ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ- ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE: Όπως είπε στο ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE ο π Νικήτας, το πρόσωπο του Μακαριστού ήταν σαν να έλαμπε! Σε κάποια στιγμή μου φάνηκε πως χαμογελούσε. Τα τελευταία του λόγια ήταν η αγάπη του για τον Χριστό μας και έδωσε σε όλους μας την ευλογία του.

Τα τελευταία του λόγια Χριστέ μου σ’ αγαπώ! Μετά από έναν δύσκολο καρκίνο ο οποίος του έχει γεμίσει το σώμα και ενώ όσοι δεν ζούν για τον Χριστό εν Χριστώ λένε η κακιά αρρώστια, ο Άγιος Γέροντας και Δικαίος Εφραίμ της Σκήτης του Αγίου Όρους έλεγε το Θείο δώρο και το επαναλάμβανε πολλές φορές!

Τις τελευταίες μέρες στην καρέκλα χωρίς να μπορεί να ξαπλώσει από τους πόνους και ούτε το κεφάλι να σηκώσει και τα χέρια, του πήγαμε τα λείψανα του Αγίου Ιωσήφ και το μόνο που μπορούσε να ψιθυρίσει χαμηλόφωνα και ξεψυχισμένα ήταν ευχαριστώ και ευγνωμονώ, πολλές φορές με όσο ελάχιστη δύναμη του παρείχε ο Κύριος!

Κάποια στιγμή έλεγε κάτι το οποίο δεν το καταλάβαιναν οι συνοδοί του· να πιάσει στιλό δεν είχε δύναμη και του έβαλαν στην αγκαλιά του ένα τάμπλετ να χαράξει με το δάχτυλό τι ήθελε να πεί· και αυτός ενώ βρισκόταν σε τέτοια φρικτή και δεινή κατάσταση και πόνους έγραψε με τρεμάμενα χέρια, Χριστέ μου σ’ αγαπώ!

Καλή Ανάσταση Γέροντα!

ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ- Tελέστηκε σήμερα η Εξόδιος Ακολουθία του Μακαριστού Γέροντα Εφραίμ της Σκήτης Αγίου Ανδρέα που βρίσκεται στις Καρυές στο Άγιο Όρος.

Ο Γέροντας εξεδήμησε προς Κύριον τα ξημερώματα της Πέμπτης, 30 Μαρτίου 2023, μετά από πολυώδυνη ασθένεια.
ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΓΕΡΟΝΤΑΣ

Ο μακαριστός Δικαίος της Σκήτης Αγίου Ανδρέα Γέροντας Εφραίμ ήταν πνευματικό τέκνο του Γέροντα Εφραίμ της Ιεράς Μονής Αγίου Αντωνίου στην Αριζόνα ο οποίος ακολούθησε τον μοναχισμό σε ηλικία 14 ετών και με την δράση του κατάφερε να αναβιώσει και να επανδρώσει πολλά μοναστήρια στο Άγιο Όρος.

Μέχρι και το 2019 οπότε ο Γέροντας Εφραίμ της Ιεράς Μονής Αγίου Αντωνίου εκοιμήθη, οι μονές Ξηροποτάμου, Κωνσταμονίτου, Καρακάλλου και πολλά ακόμη μοναστήρια βρίσκονταν υπό την πνευματική του καθοδήγηση.

Ο Γέροντας Εφραίμ, κατά κόσμον Ιωάννης Μωραΐτης, γεννήθηκε στις 24 Ιουνίου 1928 στον Βόλο και απεβίωσε σε ηλικία 91 ετών τον Δεκέμβριο του 2019. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στη φτώχεια, βοηθώντας τον πατέρα του στην εργασία του, αλλά πάντα ακολουθούσε το ευσεβές παράδειγμα της μητέρας του.

Σε ηλικία 14 χρονών του δημιουργήθηκε η επιθυμία να ακολουθήσει τον μοναχισμό, αλλά ο πνευματικός του δεν του έδωσε ευλογία να πάει στο Άγιο Όρος μέχρι να γίνει 19 χρονών.

Με την άφιξη του στο Άγιο Όρος, στις 26 Σεπτεμβρίου 1947, πήγε κατευθείαν στον γέροντα Ιωσήφ (Ησυχαστή), στη σπηλιά του Τιμίου Προδρόμου, ο οποίος τον αποδέχτηκε στην αδελφότητά του, και έκανε την κουρά του 9 μήνες αργότερα το 1948, δίνοντάς του το όνομα Εφραίμ. Από υπακοή στον γέροντά του, ο μοναχός Εφραίμ χειροτονήθηκε διάκονος και στη συνέχεια ιερέας. Η ζωή στην αδελφότητα του γέροντος Ιωσήφ ήταν πολύ αυστηρή και ασκητική.

Μετά την κοίμηση του γέροντος Ιωσήφ το 1959, συγκεντρώθηκαν αρκετοί μοναχοί γύρω από τον γέροντα Εφραίμ που τον είχαν ως πνευματικό πατέρα. Το 1973 η αδελφότητά του μετακόμισε στην Ιερά Μονή Φιλοθέου όπου έγινε και ηγούμενός της. Λόγω της φήμης του γέροντα Εφραίμ, η μοναστική αδελφότητα μεγάλωσε γρήγορα.

Φανούρης Ευστράτιος
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.