Αγίου Γεωργίου: Η ημερομηνία που «πέφτει» το Πάσχα καθορίζει, κάθε χρόνο, και το πότε θα τιμηθεί η μνήμη του Αγίου Γεωργίου η οποία είθισται να εορτάζεται στις 23 Απριλίου, αλλά η γιορτή δεν είναι σταθερή.

Η γιορτή του Αγίου Γεωργίου έχει συνδυαστεί με την ημερομηνία του Πάσχα και άλλοτε η μνήμη του τιμάται τη Δευτέρα του Πάσχα, άλλοτε στις 23 Απριλίου οπότε και εορτάζει, σύμφωνα με το εορτολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Φέτος, λοιπόν, η γιορτή του Αγίου Γεωργίου «πέφτει» στην ημέρα της, δηλαδή την Πέμπτη 23 Απριλίου μιας και η ημερομηνία του Πάσχα ήταν στις 19 Απριλίου.

Όταν το Πάσχα «πέφτει» μετά τις 23 Απριλίου, τότε η γιορτή του Αγίου Γεωργίου μεταφέρεται τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα.

Ο βίος του Αγίου Γεωργίου
Ο Άγιος Γεώργιος γεννήθηκε μεταξύ 275 και 281, στη Νικομήδεια της Βιθυνίας, και οι δύο γονείς του είχαν βαπτιστεί Χριστιανοί. Ο πατέρας του, Γερόντιος, ήταν στρατιωτικός και η μητέρα του, Πολυχρονία, καταγόταν από την Παλαιστίνη.

Στη συνέχεια, στην πορεία της ζωής του, εντάχθηκε στον ρωμαϊκό στρατό, αλλά αρνήθηκε να ακολουθήσει τις εντολές του Διοκλητιανού για διωγμούς κατά των Χριστιανών και ομολόγησε την πίστη του.

Ο αυτοκράτορας διέταξε να υποβάλουν τον Άγιο Γεώργιο σε φρικτά βασανιστήρια, προκειμένου να απαρνηθεί την πίστη του. Έτσι, τον λόγχισαν, του ξέσκισαν τις σάρκες με μαχαίρια. Έπειτα, τον έριξαν σε λάκκο με βραστό ασβέστη και, κατόπιν, τον ανάγκασαν να βαδίσει με πυρωμένα μεταλλικά παπούτσια. Εκείνος υπέμεινε καρτερικά το μαρτύριο και, στις 23 Απριλίου 303, αποκεφαλίστηκε στα τείχη της Νικομήδειας.

Ο Άγιος Γεώργιος είναι πολιούχος σε πολλές περιοχές και χωριά της πατρίδας μας, όπως είναι το Σουφλί, η Γουμένισσα Κιλκίς, η Νεμέα, η Νεάπολη Ηλείας και το Καματερό Αττικής.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.