ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ – ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΠΙΣΤΩΝ - Ο Άγιος Γεράσιμος της Κεφαλονιάς είναι ένας από τους πιο αγαπημένους Αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας, γνωστός για τις θαυματουργικές του ικανότητες. Σύμφωνα με μαρτυρίες πιστών, ο Άγιος έχει θεραπεύσει πολλούς ανθρώπους που υπέφεραν από διάφορες μορφές “μαγείας”, ακάθαρτα πνεύματα και δαιμονισμό. Οι θαυματουργικές του επεμβάσεις έχουν κάνει το μοναστήρι του, στα Ομαλά της Κεφαλονιάς, τόπο προσκυνήματος για χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο.
Το σκήνωμα του Αγίου παραμένει άφθαρτο για πάνω από 400 χρόνια, και αυτό θεωρείται απόδειξη της αγιότητάς του. Το σκήνωμά του βρίσκεται στο μοναστήρι του, όπου οι προσκυνητές μπορούν να το προσκυνήσουν και να λάβουν την ευλογία του. Πολλές φορές αναφέρεται ότι άνθρωποι με ψυχικά και πνευματικά προβλήματα θεραπεύτηκαν μετά από προσευχή στον Άγιο Γεράσιμο ή κατά την επίσκεψή τους στο σκήνωμά του.
Ο Άγιος Γεράσιμος τιμάται ιδιαίτερα στις 16 Αυγούστου και στις 20 Οκτωβρίου, όταν χιλιάδες πιστοί προσέρχονται στην Κεφαλονιά για να ζητήσουν τη βοήθειά του. Η πίστη στη δύναμη του Αγίου παραμένει ζωντανή και συνεχίζει να εμπνέει τους πιστούς με τα θαύματα που αποδίδονται στη μεσιτεία του.
Ο Όσιος Γεράσιμος (βλέπε επίσης και στις 16 Αυγούστου), γεννήθηκε το 1509 μ.Χ. στα Τρίκαλα της Κορινθίας. Καταγόταν από την επίσημη οικογένεια των Νοταράδων και ήταν γιος του Δημητρίου και της Καλής.
Από μικρός έλαβε χριστιανική και αρχοντική ανατροφή και διακρινόταν στο σχολείο για την ευστροφία και την ευφυΐα του μυαλού του. Ευγενική ψυχή ο Γεράσιμος, συμπαθούσε τους φτωχούς συμμαθητές του και τους βοηθούσε με κάθε τρόπο.
Όταν έφτασε σε ώριμη ηλικία, περιηγήθηκε διάφορα μέρη, όπως την Ζάκυνθο, την Κωνσταντινούπολη και τα γύρω απ’ αύτη, το Άγιον Όρος, διάφορες Μονές της Ανατολής για να μείνει στην Ιερουσαλήμ. Εκεί υπηρέτησε σαν νεωκόρος για ένα χρόνο στον Ναό της Αναστάσεως και χειροτονήθηκε Διάκονος και αργότερα Πρεσβύτερος, από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Γερμανό. Κατόπιν έφυγε και από ‘κει και κατέληξε στην τοποθεσία Ομαλά της Κεφαλονιάς, όπου έκτισε γυναικείο Μοναστήρι και το ονόμασε Νέα Ιερουσαλήμ.
Στη Μονή αυτή λοιπόν, αφού έζησε ασκητικά και ανέπτυξε μεγάλες αρετές, βοηθώντας πνευματικά και υλικά τους κατοίκους της Κεφαλονιάς, απεβίωσε ειρηνικά στις 15 Αυγούστου του 1579 μ.Χ., σε ηλικία περίπου 70 ετών.
Η ανακομιδή των Ιερών λειψάνων του έγινε το 1580-81 μ.Χ.