Άγιος Αγαθόνικος: Ο Άγιος Αγαθόνικος ήταν Ρωμαίος, χριστιανός από τη Νικομήδεια που μαρτύρησε για την πίστη του,

Άγιος Αγαθόνικος και οι συν αυτώ Μάρτυρες: Μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας σήμερα 22 Αυγούστου

Τον Αγαθόνικο τον συνέλαβε ο Κόμης της εώας Ευτόλμιος, ο οποίος, όταν επέστρεφε από την περιοδεία του στον Πόντο, όπου είχε πάει για να καταδιώξει Χριστιανούς, βρήκε στην Κάρπη τον Ζωτικό, τον οποίο θανάτωσε μαζί με τους μαθητές του. Εκεί έμαθε ότι ο πρίγκιπας της πόλης έγινε Χριστιανός από κάποιον Αγαθόνικο.

Τότε συνέλαβε τον πρίγκιπα και τον Αγαθόνικο και αφού τους τιμώρησε μαζί με άλλους Χριστιανούς, κατόπιν όλους μαζί τους οδήγησε στο βασιλιά, που βρισκόταν στη Θράκη. Αλλά στο δρόμο, κοντά σε ένα χωριό ονομαζόμενο Ποταμός, σκότωσε τους Ζήνωνα, Θεοπρέπιο, Ακίνδυνο και Σεβηριανό, καθώς από τις πολλές πληγές που είχαν στα πόδια τους δεν μπορούσαν πλέον να βαδίσουν.

Όταν έφθασε ατό χωριό Άμμους (Επιβάτες Θράκης) κοντά στη Σηλυβρία, με βασιλική διαταγή αποκεφάλισε, έτσι όπως τους είχε δεμένους, τον Αγαθόνικο, τον πρίγκιπα και τους άλλους Χριστιανούς, το έτος 298.

Η μνήμη του τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 22 Αυγούστου. Η Τίμια Κάρα του φυλάσσεται στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Καβάλας.

Ἀπολυτίκιον 
Ἦχος γ’ . Θείας πίστεως.
Νίκης τρόπαιον, κατὰ τῆς πλάνης, Ἀγαθόνικε, λαμπρὸν ἐγείρας, τῶν ἄφθαρτων ἀγαθῶν, κατηξίωσαι τοῦ γὰρ Δεσπότου ζηλώσας τὸν θάνατον, τῆς ἀθανάτου ζωῆς ὤφθης μέτοχος. Μάρτυς ἔνδοξε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.