Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θήρας κ. Αμφιλόχιος χοροστάτησε στην Ακολουθία των Παθών (όρθρος Μεγάλης Παρασκευής) στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Υπαπαντής του Σωτήρος, το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης.

Κατά την Ακολουθία των Παθών έχουμε την ευκαιρία να μετέχουμε στην Κορύφωση του θείου δράματος, αφού δε θυμόμαστε απλά αλλά βιώνουμε ως παρόντα γεγονότα τα Σωτήρια και φρικτά Πάθη του Κυρίου και Θεού μας. Αναλυτικότερα και όπως μνημονεύονται στο Συναξάρι της ημέρας προσκυνούμε και τιμούμε εν κατανύξει “τούς ἐμπτυσμούς, τά ῥαπίσματα, τά κολαφίσματα, τάς ὕβρεις, τούς γέλωτας, τήν πορφυρά χλαῖναν, τόν κάλαμον, τόν σπόγγον, τό ὄξος, τούς ἥλους, τήν λόγχην, καί πρό πάντων τόν Σταυρόν καί τόν θάνατον”, τα οποία καταδέχθηκε για εμάς.

Ο Σεβασμιώτατος λαμβάνοντας αφορμή από το χαρακτηριστικό ιδιόμελο “Σήμερον κρεμάται επί ξύλου” αναφέρθηκε εν συντομία στο μεγάλο μυστήριο της θείας συγκαταβάσεως και τόνισε ότι ως Ορθόδοξοι τιμούμε και προσκυνούμε τα Άχραντα Πάθη του Κυρίου ελπίζοντας και προσδοκώντας την αγία Ανάσταση ψάλλοντας “δεῖξον ἡμῖν καί τήν ἔνδοξόν Σου Ἀναστασιν”.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.