Του Αγίου Χαραλάμπου σήμερα. Σύμφωνα με τη λαογραφία του τόπου μας, ο άγιος τούτος λατρεύεται από τους βοσκούς κι από τους κτηνοτρόφους, αλλά παράλληλα θεωρείται και προστάτης από την πανώλη.

Άγιος Χαράλαμπος: Έθιμα στη γιορτή του Αγίου

Στην Αγία Παρασκευή Λέσβου, γινόταν πανηγύρι που συνοδευόταν από τη δημοτική θυσία ταύρου (κουρμπάνι) και κατέληγε σε αγώνα ιπποδρομίας που θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως «μαγεία» για το καλό των αλόγων.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον και το απόσπασμα («Ελληνικές γιορτές και έθιμα της λαϊκής λατρείας», Γ.Α.Μέγα) σχετικά με τις παραδόσεις που τον φέρουν ως άγιο «καταδιώκτη» της πανώλης:

» Κυρίως του αφιερώνουν, κάθε χρόνο ή κάθε 3 ή 4 χρόνια, μια ποδιά ή ένα πουκαμισάκι, που κατασκευάζεται, με ολότελα μαγικό τρόπο, από μονομερίτικο πανί.

Γυναίκες και κορίτσια του χωριού μαζεύονται νύχτα σ’ένα σπίτι και εκεί ξεκουκκίζουν βαμβάκι, γνέθουν και υφαίνουν ‘ το πανί που με αυτόν τον τρόπο κατασκευάζεται μονόμερα, με πολλές μαγικές διατυπώσεις, έχει εξαιρετική μαγική δύναμη.

Όπως φαίνεται, με μονομερίτικο πανί κατασκευάστηκε κάποτε, σε καιρό επιδημίας, πουκάμισο, από το οποίο θα πέρασαν όλοι οι κάτοικοι του χωριού, ύστερα το πέταξαν και μαζί πετάχτηκε και η ασθένεια και σώθηκε το χωριό.

Από τότε θα παρέμεινε η συνήθεια ν’αφιερώνεται ένα τέτοιο πουκάμισο στον άγιο Χαράλαμπο, που θεωρείται διώκτης της Πανώλης.«

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.