Η 20η Νοεμβρίου 2021 ξεχώρισε για τη Ρωσική Εκκλησία για δύο λόγους. Εκείνη την ημέρα ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος γιόρτασε τα 75α γενέθλιά του. Την ίδια ημέρα έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ο κάποτε Επίσκοπος της Ρωσικής Εκκλησίας Διομήδης, ο οποίος είχε ασκήσει κατά το παρελθόν έντονη κριτική κατά του Κύριλλου και έχει χαρακτηριστεί από τα ρωσικά ΜΜΕ ως ο «κύριος εχθρός» του Ρώσου Πατριάρχη.

Τη χαρά του Κύριλλου, όσον αφορά τα γενέθλιά του, δεν μοιράστηκαν όλοι οι προκαθήμενοι Εκκλησιών. Μόλις έξι Εκκλησίες εξέφρασαν δημόσια τις ευχές τους προς τον Κύριλλο και οι περισσότερες εξ αυτών ήταν «τυπικές» είτε εξέφραζαν ευχαριστίες για τη συμβολή της Ρωσική Εκκλησία σε εντάσεις στις οποίες με κάποιον τρόπο λαμβάνει μέρος η Ρωσία. Ακόμα, τις ευχές του εξέφρασε ο επικεφαλής της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας Ονούφριος.

Στην ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Μόσχας δημοσιεύτηκαν ευχετήριες επιστολές από τους προκαθημένους Εκκλησιών. Ορισμένες είναι σύντομες και «τυπικές», όπως για παράδειγμα οι ευχές από τους προκαθημένους των Εκκλησιών της Αντιοχείας και της Σερβίας. Σε άλλες επιστολές εκφράζονται ευχαριστίες στον Κύριλλο για τη συμβολή του σε συγκεκριμένα ζητήματα. Για παράδειγμα ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας των τσεχικών χωρών και της Σλοβακίας ευχαρίστησε τον Κύριλλο για την «συνεχή φροντίδα για τις ανάγκες» της αντιπροσωπείας τους στη Μόσχα – τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου.

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, ο οποίος συμβάλλει στην προσπάθεια της Μόσχας για διάσπαση της Ορθοδοξίας μέσω φιλοξενίας της συγκέντρωσης του Αμμάν, ευχαρίστησε τον Κύριλλο για την «ακεραιότητα και συνέπειά του» και τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν για την «στήριξη» και τη χρηματοδότηση Εκκλησιών. Περισσότερο αναλυτικές ήταν οι επιστολές που έστειλαν οι προκαθήμενοι της Πολωνικής και της Βουλγαρικής Εκκλησίας.

Τις ευχές τους δεν έστειλαν οκτώ Τοπικές Εκκλησίες και συγκεκριμένα το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, η Ρουμάνικη και η Γεωργιανή Εκκλησίες. Ακόμα ο Κύριλλος δεν είδε ούτε τις ευχές των Εκκλησιών της Κύπρου, της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Ουκρανίας.

Έτσι βλέπουμε ότι οι προσπάθειες της Ρωσικής Εκκλησίας για διάσπαση της Ορθοδοξίας δεν βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στις περισσότερες Ορθόδοξες Εκκλησίες, γεγονός που δηλώνεται με τον πλέον εμφατικό τρόπο.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-2)
 1. Αθανασιος Κ. 1 χρόνο πριν

  Σχισμα = Χωρισμα, διαιρεσις.

  Δυστυχως αγαπητοι μου, το σχισμα επετευχθη με την αποσχιση της Ουκρανικης Ορθοδοξου Εκκλησιας απο την μητερα Εκκλησια της Ρωσιας..

  Απεσχισθει λοιπον – με τις ευλογιες και ενθαρυνση – του ‘δικου’ μας προκαθημενου στο Φαναρι.
  Δυστυχως, ο Πατριαρχης Κωσταντινουπολεως, υποκυπτοντας σε πολιτικες ιντριγκες της Δυσεως, εγινε οργανο πολιτικων δολοπλοκιων, απαρνουμενος τα εκατομμυρια των Ρωσων Ορθοδοξων.

  Οταν η Εκκλησια γινεται ‘οργανο’ και ‘υπηρετης’ πολιτικων συμφεροντων, αυτα ειναι τα αποτελεσματα.

  ΑπάντησηΆκυρο

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.