Άγιος Ανδρέας: Ο Άγιος Ανδρέας καταγόταν από τη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας. Αν και φτωχός ψαράς στην Τιβεριάδα λίμνη, αυτός μαζί με τον αδελφό του ήταν οι πρώτοι που κλήθηκαν να ακολουθήσουν τον Χριστό και για τον λόγο αυτό αποκαλείται και Πρωτόκλητος. Από τότε που ακολούθησε τον Χριστό και μέχρι τη Σταύρωση, την Ανάσταση και την Ανάληψη ήταν σαν όλους τους άλλους μαθητές.

Άγιος Ανδρέας: Ο Πρωτόκλητος Απόστολος – Εορτή 30 Νοεμβρίου

Το Αποστολικό έργο του

Όμως, μετά την Πεντηκοστή και την ίδρυση της πρώτης Εκκλησίας, πάντα μαζί με τον αδελφό του Πέτρο αλλά και άλλους μαθητές του Κυρίου, βρέθηκε στη Σινώπη, στον Εύξεινο Πόντο. Από εκεί μαζί με τον Ματθία αλλά και άλλους μαθητές πήγε στη Σαμψούντα (Αμισό), όπου ίδρυσε Εκκλησία. Στη συνέχεια, πέρασε από τις περιοχές του Πόντου, της Ιβηρίας και της Παρθίας και επέστρεψε στα Ιεροσόλυμα μάλλον κατά το 34 μ.Χ.

Μετά τον εορτασμό του Πάσχα, με άλλους μαθητές ξεκίνησε τη δεύτερη πορεία του, αυτή τη φορά μέσω της Αντιόχειας. Επισκέφτηκε, κατά την περιοδεία του αυτή, την Έφεσο, τη Λαοδίκεια της Φρυγίας, την Οδυσσούπολη της Μυσίας, τη Νίκαια και την ευρύτερη περιοχή της Βιθυνίας, τη Νικομήδεια, τη Χαλκηδόνα και την Άμαστρη, για να καταλήξει πάλι στη Σινώπη.

Αργότερα επισκέφτηκε τη Σαμψούντα και την Τραπεζούντα, τους Αλανούς, τους Ζηκχούς, τους Βοσπορινούς και τους Χερσονήτες, για να επιστρέψει στη Σινώπη. Στη συνέχεια, πέρασε από το Βυζάντιο, την Ηράκλεια της Θράκης, τη Μακεδονία και την Πελοπόννησο, με τελικό σταθμό την Πάτρα.

Η φυλάκιση και ο θάνατος του

Με βάση την Πάτρα ο Άγιος Ανδρέας άρχισε να κηρύττει τον Χριστιανισμό σε όλη την Αχαΐα την εποχή που ανθύπατοι ήταν ο Λεσβίος και ο διάδοχός του, Αιγεάτης. Στην Αχαΐα η διδασκαλία του βρήκε πρόσφορο έδαφος και για τον λόγο ότι έκανε πολλά θαύματα, θεραπεύοντας πολλούς ασθενείς με τη δύναμη της προσευχής.

Σύμφωνα με την παράδοση, ακόμα και η Μαξιμίλλα, σύζυγος του ανθύπατου Αιγεάτου, αφού τη θεράπευσε ο Απόστολος από τη βαριά αρρώστια που είχε, πίστεψε στον Χριστό.

Το γεγονός όμως αυτό εκνεύρισε τον ανθύπατο και με την παρότρυνση ειδωλολατρών ιερέων συνέλαβε τον άγιο, τον φυλάκισε και στη συνέχεια τον οδήγησε στο μαρτύριο με σταυρικό θάνατο.

Το λείψανό του έθαψε ο Στρατοκλής, τον οποίο είχε χειροτονήσει ο άγιος μέσα στη φυλακή ως τον πρώτο επίσκοπο Πατρών.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.