ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE: Ο Άγιος Ιερομάρτυρας Νικήτας γεννήθηκε μεταξύ των ετών 1760 - 1770 μ.Χ. και καταγόταν από την Ήπειρο. Άλλοι συγγραφείς θεωρούν ότι ο Άγιος καταγόταν από την Τραπεζούντα του Πόντου και μάλιστα από την περιοχή των Λαζών. Την εκδοχή αυτή στηρίζουν κυρίως στην Ακολουθία των Αγιαννανιτών, που εγράφη το 1840 - 1850 μ.Χ. από τον μοναχό Ιάκωβο της Νέας Σκήτης και στην οποία αναφέρεται ότι ο Άγιος καταγόταν από την περιοχή των Λαζών του Πόντου, καθώς και στη λειψανοθήκη του Αγίου επί της οποίας αναγράφεται «Τοῦ Ἁγίου Ἱερομάρτυρος Νικήτα τοῦ Λαζοῦ». Για τους γονείς και συγγενείς του Αγίου δεν γνωρίζουμε τίποτα το σπουδαίο. Ξέρουμε μόνο πως ήταν κρυπτοχριστιανοί.

Άγιος Νικήτας: Από το κείμενο του μαρτυρίου του δεν μας είναι γνωστό αν αρνήθηκε στην αρχή του βίου του τον Χριστό και έγινε Μωαμεθανός στις Σέρρες.

Πάντως, γίνεται λόγος για την περιτομή την οποία υπέστη ο Άγιος.

Ο βίος, το μαρτύριο και η πανήγυρις του Πολιούχου Σερρών του Αγίου Νικήτα του Νεομάρτυρα, από τον Αρχιμανδρίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου, Αθανάσιο Μισσό.

Ο Άγιος έγινε μοναχός στη Σκήτη της Αγίας Άννης στο Άγιον Όρος. Εκεί άρχισε τους πνευματικούς αγώνες ζώντας με νηστεία, αγρυπνία και προσευχή.

Αργότερα χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος στη μονή του Αγίου Παντελεήμονος, την καλούμενη Ρωσική.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Καταληφθείς από τον πόθο του μαρτυρίου περιερχόταν τα περίχωρα των Σερρών και της Δράμας και κήρυττε ενώπιον των Τούρκων τον Χριστό ως αληθινό Θεό.

Η απόφασή του ήταν να χύσει το αίμα του για την αγάπη του γλυκύτατου Ιησού.

Ο Άγιος Νικήτας εξομολογήθηκε στον προηγούμενο ιερομόναχο Κωνσταντίνο του μετοχίου της Παναγίας της Ηλιόκαλλης και μετέλαβε των Αχράντων Μυστηρίων.

Αφού πέρασε από το ναό του Αγίου Γεωργίου, πήγε ύστερα στο τζαμί του Αχμέτ Πασά. Στο τζαμί αυτό έμενε ένας ιεροδιδάσκαλος των Τούρκων μαζί με τους ιεροσπουδαστές του.

Ένας από τους μαθητές αυτούς ήταν χωλός και στα δύο πόδια. Ο Άγιος Νικήτας του είπε ότι θα θεραπευθεί, εάν πιστέψει στον Χριστό.

Ο νεαρός Τούρκος ανέφερε αμέσως στον διδάσκαλό του τον λόγο που του είπε ο Άγιος.

Έτσι ο Άγιος συνελήφθη και οδηγήθηκε στο βοεβόδα των Σερρών, ο οποίος έδωσε εντολή να τον φλακίσουν. Κατά τον χρόνο της φυλακίσεώς του υπέστη πολλά και φρικώδη βασανιστήρια.

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου του έτους 1808 μ.Χ. ο Ισούχ μπέης διέταξε να εκτελεσθεί η απόφαση του θανάτου του Αγίου Νικήτα, τον οποίο κρέμασαν στην τοποθεσία Τζεριάχ – Παζάρ.

Κοντά στον τόπο του μαρτυρίου του ήταν ο ναός του Αρχιστρατήγου Μιχαήλ. Την ίδια νύχτα του μαρτυρίου ο διάκονος του ναού βγήκε από το κελλί του και είδε ένα μεγάλο φως να λάμπει σε όλη την γύρω περιοχή.

Το λείψανο του Μάρτυρος έμεινε κρεμασμένο στην αγχόνη τρεις ημέρες. Την Τρίτη της Διακαινησίμου, το βράδυ, δόθηκε στους Χριστιανούς η άδεια να κατεβάσουν το ιερό λείψανο και να το ενταφιάσουν στο ναό του Αγίου Νικολάου των Σερρών.

Ο Άγιος στον τόπο του μαρτυρίου του, στις Σέρρες, τιμάται σαν Πολιούχος. Γιορτάζεται δε πανηγυρικά την Κυριακή του Θωμά.

Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Σερρών

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.

9 Σχόλια

Νεότερο
Καλύτερο Νεότερο Παλαιότερο
1
Εμμανουήλ

Υπέρ υγείας
Σταυρούλα, Σπυριδούλα, Δημήτριος- Κωνσταντίνος, Αγγελικα- Μαρία
Σπυρίδων, Γεώργιος και οικογένεια
Αλεξάνδρα και οικογένεια
Βασιλική και οικογένεια
Τριανταφυλλιά και οικογένεια
Ευαγγελία και οικογένεια.
Γεώργιος, Ελισάβετ
Σταυρούλα και οικογένεια
Πατήρ Ιωακείμ και οικογένεια

2

Ονόματα για υπέρ υγείας

Παναγιώτου
Ελένης
Θωμά
Ανέστη,συζύγου και τέκνων,
Δήμητρας και συζύγου
Σταυρούλας
Ιωάννου
Ιωάννας
Σταυρούλας
Μαρίας Ελένης
Δήμητρας
Καλλιόπης
Ειρήνης
Γεώργιος Αντώνιος
Μαρίας Ειρήνης

Ευχαριστώ

3
Τούλα Ιωάννου

Χριστός Ανέστη
Υπέρ υγείας: Σοφία Ανδρέα Παναγιώτης Μαρία Ιωάννης Βασίλειος Ιωάννα και τέκνων και εγγονιών Αναστασία και τέκνων Κατερίνα Τάσος

Υπέρ αναπαύσεως :
Γραμματική Γεώργιο Ευάγγελο Μαρία Βασίλειος Ιωάννης Ιωάννα

4

Υπέρ υγείας Κωνσταντίνος Μαρία βασιλική Νίκη Δημήτρης Χρήστος Χρυσοβαλαντω Μαρία Ξάνθη Βασίλης Παυλίνα Κωνσταντίνος και Θωμάς Νικόλαος και Κωνσταντίνος και Νίκος... Υπέρ Αναπαύσεως Δημήτρης Κατερίνα Κωνσταντίνος Δήμητρα Χαρίκλεια Σωτήρης Σεραφείμ Βασιλική Γιάννης Κίμων Γιάννης θωμάς Σπύρος Αφροδίτη Δημήτρης...

5

Αναστασιος , Μαρια

6
Α. ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ

ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΕΙΛΩ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ- ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ;

7
χρυσοβαλαντης

υπερ υγειας χρυσοβαλαντης, μαρια, ηλιας, ιωαννης,εμμανουηλ,και ανηψιων.

8

ΘΩΜΑΣ,ΣΟΦΙΑ,ΧΡΗΣΤΟΣ,ΔΗΜΗΤΡΗΣ,ΧΡΙΣΤΙΝΑ,ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ,ΚΑΤΕΡΙΝΑ,ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ,ΣΙΛΟΥΑΝΟΣ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΣ,ΙΑΚΩΒΟΣ ΜΟΝΑΧΟΣ,ΑΙΜΥΛΙΑΝΟΣ ΜΟΝΑΧΟΣ.

9

ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ ΣΑΣ. ΟΝΟΜΑΤΑ ΥΠΕΡ ΥΓΕΙΑΣ: ΦΩΤΕΙΝΗ, ΕΙΡΗΝΗ-ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ, ΕΛΕΝΗ, ΘΕΟΔΩΡΟΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ, ΦΩΤΕΙΝΗ, ΣΟΦΙΑ-ΓΕΩΡΓΙΑ, ΣΟΦΙΑ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ, ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΗΛΙΑΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΑΥΤΩΝ.