Ο Άγιος Ισίδωρος ονομάζεται Πηλουσιώτης επειδή πήγε και ασκήτευσε στο Πηλούσιο όρος (σημερινό Πορτ Σάιντ).

Άγιος Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης- Βίος

Ήταν συγγενής του Θεοφίλου και του Κυρίλλου αρχιεπισκόπων Αλεξάνδρειας. Ήταν φωτισμένος από το Άγιο Πνεύμα, σπούδασε τα θεία γράμματα και άφησε πολλά συγγράμματα και πολλές χιλιάδες επιστολές. Ο Άγιος Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης στήριζε τους ενάρετους, βοηθούσε τους αμαρτωλούς να μετανοήσουν, κι ακόμη και τους βασιλείς έκρινε, όταν έφευγαν από τον δρόμο του Θεού. Κοιμήθηκε ειρηνικά περί το 450μΧ.

Άγιος Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης-Περί ειρήνης

Η ειρήνη, που είναι αχώριστα ενωμένη με την δικαιοσύνη είναι θείο πράγμα. Εάν η μία υπάρχει χωρίς την άλλη, καταστρέφεται η ομορφιά της αρετής. Ειρήνη μπορείς να βρεις και ανάμεσα στους ληστές και του λύκους. Στους πρώτους για να κακοποιούν τους ανθρώπους και στους λύκους για να εξολοθρεύουν τα πρόβατα. Αλλά δεν θα ονομάσω ειρήνη αυτή, που δεν στολίζεται με την δικαιοσύνη.Το μεν της ειρήνης όνομα πανταχού, το δε πράγμα ουδαμού.

Άγιος Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης-Γιορτή

Τη μνήμη του Αγίου Ισιδώρου του Πηλουσιώτου τιμούμε στις 4 Φεβρουαρίου.

Απολυτίκιο του Αγίου Ισιδώρου του Πηλουσιώτου

Σοφία κοσμούμενος, παντοδαπεί ευκλεώς, τοις λόγοις εκόσμησας, την Εκκλησίαν Χρίστου, Ισίδωρε Οσιε, συ γαρ δι’ εγκράτειας, σεαυτόν εκκαθάρας, πράξει και θεωρία, διαλάμπεις εν κοσμώ, δι’ ων μυσταγωγούμεθα, Πάτερ τα κρείττονα.

Έτερο απολυτίκιο του Αγίου Ισιδώρου του Πηλουσιώτου

Εν σοί Πάτερ ακριβώς διεσώθη το κατ’ εικόνα· λαβών γαρ τον σταυρόν, ηκολούθησας τω Χριστώ, και πράττων εδίδασκες, υπεροράν μεν σαρκός, παρέρχεται γαρ΄ επιμελείσθαι δε ψυχής, πράγματος αθανάτου· διο και μετά Αγγέλων συναγάλλεται, Όσιε Ισίδωρε το πνεύμα σου.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.