Περίπου 12 χλμ νότια των Ανωγείων, σε υψόμετρο 1200 μ, συναντά κανείς το όμορφο εκκλησάκι του ορθόδοξου Αγίου των ερωτευμένων, του Αγίου Υάκινθου.

Το εκκλησάκι βρίσκεται καταμεσής ενός δάσους από χιλιόχρονους πρίνους, νεαρούς ασφένταμους και αιώνιων βράχων, στην περιοχή όπου ονομάζεται Φούρνοι. Η εκκλησία του Αγίου Υάκινθου θυμίζει κρητικό μιτάτο, αφού πρόκειται για ένα κυκλικό πετρόχτιστο κτίριο, το οποίο θυμίζει υστερομινωική αρχιτεκτονική

Ο Άγιος Υάκινθος ξεκίνησε να τιμάτε στα Ανώγεια κι έπειτα η φήμη του ξεκίνησε να γίνεται γνωστή στην υπόλοιπη Ελλάδα και τον κόσμο. Η σπίθα που έγινε αφορμή για την μεταλάμπευση της γνώσης του Αγίου Υακίνθου ονομάζεται Λουδοβίκος των Ανωγείων.

Μάλιστα, ο γνωστός τραγουδοποιός αναφερόμενος στον Άγιο της αγάπης λέει:

“ο Άγιος Υάκινθος σαν ιδεολογία λέγεται με τρεις κουβέντες: ο Άγιος των αισθημάτων, της ανάμνησης και της προσδοκίας τους. Για αυτό τους λέω, όταν θα πηγαίνετε στον Άγιο Υάκινθο θα ανάβετε δύο κεριά, ένα στην ανάμνηση και ένα στην προσδοκία. Σε έναν τέτοιο χώρο παράκλησης οφείλω, από τη μία, να θυμηθώ μιαν αγάπη μεγάλη που έχασα, αλλά μπορώ από την άλλη, να παρακαλέσω να με επισκεφθεί πάλι το αίσθημα. Επομένως, δεν είναι ο Άγιος του Έρωτος ο Υάκινθος, αλλά ο Άγιος της ανάμνησης των αισθημάτων και της προσδοκίας τους”.

Ποιος ήταν ο Άγιος Υάκινθος;

Σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία, ο Άγιος Υάκινθος ήταν θαλαμηπόλος του αυτοκράτορα Τραϊανού, με καταγωγή από την Καισαρεία. Ο Υάκινθος είχε ασπαστεί τον Χριστιανισμό κι όταν το έμαθε ο αυτοκράτορας τον φυλάκισε στην ορεινή περιοχή Φούρνοι, νότια των Ανωγείων. Οι φρουροί του έδιναν φαγητά ποτισμένα με αίμα ζώων που είχαν θυσιαστεί κατά την διάρκεια ειδωλολατρικών τελετουργιών και εκείνος αρνιόταν να τα φάει. Έτσι πέθανε από ασιτία στα 21 του χρόνια, το 117 μ.Χ.

Οι φρουροί είδαν στο κελί όπου κρατιόταν αγγέλους να τον προσέχουν. Ο Τραϊανός όμως δεν σταμάτησε εδώ. Διέταξε τα πετάξουν το πτώμα του Υάκινθου στα θηρία για να το κατασπαράξουν, όμως οι άγγελοι πάλι τον προστάτεψαν και έτσι το λείψανο του ετάφη στην πατρίδα του.

Ο Άγιος Υάκινθος γιορτάζει στις 3 Ιουλίου.

Ο Υάκινθος της μυθολογίας…

Ο Υάκινθος, σύμφωνα με την μυθολογία, ήταν ένας ωραίος νέος, ευνοούμενος του θεού Απόλλωνα. Μια μέρα, ο Απόλλωνας πέταξε τον δίσκο του και ο Ζέφυρο (προσωποποίηση του δυτικού άνεμου), ο οποίος ζήλευε τον Υάκινθο, άλλαξε την κατεύθυνση του ανέμου, με αποτέλεσμα ο δίσκος να χτυπήσει τον όμορφο νέο και να πέσει νεκρός.

Ο Απόλλωνας με το αίμα του Υάκινθου δημιούργησε το ομώνυμο λουλούδι.

Ο Υάκινθος καταγόταν από την Λακωνία κι έτσι οι Λάκωνες πραγματοποιούσαν κάθε χρόνο γιορτή με την ονομασία Υακίνθια, προς τιμήν του.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.