Άγιος Νικόλαος: Ο άγιος Νικόλαος είναι ένας από τους περισσότερο δημοφιλείς αγίους σε ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο, περίφημος για την αρετή, τη γενναιότητα και τη φιλανθρωπία του.

Άγιος Νικόλαος o Θαυματουργός: Τι γιορτάζει η εκκλησία μας σήμερα 6 Δεκεμβρίου

Γεννήθηκε στα Πάταρα της Λυκίας το 270 σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή. Οι γονείς του ήταν Έλληνες, ευσεβείς Χριστιανοί, ευκατάστατοι και ο άγιος έλαβε αξιόλογη μόρφωση. Σε μικρή ηλικία όμως, έμεινε ορφανός και κληρονόμος μιας μεγάλης περιουσίας. Μετά την επιστροφή του στα Πάταρα από ένα προσκυνηματικό ταξίδι στους Αγίους Τόπους, χειροτονήθηκε ιερέας, αφού πρώτα μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς.

Έδωσε σθεναρούς αγώνες υπέρ της χριστιανικής πίστης προστατεύοντας τους φτωχούς και τους αδύνατους. Η δράση του εντατικοποιήθηκε μετά την άνοδό του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο των Μύρων της Λυκίας. Την εποχή εκείνη, αυτοκράτορας στη Ρώμη ήταν ο Διοκλητιανός. Ο Νικόλαος συνελήφθη, φυλακίστηκε και βασανίστηκε μαζί με άλλους Χριστιανούς τους οποίους εμψύχωνε στη διάρκεια των δοκιμασιών τους. Όταν ανέβηκε στον θρόνο ο Μέγας Κωνσταντίνος, ο άγιος Νικόλαος και όλοι οι Χριστιανοί απελευθερώθηκαν.

Ο άγιος επανήλθε στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, έχοντας τα στίγματα από τα βασανιστήρια στο σώμα του. Έλαβε μέρος στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας. Εκεί στήριξε με ιερό ζήλο την ορθόδοξη διδασκαλία και πίστη της Εκκλησίας και τάχθηκε εναντίον του Αρείου και της αίρεσής του (αρειανισμός).

Ήταν προικισμένος με το χάρισμα της θαυματουργίας και έσωσε πολλούς ανθρώπους ενώ πολύ σημαντική ήταν και η φιλανθρωπική του δράση. Εκοιμήθη στις 6 Δεκεμβρίου 343.

Ἀπολυτίκιον 
Ἦχος δ’.
Κανόνα πίστεως καὶ εἰκόνα πραότητος, ἐγκρατείας Διδάσκαλον, ἀνέδειξέ σε τῇ ποίμνῃ σου, ἡ τῶν πραγμάτων ἀλήθεια· διὰ τοῦτο ἐκτήσω τῇ ταπεινώσει τὰ ὑψηλά, τῇ πτωχείᾳ τὰ πλούσια. Πάτερ Ἱεράρχα Νικόλαε, πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.