Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστή Ματθαίου. Ο Απόστολος Ματθαίος ήταν γιος του Αλφαίου, καταγόταν από τη Γαλιλαία και πριν γίνει μαθητής του Χριστού, ονομαζόταν Λευίς.
Άγιος Ματθαίος Απόστολος: Μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας σήμερα 16 Νοεμβρίου
Όπως ο ίδιος αναφέρει, παραθέτοντας τον κατάλογο των δώδεκα Αποστόλων, ασκούσε το κακόφημο επάγγελμα του τελώνη, δηλαδή ήταν συλλέκτης φόρων, από το οποίο και είχε αποκτήσει μεγάλη περιουσία.
Μόλις, ωστόσο, άκουσε τον Ιησού να του απευθύνει το «ακολούθει μοι», εγκατέλειψε τα πάντα, μετανόησε και έγινε κήρυκας του Ευαγγελίου. Άλλαξε άρδην την πορεία της ζωής του. Επισημαίνει ο υμνογράφος για τον Ευαγγελιστή Ματθαίο: «Του τελωνείου τον ζυγόν απορρίψας, δικαιοσύνης τω ζυγώ προσηρμόσθης».
Ο Απόστολος Ματθαίος κήρυξε τη διδασκαλία του Ιησού Χριστού, πρώτα ανάμεσα στους τελώνες και τα συγγενικά του πρόσωπα και ύστερα ανάμεσα στους ειδωλολάτρες, πολλούς από τους οποίους κατόρθωσε να φέρει στην αληθινή πίστη. Κήρυξε επίσης το ευαγγέλιο στην Αιθιοπία, όπου και υπέστη μαρτυρικό θάνατο.
Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος είναι ο συγγραφέας του πρώτου, κατά σειρά, βιβλίου από τα συνολικά 27 βιβλία της Καινής Διαθήκης, δηλαδή του κατά Ματθαίον Ευαγγελίου.
Η εκκλησιαστική παράδοση δεν αναφέρει πολλά στοιχεία για για το βίο του Ευαγγελιστή Ματθαίου. Κατά τον Κλήμη Αλεξανδρείας ο Ματθαίος ήταν άνδρας ιδιαίτερα ασκητικός. Η άποψη όμως αυτή είναι πιθανό να προέρχεται από σύγχυση με τον Απόστολο Ματθία, από του οποίου το απόκρυφο ευαγγέλιο παραθέτει συχνά χωρία. Η θέση αυτή ενισχύεται και από το ότι ο Ευσέβιος παρουσιάζει το Ματθία ως υποστηρικτή της αποχής από το κρέας. Κατά την παράδοση ο Ματθαίος κήρυξε στην αρχή και για αρκετό καιρό στην Παλαιστίνη, και γι αυτό το λόγο έγραψε και αρχικώς το ευαγγέλιο του στα αραμαϊκά, άποψη που διασώζει και ο Παπίας Ιεραπόλεως και συμφωνούν οι Ειρηναίος, Ωριγένης και Επιφάνιος.
Γίνεται φανερό ότι με τη Χάρη του Παναγίου Πνεύματος όλα είναι δυνατά μέσα στην Εκκλησία. Μεταμορφώνονται και πρόσωπα και καταστάσεις, αρκεί ο άνθρωπος να διακρίνεται από πνεύμα μετανοίας και ταπεινώσεως. Ένα ακόμη τέτοιο ζωντανό παράδειγμα από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης της Εκκλησίας μέσα στο ιστορικό γίγνεσθαι, ως τρόπος ζωής και σωτηρίας, προβάλλει ο Ευαγγελιστής Ματθαίος.