ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ: Γιορτάζει σήμερα ο Άγιος Σπυρίδωνας. Η Εκκλησία μας την 12η Δεκεμβρίου τιμά έναν εκ των πλέον λαοφιλών της Αγίων, τον Άγιο Σπυρίδωνα, Επίσκοπο Τριμυθούντος τον θαυματουργό. Το πλήθος των θαυμάτων του μεγάλο αλλά ακόμη μεγαλύτερο θαύμα το άφθαρτο ιερό του λείψανο, που φυλάσσεται στην Κέρκυρα, ως το πολυτιμότερο θησαύρισμα της νήσου.

Ο Άγιος Σπυρίδωνας γεννήθηκε το 270 μ.Χ. στην Κύπρο.

Ήταν έγγαμος και είχε μια θυγατέρα την Ειρήνη.

Ήταν εύπορος και το επάγγελμά του ήταν ποιμένας.

Μετά το θάνατο της γυναίκας του λόγω της αγιότητάς του κλήθηκε στην επισκοπή Τριμυθούντος όπου έγινε Επίσκοπος.

Ενώ ήταν Επίσκοπος συνέχισε να ασχολείται με το έργο του ποιμένος. [Γεωργ. Μεταλληνοῦ, «Σπυρίδων Ἐπίσκοπος Τριμυθοῦντος, ὁ θαυματουργός», Θρησκευτική καί Ἠθική Ἐγκυκλοπαιδεία, Α.Π. Λυγγούρης, ἐπιμ. ἔκδ., Τόμ. 11 (Ἀθῆναι: Ἔκδοσις Ἀθαν. Μαρτίνου, 1967), στ. 391].

Έτσι ήταν ποιμήν και της λογικής ποίμνης της επισκοπής του και της άλογης ποίμνης (των προβάτων του).

Έλαβε μέρος στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο που συνεκλήθη στη Νίκαια της Βιθυνίας το 325 μ.Χ. και κατεδίκασε την αίρεση του Αρείου.

Εκεί, σύμφωνα με την παράδοση έκανε το θαύμα με το κεραμίδι: στο χέρι κρατούσε ένα κεραμίδι και αφού έκανε το σημείο του σταυρού είπε «Εις το όνομα του Πατρός» και τότε ανέβηκε προς τα πάνω φωτιά με την οποία είχε ψηθεί το κεραμίδι, «και του Υιού» και έτρεξε νερό με το οποίο είχε ζυμωθεί το χώμα του κεραμιδιού, «και του Αγίου Πνεύματος» και στο χέρι του έδειξε το χώμα με το οποίο έγινε το κεραμίδι.

Τονίζοντας έτσι με θαυμαστό τρόπο την τριαδικότητα του Θεού. Ένας Θεός τρία πρόσωπα, Πατήρ, Υιός και Άγιον Πνεύμα.

Άγιος Σπυρίδωνας: Κοίμηση και Λείψανο

Ο Άγιος πέθανε το 348 μ.Χ. και ετάφη στην Τριμυθούντα της Κύπρου.

Το λείψανό του τον 7ο αιώνα μεταφέρθηκε λόγω βαρβαρικών επιδρομών στην Κωνσταντινούπολη, ενώ μετά την Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους μεταφέρθηκε αρχικά στην Παραμυθιά της Ηπείρου και στη συνέχεια στην Κέρκυρα, όπου φυλάσσεται μέχρι σήμερα.

(Γ. Μεταλληνοῦ, όπ.π., στ. 392-393).

Ο Άγιος Σπυρίδωνας ο οποίος έλαβε το προσωνύμιο θαυματουργός έκανε θαύματα ενώ ακόμη ζούσε. Πάμπολλα τα θαύματα του Αγίου σε όλο τον κόσμο αλλά και στην Κέρκυρα της οποίας είναι προστάτης, και την οποία έχει σώσει πολλές φορές από αρρώστιες, λιμούς και επιθέσεις.

Για αυτό οι Κερκυραίοι τιμώντας τις σωτήριες επεμβάσεις του Αγίου εις ένδειξη ευγνωμοσύνης και ευλάβειας λιτανεύουν το σκήνωμα του Αγίου τέσσερις φορές το χρόνο, όπως και σήμερα 12 Δεκεμβρίου.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.