Άγιος Ιωάννης Ρώσος: Ο Όσιος Ιωάννης γεννήθηκε σε ένα χωριό της λεγομένης Μικράς Ρωσίας, περί το 1690 μ.Χ., από γονείς ευλαβείς και ενάρετους.

Ο Όσιος Ιωάννης γεννήθηκε σε ένα χωριό της λεγομένης Μικράς Ρωσίας, περί το 1690 μ.Χ., από γονείς ευλαβείς και ενάρετους. Όταν έφθασε σε νόμιμη ηλικία στρατεύθηκε, ενώ βασίλευε στη Ρωσία ο Μέγας Πέτρος.

Έλαβε μέρος στον πόλεμο που έκανε ο τολμηρός Τσάρος εναντίον των Τούρκων κατά το 1711 μ.Χ., και συνελήφθη αιχμάλωτος από τους Τατάρους. Οι Τάταροι τον πούλησαν σε έναν Οθωμανό αξιωματικό Ίππαρχο, που καταγόταν από το Προκόπιον της Μικράς Ασίας. Έτσι, λοιπόν, και ο μακάριος Ιωάννης, έχοντας την σοφία που απλόχερα δίδει ο Θεός σε εκείνους που τον αγαπούν, έκανε υπομονή στη δουλεία και στην κακομεταχείριση του αφέντη του.

Ύστερα από λίγα χρόνια, κατά τα οποία έζησε ο μακάριος Ιωάννης με νηστεία και προσευχή πλησιάζοντας στο τέλος της ζωής του, ασθένησε. Προαισθανόμενος το τέλος του, ζήτησε να κοινωνήσει των Αχράντων Μυστηρίων και γι’ αυτό ζήτησε έναν ιερέα. Αλλά ο ιερεύς φοβήθηκε να μεταφέρει φανερά τα Άγια Μυστήρια στο σταύλο, εξαιτίας του φανατισμού των Τούρκων. Όμως, σοφίστηκε, με τη βοήθεια της Θείας φωτίσεως, και παίρνοντας ένα μήλο, το έσκαψε, έβαλε μέσα την Θεία Κοινωνία και έτσι μετέβη στο σταύλο, όπου πράγματι κοινώνησε τον μακάριο Ιωάννη.

Ο Ιωάννης, μόλις έλαβε το Άχραντο Σώμα και το Τίμιο Αίμα του Κυρίου, παρέδωσε την Αγία ψυχή του στα χέρια του Θεού, τον Οποίο τόσο αγάπησε.

Το Λείψανο του Οσίου βρίσκεται άφθαρτο στο ομώνυμο Προσκύνημα Προκοπίου Ευβοίας. Θεωρείται προστάτης Άγιος των αιχμάλωτων πολέμου καθώς και βοηθός και θεραπευτής σε όσους πάσχουν από ανίατες ασθένειες. Η μνήμη του τιμάται στις 27 Μαίου. Η πρωτότυπη εικόνα αγιογραφήθηκε στο Άγιον Όρος, από την συνοδεία του Ιερού Κουτλουμουσιανού Κελλίου Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.