Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος-Ο παλαιός ναός του αγίου Νικολάου στο χώρο του Καρμπουναρά (η ονομασία προέρχεται από το δάσκαλο Bab Dud karbunara, 1842-1917) της πόλης του Μπερατίου της Αλβανίας, ανακαινίζεται και με τη συμμετοχή στις εργασίες μελών της Ορθόδοξης κοινότητας.

Μέχρι τώρα σωζόταν μόνο το κτίσμα, ενώ ο εξωτερικός της χώρος ήταν εγκαταλελειμμένος και ο εσωτερικός της κενός.

Με το ενδιαφέρον της Ορθόδοξης Εκκλησίας και τη συνεργασία της με φορείς, αποκαταστάθηκε η στέγη και έγιναν και άλλες παρεμβάσεις, κυρίως καθαρισμού και ελαιοχρωματισμού.

Ο τελικός στόχος είναι η εκκλησία, με τη συνδρομή των πιστών, να αγιογραφηθεί, να αποκτήσει στασίδια, να φτιαχτεί ταβάνι κ.ά.

Είναι, πραγματικά, το… ξαναζωντάνεμα αυτού του ναού μια ακόμη απόδειξη ότι ο Θεός, που κατευθύνει την ιστορία ατόμων και λαών, με τρόπο θαυμαστό δεν αφήνει την πίστη να μαραζώσει.

Εκεί, στην Αλβανία, όπου κάποτε βασίλευε το ψέμα της αθεΐας, ανέτειλε η Αλήθεια.

Μέσα και από αυτό το ναό, που άντεξε στο χρόνο, η ζωή, όπως μας την έδωσε ο Θεός, λέει το δικό της τραγούδι, αιώνιο, μελωδικό, παρήγορο.

Μας συνοδεύει στο γήινο ταξίδι μας, ξανοίγοντας μπροστά στα έκπληκτα μάτια μας τον κόσμο της ομορφιάς, που ο Θεός έχει για μας.

Μας θυμίζει και αυτή η εκκλησία στην Αλβανία ότι βρέθηκαν ορισμένοι, που αμφισβήτησαν το Θεάνθρωπο, αλλά, παρά την ισχύ τους, που αποδείχθηκε προσωρινή, νικήθηκαν.

Και ασφαλώς υπάρχουν και σήμερα κι εκείνοι, που αμφισβητούν το θρίαμβο του Χριστού.

Η απάντηση, όμως, δίνεται διαρκώς από την ιστορία, η οποία μαρτυρεί και βεβαιώνει για τη νίκη και ζωτικότητα της Εκκλησίας του Χριστού, παρά τους διωγμούς εναντίον της. Πρόκειται για νίκη χειροπιαστή.

Και οι πιστοί στην Αλβανία μέσα από την Καρδιά τους λένε στο Χριστό: “Κύριε, δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να σε αφήσουμε και να φύγουμε μακριά σου και να χάσουμε τα όσα Εσύ έχεις και μας δίνεις. Εμείς είμαστε δικοί Σου και μένουμε και θα μένουμε οι πάντα δικοί Σου, ο,τιδήποτε και αν κρίνουν ή κάνουν οι άλλοι…”.

Έτσι αισθάνονται, έτσι ομιλούν οι Ορθόδοξοι στη γειτονική χώρα.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (2 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.