Άγιος Κορνήλιος ο Εκατόνταρχος: Ρωμαίος εκατόνταρχος, που προσηλυτίστηκε στον χριστιανισμό χάρη στο κήρυγμα του Αποστόλου Πέτρου (Πράξεις ι 1-13).

Άγιος Κορνήλιος ο Εκατόνταρχος: Tι γιορτάζουμε σήμερα 13 Σεπτεμβρίου

Η μνήμη του τιμάται από την εκκλησία κάθε χρόνο στις 13 Σεπτεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι και όσες φέρουν το όνομα Κορνήλιος και Κορνηλία.

Μετά τη μεταστροφή του στον χριστιανισμό, ο Κορνήλιος δίδαξε τη νέα θρησκεία σε Φοινίκη, Κύπρο, Αντιόχεια και Έφεσο. Στη Σκήψη της Μυσίας χειροτονήθηκε επίσκοπος.

Η ομολογία πίστης στον χριστιανισμό και το ιεραποστολικό έργο του προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων από τους ειδωλολάτρες. Έτσι, ο έπαρχος Δημήτριος τον συνέλαβε και τον οδήγησε στο ναό των ειδωλολατρών, που εκείνη την ώρα ήταν κατάμεστος. Τον πίεσε δημόσια να αρνηθεί το Χριστό. Εκείνος όμως βρήκε την ευκαιρία να διδάξει το Ευαγγέλιο σε όσους ήταν εκεί, και να προαναγγείλει ένα σεισμό, από τον οποίο δεν θα πάθαιναν τίποτα ο έπαρχος Δημήτριος, η γυναίκα του, και ο γιος του που ήταν μέσα στο ναό.

Έτσι κι έγινε. Όσοι ήταν στο ναό σκοτώθηκαν, εκτός από την οικογένεια του Έπαρχου, τα μέλη της οποίας βαπτίστηκαν χριστιανοί.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’. Ὁ ὑψωθεῖς ἐν τῷ Σταυρῷ.
Δικαιοσύνης διαπρέπων τοῖς ἔργοις, τὸν φωτισμὸν τῆς εὐσεβείας ἐδέξω καὶ ἀποστόλων σύμπονος ἐδείχθης ἀληθῶς· τούτοις κοινωνήσας γάρ, δι’ ἐνθέων καμάτων τοῦ Χριστοῦ τὴν σάρκωσιν ἀνέκραξας πᾶσι· μεθ’ ὧν δυσώπει σῴζεσθαι ἡμᾶς τοὺς σὲ τιμῶντας, παμμάκαρ Κορνήλιε.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.