Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, μίλησε σχετικά με τις αποφάσεις Δ.Ι.Σ. για το θέμα του εορτασμού φετινού Πάσχα, εν μέσω της πανδημίας του Κορονοϊού στην εκπομπή της ΕΡΤ 10, το βράδυ της Τετάρτης 1 Απριλίου 2020. Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη τη συνέντευξη για το πως θα τελούνται οι Θείες Λειτουργίες στην Μεγάλη Εβδομάδα, η περιφορά του επιταφίου, το Άγιο Φως και η Ανάσταση εν μέσω της πανδημίας του Κοροναϊού.

Διαβάστε τις αποφάσεις της ΔΙΣ για την Μεγάλη εβδομάδα εν μέσω κοροναϊού.

Τι εννοεί η Ιερά Σύνοδος όταν λέει ότι μένω σπίτι και κάνω τον εαυτό μου θυσιαστήριο με το να προσεύχομαι;

Χρειάστηκε αυτό το διάστημα ωρίμανσης, αν μου επιτρέπετε να το πω έτσι, προκειμένου όλοι μας να καταλάβουμε, οι χριστιανοί μας κυρίως, αυτοί που ζουν τη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας, ότι στην εκκλησία όταν πηγαίνουμε (οι χριστιανοί) δεν πηγαίνουμε για ατομική προσευχή. Δεν προσευχόμαστε μόνο για τον εαυτό μας. Πηγαίνουμε προσευχόμενοι υπέρ του σύμπαντος κόσμου. Προσευχόμαστε για εμάς, για τους φίλους μας και για τους εχθρούς μας, κυρίως.

Αυτό λοιπόν (την προσευχή) σαν θυσία, τώρα, θα το κάνουμε από το σπίτι μας. Νοερά θα μεταφερόμαστε μέσα στο ναό. Θα ζούμε τη λειτουργία σαν ένα προσωπικό γεγονός, ενώ εβρισκόμεθα σε μία ανάγκη ευχόμαστε πάντα στην Εκκλησία μην το ξεχνάτε, υπέρ των εν αδυναμία όντων υπέρ των δι’ ευλόγους αιτίας απολειφθέντων. Στερούμαστε, θα στερηθούμε κάτι, θα θυσιάσουμε κάτι για χάρη των αδελφών μας.

Δε θα θυσιάσουμε φτιάξουμε απλά το φαγητό όταν νηστεύουμε ή κάποια χρήματα όταν αποφασίσουμε να δώσουμε ελεημοσύνη. Θα θυσιάσουμε τη δική μας προσωπική πνευματική τροφή για χάρη των αδελφών μας που είναι δίπλα μας και έχουν ανάγκη να μην μολυνθούν (από τον κορωναϊο).

Πως υποκαθίσταται αυτό; Πως θα βιώσει το Πάσχα ο πιστός;

Δεν μπορεί να το υποκατασταθεί πλήρως. Δεν μπορεί να το αποκαταστήσει και να το αναπληρώσει με τον ίδιο τρόπο. Άλλη αξία έχει προσωπική προσευχή. Άλλη αξία έχει ατομική προσευχή στο σπίτι μας.

Είναι ένα πράγμα όταν γονατίζουμε κάθε βράδυ και κάθε πρωί για να παρακαλέσουμε το Θεό, να ευχαριστήσουμε το Θεό, να μιλήσουμε με το Θεό μερικές φορές όχι με λόγια αλλά με την καρδιά μας. Και άλλο πράγμα είναι η λατρεία της Κυριακής όπου η Σύναξη λατρεύουσα κοινότητα αναφέρεται προς τον θεό.

Αυτό δεν μπορεί να αναπληρωθεί. Αλλά, για αυτό λέει η Ιερά Σύνοδος, πολύ σωστά, θα προσπαθήσουμε να το αναπληρώσουμε με περισσότερη προσευχή να εντείνουμε τις προσευχές προκειμένου με αυτή τη στέρηση να ξέρουμε ότι βοηθάμε κάποιους αδελφούς μας.

Πως θα τελεστούν οι Θείες Λειτουργίες

Η απόφαση της κυβερνήσεως θα παραμείνει. Οι Θείες Λειτουργίες θα τελούνται κεκλεισμένων των θυρών και θα μεταδίδονται ζωντανά ώστε οι Χριστιανοί να μεταφέρονται κατά κάποιο τρόπο στο οικείο περιβάλλον τους. Όπου είναι εφικτό στην ενορία τους ή στη Μητρόπολη τους.

  • Η ΕΡΤ2 θα μεταδώσει όλες τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας από τη Μητρόπολη Αθηνών
  • Η ΕΡΤ3 θα μεταδώσει όλες τις λειτουργίες από το Πατριαρχείο.

Τι θα γίνει με το Άγιο Φως;

Με το Άγιο Φως δόθηκε μία υπερβολική έκταση τα τελευταία χρόνια επειδή είχαμε τη δυνατότητα ως κράτος. Δεν έφτανε σε όλα τα μέρη της Ελλάδος. Όπου μπορούσε να φτάσει ήταν μεγάλη ευλογία. Αλλά το Άγιο Φως, δεν ξεχνάμε ποτέ, είναι το ίδιο που βγάζει κάθε Μεγάλο Σάββατο βράδυ ο κάθε απλός ιερέας πίσω από την Αγία Τράπεζα λέγοντας τα ίδια λόγια, ακριβώς, που λέγονται στην στον ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα.

Φέτος και εκεί θα είναι κλειστός ο ναός της Αναστάσεως. Ενδεχομένως οι πτήσεις να μη γίνουν. Οι χριστιανοί μας να ξέρουν ότι είναι ακριβώς το ίδιο Φως(το Άγιο Φως).

Δεν είναι πολλά χρόνια που υπήρχε αυτή η δυνατότητα να έρχεται με πτήσεις και να φτάνει σε όλη την Ελλάδα ή όπου μπορούσε να υπάρχει αεροδρόμιο για να φτάσει.

Εφαρμογή των αποφάσεων

Η εφαρμογή των μέτρων μας φέρνει σε δύο διλήμματα που πρέπει να τα ξεπεράσουμε.

  1. Το ένα κακό είναι να μην αποφασίσουν κάποιοι ιερείς, οι οποίοι θα πούνε: έστω να καλέσουμε ένα μικρό ποίμνιο 5 10 ανθρώπων προκειμένου έστω με λίγους (να γίνουν οι Λειτουργίες). Έτσι θα διχάσουν την ενορία τους και αυτό δεν είναι σωστό. Πρέπει να να το αποφύγουμε. Αλίμονο αν επιλέξουμε από την ενορία μας 5 10 εκλεκτούς. Με τι κριτήρια; Θα είναι διχαστικό. Ερμηνεύοντας την απόφαση της Ιεράς Συνόδου αλλά και όσα έχουν πει μέχρι τώρα πολλοί που έχουν γράψει πολλά αυτό το διάστημα(για την τέλεση των Θείων Λειτουργιών) εννοούμε μόνο έναν δύο ιερείς και έναν δύο ψάλτες σε κάθε ναό. Δεν είναι μία παρεούλα η οποία θα μπορεί κάθε φορά να έχει πρόσβαση στο ναό έναντι όλων των άλλων που θα μένουν στο σπίτι. Αυτό είναι κάτι κακό.
  2. Δεύτερο πρέπει να παροτρύνουμε τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο που το κάνουμε και τώρα να μείνουν στα σπίτια τους. Γιατί αν έρθουν έξω από την εκκλησία πρώτα-πρώτα είναι κάτι που και για μας θα είναι πολύ βαρύ να ξέρουμε ότι είμαστε μέσα και οι πιστοί έξω.

 

Η παρότρυνσή μας ακόμα και για την Μεγάλη Παρασκευή και για το Μεγάλο Σάββατο θα είναι να προσευχηθούν οι πιστοί από το σπίτι. Το πολύ πολύ στα μπαλκόνια. Ας βγουν οι πιστοί και ας ακούσουν από τα μεγάφωνα, ενδεχομένως.

Περιφορά Επιταφίου – Μεγάλη Παρασκευή

Νομίζω ότι απαγορεύτηκε από την κυβέρνηση η περιφορά του επιταφίου επειδή θα συγκεντρωνόταν πολύ κόσμος.

Για πιθανά κρούσματα απείθειας

Κρούσματα απείθειας νομίζω ότι δεν θα υπάρξουν. Ήδη αυτό το διάστημα ωρίμασε μέσα μας η ανάγκη να στερηθούμε και τις Ακολουθίες. Όπως είπε ο Αρχιγραμματέας(της Ιεράς Συνόδου) να γιορτάσουμε το Πάσχα την ημέρα της Αποδόσεως του. Πρώτα ο Θεός, να έχει φύγει το κακό(Κορωναϊός). 40 ημέρες, δηλαδή, μετά το Πάσχα γιορτάζεται ξανά με τον ίδιο τρόπο η Αναστάσιμη λειτουργία.

Τότε κλείνει ο γιορτασμός των 40 ημερών που λέμε διαρκώς το Χριστός Ανέστη. Αν και για την Εκκλησία μας είναι Χριστός Ανέστη κάθε Κυριακή. Αλλά ιδιαίτερα 40 μέρες μετά το Πάσχα είναι η ίδια και απαράλλακτη η λειτουργία της Αναστάσεως του Μεγάλου Σαββάτου το βράδυ.

Παράκληση προς τους Πιστούς Χριστιανούς

Παρακαλώ οι χριστιανοί μας να γονατίζουν. Να πάρουν τα βιβλιαράκια που έχουμε στην εκκλησία. Να ανάψουν το κεράκι τους με ένα καντήλι μπροστά στην εικόνα. Αγκαλιασμένες οι οικογένειες να προσευχόμαστε στο Χριστό. Εμείς μέσα από τους ναούς και οι χριστιανοί μας θα απέξω και να είμαστε ένα σώμα ενωμένο για χάρη κάποιων αδελφών μας που δεν πρέπει να συχνωτιστούν και να αρρωστήσουν ή να πεθάνουν.

Διαβάστε όλα τα νέα από την Εκκλησία της Ελλάδος.

Φανούρης Ευστράτιος
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (0)
  1. Βαννα Τσιορβά 3 χρόνια πριν

    1. Η αληθινή πίστη και όρη μεθισταται…
    Και, εν εκκλησιαις ευλογείτε το Θεό…
    Αρα, για να λέτε να μείνουν οι πιστοί στα σπίτια τους λόγω πανδημίας ως απόδειξη πίστης και αγαπης στον πλησίον, σημαίνει ότι δεν πιστεύετε αληθινά σε ένα από τα δύο, ή και στα δύο.
    2. Η θυσιαστική αγάπη προϋποθέτει ανυποχωρητη υπεράσπιση της αλήθειας της ορθοδόξου πίστεώς μας. Αλλιώς, είναι γραμμα κενό και υποκρισία.
    Όταν λέτε στους πιστούς να προσευχηθούν στα σπίτια τους και να μην έρθουν να κοινωνήσουν, λογικώς σημαίνει ότι φοβάστε ότι η συναθροιση προσευχής στον ι.ναό και η κοινωνία του Σώματος και του Αίματος του Χριστού μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, αλλιώς, θα τούς λέγατε να κανουν ακριβως τα αντίθετα, δηλ.να ερθουν και για τα δυο, ακριβως επειδή θα πιστεύατε ότι μόνον ετσι θα προστατευθούν πραγματικά.
    Λογικώς δηλ. σημαίνει ότι εχετε αμφιβολία για την αγιαστική και, αρα, και την προστατευτική δύναμη του Αγ. Πνεύματος που είναι παρον σε αυτες και στη θεία κοινωνία.
    Το ίδιο ισχυει και για μας τους “πιστούς”, που, αντί να μαζευτούμε σε συλλαλητηρια εξω από τους ι.ναούς ζητωντας να ανοίξουν και ας πληρωσουμε τους μισθούς/συντάξεις μας σε πρόστιμα, κρυφτήκαμε σαν τα ποντίκια στα σπιτακια μας ενω την προηγουμένη μέρα σταυροκοπιόμασταν στον ι.ναό.
    Ολοι λοιπόν, μάλλον, κρυβόμαστε πίσω από το δαχτυλό μας επειδή προτιμούμε να υποχωρησουμε με καλαίσθητη ευελιξία στις απαιτήσεις των απιστων κυβερνώντων και της υπόλοιπης αθεης κοινωνίας, είτε επειδή δεν εχουμε το κουραγιο να πολεμήσουμε μέχρι εσχατων υπέρ της πίστης μας ή επειδή δεν θελουμε να χασουμε τα λεφτουδακια μας είτε επειδή τελικά δεν πιστεύουμε αληθινά και εμπρακτα σε τίποτε από τα παραπάνω.
    Όμως, αν ο Χριστός και το Σωμα και Αίμα του σωζει από τον πνευματικό θανατο που είναι το μείζον, σαφεστατα σωζει και από το ελασσον που είναι η υγεία και ο σωματικός θανατος.
    Οι πιστοί τωρα χρειαζόμαστε ηρωικά παραδείγματα υπερασπισης της πίστης μας και όχι θρησκευτικές υπεκφυγες…
    Σε αυτό, οι ιερείς ραρχες αποδείχθηκαν … λίγοι… οι δε ιεράρχες, … λιγότεροι…
    Τι θα κανετε αραγε αν αύριο μας πουν ότι για λόγους δημόσιας ασφαλειας ή δημόσιας υγείαε πρεπει να πάρουμε το χαραγμα;
    Ουαί ημίν και υμίν, λοιπόν, Φαρισαίοι υποκριταί (και ιερείς και δη αρχιερείς που ταχθήκατε από το Θεό να μας ποιμαίνετε και θα μας παρετε στο λαιμό σας)…

    ΑπάντησηΆκυρο
  2. Καλλ 3 χρόνια πριν

    Νέα,ΝΤΠ,ἤθη,εὖγε !!
    Δυὸ Πασχαλιὲς ὅμως σημαίνει,
    πὼς ἔρχεται τὸ ΠΟΘΟΥΜΕΝΟ !
    Ἄντε γειά !!!

    ΑπάντησηΆκυρο

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.