η δεύτερη δόση των προκαταβολών παγετού που αναµένεται να αφορά υπόλοιπες δενδρώδεις καλλιέργειες (µήλα, αχλάδια, αµύγδαλα) θα πρέπει να αναµένεται το νωρίτερο αρχές Σεπτεµβρίου, ενώ παραµένουν σε εκκρεµότητα οι όψιµες ποικιλίες κερασιών στις ορεινές περιοχές, για τις οποίες θα πρέπει να κατατεθεί φάκελος στην Κοµισιόν.

Η ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας µεταφέρει την αντίδραση του αγροτικού κόσµου για την εν λόγω πίστωση, εντοπίζοντας αδικίες, αστοχίες, παραλείψεις και σύγχυση. Όπως αναφέρει ο Σύλλογος, φαίνεται πώς η πληρωµή έγινε µε βάση το ΟΣ∆Ε του 2020, µε αποτέλεσµα αν κάποιος παραγωγός νοίκιασε χωράφια για το 2021 και τα δήλωσε δεν πήρε προκαταβολή. Επίσης, όσοι παραγωγοί είχαν µεγάλο ποσοστό ζηµιάς πήραν την προκαταβολή, όσοι όµως είχαν µικρότερο βαθµό ζηµιάς πήραν για τα επιτραπέζια κι όχι για τα βιοµηχανικά ροδάκινα. Το χειρότερο είναι ότι δεν έχει ακόµα καταστεί σαφές αν όσοι δεν πληρώθηκαν τώρα την προκαταβολή, θα πληρωθούν τον Σεπτέµβριο ή στο τέλος µε την εκκαθάριση.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.