Άγιος Υάκινθος ο κουβικουλάριος: Ο Άγιος Υάκινθος υπηρετούσε τον αυτοκράτορα Τραιανό σαν θαλαμηπόλος(κουβικουλάριος). Ήταν όμως και Χριστιανός. Όταν το έμαθε ο αυτοκράτορας τον καταδίκασε να τρώει φαγητό μόνο από τα σφάγια των θυσιών στα είδωλα και ο Υάκινθος αρνήθηκε και πέθανε από πείνα σε 40 μέρες.

Άγιος Υάκινθος ο κουβικουλάριος: Τι γιορτάζουμε σήμερα 3 Ιουλίου

Ο Άγιος Υάκινθος καταγόταν από την Καισαρεία της Καππαδοκίας και έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Τραϊανού (98 – 117 μ.Χ.).

Το επάγγελμά του ήταν κουβικουλάριος του αυτοκράτορα.

Διεκπεραίωνε τα καθήκοντα του μέσα στο παλάτι κατά τον καλύτερο τρόπο. όλα πήγαιναν καλά μέχρι που ο Τραϊανός διέταξε διωγμό κατά των χριστιανών, ο Υάκινθος δε δίστασε να ομολογήσει ότι είναι χριστιανός.

Ο Τραϊανός έπληκτος τον είπε αχάριστο και ότι δεν του άξιζε η εμπιστοσύνη και η υπόληψη που του πρόσφερε.

Ο υάκινθος αναφέρθηκε στα λόγια του Χριστού και υπεράσπιστηκε την πίστη του και ο Τραϊανός, στενοχωρημένος από τα λόγια του Υακίνθου, τον φυλάκισε λέγοντας να μην του δίνουν καθόλου φαγητό εκτός από τα σφάγια των θυσιών.

Σαράντα μέρες πέρασαν έτσι χωρίς ο Υάκινθος, χωρίς να φάει. Την 41η, όμως, παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο.

Ἀπολυτίκιον 
Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Ὡς Λίθος ὑάκινθος, τῆς Ἐκκλησίας Χριστοῦ, ἀστράπτεις τοὶς πέρασι, ταὶς τῶν χαρίτων αὐγαίς, παμμάκαρ Ὑάκινθε, σὺ γὰρ ὁμολογία, πυρσωθεῖς εὐσέβειας, ἔλαμψας ἐν ἀθλήσει, τὴ τοῦ Λόγου μιμήσει, ἐντεῦθεν καταφαιδρύνεις, τοὺς σὲ γεραίροντας.

Κοντάκιον
Ἦχος δ’. Ἐπεφάνης σήμερον.
Ὑακίνθῳ σήμερον, ἐξ ὑακίνθων, ἀμαράντων πλέξωμεν, στέφανον πάντες οἱ πιστοί, μεγαλοφώνως κραυγάζοντες, Χαίροις μαρτύρων, τὸ κλέος Ὑάκινθε.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.