Άγιος Εύπλος: Ο Άγιος Εύπλους έζησε και μαρτύρησε κατά την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού (3ο μ.Χ. αι.). Γεννήθηκε στην Κατάνη της Σικελίας, όπου και ήταν διάκονος της εκεί Εκκλησίας.

Ανέπτυξε πλούσια χριστιανική δράση, για την οποία και συκοφαντήθηκε στον άρχοντα Καλβιασιανό. Ο άρχοντας κάλεσε ενώπιόν του το θερμό κήρυκα του Ευαγγελίου, από τον οποίο
ζήτησε να αρνηθεί την πίστη του και να ασπαστεί τα είδωλα.

Ο Εύπλους δήλωσε χωρίς περιστροφές στον Καλβιασιανό ότι δεν επρόκειτο να αρνηθεί τον Ιησού Χριστό και ότι ήταν μάταιη κάθε προσπάθεια από την πλευρά του να τον πείσει να αλλάξει πίστη.

Έπειτα από αυτή την ομολογία, ο ηγεμόνας διέταξε να υποβάλουν τον Άγιο σε άγρια βασανιστήρια. Οι ειδωλολάτρες, αφού έσκισαν το σώμα του Εύπλου με σιδερένια νύχια, συνέτριψαν τα πόδια του με σφυριά και στη συνέχεια τον έριξαν στη φυλακή.

Όμως οι βασανιστές του Αγίου δεν κατάφεραν να λυγίσουν το φρόνημά του και παρά τις έντονες πιέσεις και τα σκληρά βασανιστήρια ο Εύπλος εξακολούθησε να δοξάζει τον Κύριό του. Οι δήμιοι τελικά αποκεφάλισαν τον Εύπλο, ο οποίος με τον τρόπο αυτό έλαβε το στέφανο του μαρτυρίου.

Η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του στις 11 Αυγούστου.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.