Λέγεται ότι πριν από πολύ καιρό ένας ιεραπόστολος πήγε ταξίδι και περνώντας από την άκρη ενός χωριού είπε στον εαυτό του: "Να σταματήσω στο πρώτο σπίτι. Ίσως με κάνει ο Θεός νά είμαι χρήσιμος με κάτι .

Το σπίτι δεν είχε εικόνα, και ο ιερέας σκέφτηκε ότι δεν ήταν σωστό για ένα χριστιανικό σπίτι να μην έχει εικόνα για να προσεύχονται οι ιδιοκτήτες. Έπειτα έβγαλε μερικές εικόνες από την τσάντα και τους εξήγησε για τη χρήση της τιμής τους, πώς να προσκυνούν και να προσεύχονται μπροστά τους, πώς να ανάβουν το κερί. Ο ιερέας έφυγε δίνοντας στον οικοδεσπότη μια από τις εικόνες που κουβαλούσε μαζί του. Στην πρώτη του έξοδο στην πόλη, ο Χριστιανός αγόρασε πολλές εικόνες, χωρίς να ξέρει ποιοι είναι ζωγραφισμένη πάνω τους. Πήρε μια εικόνα της Μητέρας του Θεού με το Μωρό Ιησού, γιατί του άρεσε η αγάπη με την οποία η γυναίκα κρατούσε το μωρό στην αγκαλιά της. Είδε μια εικόνα του Αγίου Δημητρίου, έφιππο και με ένα δόρυ στο χέρι, και σκέφτηκε: «Θα πάρω κι αυτή, για να διώξω τους εχθρούς».

Στο δρόμο του στάθηκε και η εικόνα του Αγίου Νικολάου και είπε μέσα στο μυαλό του: «Θα πάρω κι αυτόν τον γέρο με τα άσπρα γένια!». Όταν γύρισε σπίτι, τοποθέτησε τα εικονίδια στον τοίχο. Άναψε το κερί στη Μητέρα του Θεού με τον Σωτήρα, όπως είχε συμβουλεύσει ο ιεραπόστολος, και προσευχόταν μπροστά σε κάθε εικόνα όσο καλύτερα μπορούσε. Λίγο αργότερα, κάποιοι κλέφτες άδειασαν το σπίτι του χριστιανού, αφήνοντας μόνο τις εικόνες που πίστευαν ότι είχαν μικρή αξία. Όταν ο άντρας επέστρεψε σπίτι και τη βρήκε έρημη από όλη του την αγωνία, πήγε στην εικόνα της Μητέρας του Θεού και την κοίταξε και είπε: «Σε συγχωρώ, γιατί έπρεπε να φροντίσεις το Μωρό, να Το πλύνεις». Μετά πήγα στην εικόνα του Αγίου Δημητρίου και είπε: “Κι εγώ σε καταλαβαίνω, καβαλάρη. Μέχρι να βγάλεις το άλογο από τον στάβλο, να του βάλεις τη σέλα και να τον αφήσεις, ετοιμάζεσαι να φύγεις, οι κλέφτες ήταν ήδη μακριά. ” Κοιτάζοντας αυστηρά τον Άγιο Νικόλαο, είπε: «Τι έκανες, γέροντα; Δεν έκανες τίποτα! Θα σε βγάλω για τιμωρία!» Πήρε την εικόνα του ιεράρχη και την κρέμασε σε ένα δέντρο κοντά στο σπίτι λέγοντας: «Εδώ θα μείνεις μέχρι να φέρεις τα πράγματα πίσω!». Λίγες μέρες αργότερα, νωρίς το πρωί, οι κλέφτες επέστρεψαν με τα κλοπιμαία. Ξαπλώνοντάς τους μπροστά στο σπίτι και κοιτάζοντας το πρόσωπο του Αγίου Νικολάου στην εικόνα φωλιασμένη στο δέντρο, είπαν στον ιδιοκτήτη: «Πάρε όλα σου πίσω. Αυτός ο γέρος από την εικόνα μας βγήκε και μας είπε ότι αν δεν τα φέρουμε στον ιδιοκτήτη τους, θα είναι τιμωρός για την ψυχή μας».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.