ΑΓΙΟΥ ΙΟΥΔΑ ΘΑΔΔΑΙΟΥ: Την μνήμη του Αγίου και Αποστόλου Θαδδαίου τιμά στις 21 Αυγούστου η Εκκλησία μας. Εβραίος από την Έδεσσα ο Απόστολος Θαδδαίος και πολύ μορφωμένος στις θείες Γραφές, είχε ανεβεί στην Ιερουσαλήμ για προσκύνημα την εποχή του Ιωάννου του Βαπτιστού. Όταν άκουσε το κήρυγμα του και είδε την αγγελική του ζωή, τόσο πολύ εντυπωσιάστηκε, ώστε επεδίωξε και βαπτίστηκε απ’ αυτόν.

Μετά όμως, όταν άκουσε τη διδασκαλία και είδε τα θαύματα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, τον ακολούθησε μέχρι το σωτήριο Πάθος.

Μετά την Ανάληψη του Κυρίου, επέστρεψε στην πατρίδα του Έδεσσα. Εκεί καθάρισε από τη λέπρα τον τοπάρχη Αύγαρο και κατόπιν τον βάπτισε χριστιανό.

Αφού δίδαξε και φώτισε με το λόγο της αληθείας πολλούς και ίδρυσε πολλές εκκλησίες στις πόλεις της Συρίας, έφθασε στη Βηρυτό.

Ο Θαδδαίος και εκεί με τη χάρη του Θεού δίδαξε το Ευαγγέλιο και βάπτισε πολλούς.

Τελικά, εκεί παρέδωσε ειρηνικά το πνεύμα του, αφού στη ζωή του εφάρμοσε πλήρως την εντολή που έδωσε ο Κύριος στους μαθητές Του.

Ουδεμία σχέση έχει με τον Ιούδα τον Ισκαριώτη

Τα τελευταία κυρίως χρόνια παρατηρείται μία στροφή και μία «ανακάλυψη» θα λέγαμε, χρήσης του ονόματος του Αγίου Αποστόλου Ιούδα του Θαδδαίου μέσω μιάς ειδικής προσευχής προς αυτόν. Και συμβαίνει αυτό για τα πολλά θαύματα πού κάνει σε όσους επικαλούνται την βοήθειά του…

Η προσευχή αυτή πού κυκλοφορεί ευρέως στον κόσμο έχει σχέση και με κάποια ημερήσια ανάγνωσή της «τόσες και τόσες φορές», πράγμα πού κατά την Ορθόδοξη Παράδοση δεν είναι κατανοητό ούτε και αποδεκτό!

Τό, «τόσες φορές για να μ΄ ακούσει ο Άγιος», και το «τόσα ευχέλαια και Αγιασμούς για να μ΄ ακούσει ο Θεός…», έ…, αυτά ανήκουν σε μια θρησκοληψία πού κάποιοι πιστοί έχουν, όχι όμως και η Ορθόδοξη Παράδοση τών Αγίων Πατέρων και Αποστόλων.

Ουδείς Απόστολος δίδαξε «τόσες φορές για εκείνη την Παράκληση, και άλλες τόσες για την άλλη…»

Ακόμη, ο Ιούδας ο Θαδδαίος, ουδεμία σχέση έχει με τον Ιούδα τον Ισκαριώτη που πρόδωσε τον Χριστό.

Κατά την Ιερά Παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, ο Κύριος μας, θέλοντας να αποκαταστήσει το δυσφημισμένο όνομα ” Ιούδας”, του Προδότη Ισκαριώτη, έδωσε στον Ιούδα τον Θαδδαίο, μια ξεχωριστή ευλογία.

Μια χάρη, στην οποία, ότι θα ζητάει ο Θαδδαίος από τον Χριστό για εμάς, αυτό θα γίνεται…

Ακόμη, η προσευχή που ακολουθεί είναι μια δέηση για μεσιτεία στον Δεσπότη των απάντων καί μιά προσευχή που βοήθησε κάποιους που συνάντησαν ανυπέρβλητα εμπόδια, όταν φαινόταν να μην υπάρχει καμιά βοήθεια και είχαν σχεδόν απελπιστεί…

Το ότι έχει σχετιστεί απο κάποιους αδελφούς μας η συγκεκριμένη προσευχή με μιά παράδοση 7 επαναλήψεων επί 9 ημέρες (όπως παραπάνω σχολιάσαμε), είναι κάτι με συμβολική μεν απόχρωση, που θα πρέπει όμως σίγουρα να αξιολογείται με μεγάλη προσοχή και την πάντα απαραίτητη διάκριση…

Επ΄ ουδενί λόγο βέβαια δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται αυτή (αλλά και οποιαδήποτε άλλη προσευχή) με μια θρησκόληπτη διάθεση, ή κάτι σαν μαγικό φάρμακο τόσες και τόσες φορές για «να πιάσει…» …

Μια τέτοια αντιμετώπιση της προσευχής προσιδιάζει στην πλάνη και σίγουρα δεν αναπαύει κανέναν….

Και ούτε θα πρέπει κανείς να απογοητεύεται αν αυτή, ή οιαδήποτε άλλη παράκληση προς τον Τριαδικό Θεό μας, δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα πού εμείς θέλουμε ( αλλά πού δεν ξέρουμε αν είναι και προς το συμφέρον μας…).

Κατ΄ αρχάς κάθε προσευχή που γίνεται “Πρωτοκολλείται” από τον Θεό μπαίνοντας σε μικρή, ή μεγάλη αναμονή!

Γιατί λοιπόν ενώ προσευχόμαστε δεν «παίρνουμε τίποτα;»

Γιατί πολλές φορές μόλις πάρουμε αυτό που ζητήσαμε από το Θεό χαλαρώνουμε το ζήλο μας για προσευχή.

Άλλοτε πάλι γιατί ζητούμε αγαθά που δεν συμφέρουν την ψυχή μας, και άλλοτε γιατί δείχνουμε αδιαφορία « και λέμε για να λέμε…» την προσευχή τυπικά και αδιάφορα χωρίς θέρμη ψυχής επάνω μας και χωρίς να πιστεύουμε ότι έχει την πρακτική δύναμη να μας βοηθήσει ο Άγιος…

Έτσι λοιπόν καθυστερώντας ο Θεός να μας δώσει εκείνα που του ζητούμε, μας δοκιμάζει και αν όντως ενδιαφερόμαστε γι΄ αυτό αυξάνεται και ο ζήλος μας και η επιμονή μας.

Άν όχι, ξεφουσκώνει ο ψεύτικος και επιφανειακός «ζήλος» μας και σταματάμε από μόνοι μας, είτε λέγοντας «αρκετά πιά…», ή ακόμη θυμωμένοι με τον Θεό και τον Άγιο πού δεν ακουστήκαμε αμέσως… Γιατί συμβαίνουν δυστυχώς κι΄ αυτά !

Διαβάζοντας μάλιστα θαύματα πού έχουν γίνει σε διάφορους ανθρώπους παρατηρούμε ότι πολλά από αυτά έγιναν κατόπιν προσευχής πού άς είναι προσευχή και των 5΄ λεπτών πού λέει ο λόγος, αλλά θερμής προσευχής με πόνο ειπωμένης αλλά και πολλών δακρύων.

Όταν έλθουν δάκρυα πόνου (πραγματικά βέβαια, όχι τίποτα ψευτοδάκρυα πού κάνουμε μερικές φορές εμείς, όχι τέτοια…), έ…, τότε ακριβώς έχουμε ανοίξει δίαυλο ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ και τηλέφωνο με τον Θεό και ακούγεται η προσευχή μας !

Ο Κύριος θέλει να μας διδάξει την συνεχή καταφυγή μας σ΄ Αυτόν , αναβάλλει, επειδή θέλει να εισπράξουμε το μισθό της υπομονής και επειδή γνωρίζει και την κατάλληλη στιγμή που μας συμφέρει να επιτύχουμε αυτά που επιδιώκουμε.

Είτε λάβουμε όμως, είτε δεν λάβουμε όσα ζητήσαμε από το Θεό, οφείλουμε να Τον ευχαριστούμε γιατί ο Θεός γνωρίζει καλύτερα από μας το συμφέρον μας, μια και πίσω από την στροφές τους δρόμου της ζωής μας εμείς δεν γνωρίζουμε τι θα συναντήσουμε.

Ο Θεός όμως βλέπει και ξέρει, και εφ΄ όσον τον παρακαλούμε «οφείλει» να μας προφυλάξει έστω και δια της αρνήσεως να μας δώσει εκείνο πού εμείς θέλουμε…

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 4.4 (5 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.