Άγιος Νικόλαος γιορτή: Ο θαυματουργός Άγιος Νικόλαος, ο μεγάλος ιεράρχης, έζησε τον 3ον αιώνα μετά Χριστόν, στην εποχή των χριστιανομάχων αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Μαξίμου. Γεννήθηκε στα Πάταρα της Λυκίας από πλούσιους γονείς. Όπως γράφει το συναξάρι του, από παιδάκι τεσσάρων ετών, αντί να καταγίνεται με τα παιχνιδάκια του, όπως τ’ άλλα παιδιά, όπου έβρισκε βιβλίο το άρπαζε, με το δαχτυλάκι του παιδευόταν να ξεχωρίσει τα γράμματα και έκλαιγε απαρηγόρητα όταν του έπαιρναν το βιβλίο από τα χέρια.

Άγιος Νικόλαος γιορτή: O Άγιος των θαλασσινών

Έτσι οι γονείς του , του πήραν δάσκαλο και τόσο καλός μαθητής ήταν ο μικρός Νικόλαος, που μέσα σ’ ένα χρόνο παρουσιάσθηκε ο δάσκαλος στον πατέρα του και του είπε πως αυτός δεν έχει να μάθει τίποτε άλλο στο παιδί, γιατί το φώτιζε η θεία χάρη και μάθαινε σ’ ένα μήνα ότι οι άλλοι δεν μάθαιναν σ’ ένα χρόνο.

Πολύ γρήγορα όμως ο Νικόλαος έχασε τους γονείς του και τότε εμοίρασε τα πλούτη του στους φτωχούς και αφοσιώθηκε στο Χριστό.

Αργότερα, ο Άγιος Νικόλαος έγινε επίσκοπος στα Μύρα της Λυκίας, μ’ όλες όμως τις φροντίδες του η μεγάλη του αγάπη ήταν πάντα τα παιδιά.

Φρόντισε να τους χτίσει σχολεία και συχνά πήγαινε και παρακολουθούσε τα μαθήματά τους. Κάποτε που ταξίδευε για τοα Ιεροσόλυμα να προσκυνήσει τους Αγίους Τόπους, σηκώθηκε μια φοβερή τρικυμία. Ο Νικόλαος όμως δεν δείλιασε. Προσευχήθηκε στο Χριστό και τότε η τρικυμία σταμάτησε.

Το θαύμα αυτό μαθεύτηκε σ’ όλον τον κόσμο και από τότε οι ναυτικοί έχουν τον Άγιο Νικόλαο για προστάτη τους. Άπειρες είναι οι παραδόσεις για τα καράβια που έσωσε απ’ την τρικυμία και για τους ναυαγούς που γλίτωσε από τον πνιγμό.

Μία από τις παραδόσεις αυτές λέει:

Κάποτε ρώτησε ο Άγιος Κασσιανός τον Μεγαλοδύναμο, γιατί τον Άγιο Νικόλαο τον αγαπούν και τον τιμούν όλοι τόσο πολύ ενώ αυτόν τον γιορτάζουν μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια, στις 29 Φεβρουαρίου.

Τότε ο Μεγαλοδύναμος έδωσε προσταγή σ’ έναν άγγελο να φωνάξει τον Άγιο Νικόλαο για να δώσει ο ίδιος απάντηση στον Άγιο Κασσιανό.

Μα ο Άγιος Νικόλαος δεν ήταν ούτε στον Παράδεισο, ούτε στη γη, και μόνον όταν έψαξε στη θάλασσα, ο άγγελος τον βρήκε να παλεύει με τα κύματα για να σώσει ένα καράβι.

Έτσι θαλασσοπνιγμένον, τον έφερε στο Θεό.

Τον έδειξε τότε ο Μεγαλοδύναμος στον Άγιο Κασσιανό και του είπε:

«Να γιατί τιμούν τον Άγιο Νικόλαο πιο πολύ οι άνθρωποι».

Οδηγός και βοηθός στους Χριστιανούς

Ο Άγιος Νικόλαος σαν επίσκοπος στάθηκε οδηγός και βοηθός στους Χριστιανούς, που τους καταδίωκαν τότε οι αυτοκράτορες Διοκλητιανός και Μαξιμιανός, έχτισε πτωχοκομεία, νοσοκομεία και έκανε πολλά θαύματα.

Γι ‘αυτό όλος ο κόσμος τον ελάτρευε και μιλούσε για την απλότητα, την ταπεινοσύνη και την αγνότητα του επισκόπου των Μύρων της Λυκίας.

Πρώτος ο αυτοκράτωρ Ιουστινιανός στα 560 έχτισε μια μεγάλη εκκλησία προς τιμήν του και χιλιάδες ήταν οι πιστοί που έτρεχαν να ζητήσουν τη βοήθεια του θαυματουργού Αγίου.

Στους λαούς της Δύσεως, στην εορτή του Αγίου Νικολάου, από τα απλά χρόνια συνηθίζανε να μοιράζουν στα παιδιά διάφορα δώρα, όπως εμείς κάνουμε στην εορτή του Αγίου Βασιλείου.

Τη μνήμη του Αγίου Νικολάου την εορτάζουμε στις 6 Δεκεμβρίου.

Ο Άγιος Νικόλαος είναι ο άγρυπνος προστάτης των θαλασσινών και οι έλληνες νησιώτες του έχουν αμέτρητη λατρεία και πίστη.

 

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-1)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.