ΣΤΙΣ 18 Μαίου η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη των αγίων μαρτύρων Πέτρου, Διονυσίου, Χριστίνης, Ανδρέου, Παύλου, Βενεδίμου, Παυλίνου και Ηρακλείου.

Άγιοι Πέτρος, Διονύσιος, Ανδρέας, Παύλος, Χριστίνα, Ηράκλειος, Παυλίνος και Βενέδιμος: Μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας 18 Μαΐου

Ο μεν Πέτρος ήταν από την πόλη της Λαμψάκου. Όταν διατάχθηκε από τον Δέκιο, άρχοντα της πόλης των Αβυδινών, να θυσιάση στην θεά Αφροδίτη αρνήθηκε και ομολόγησε τον Χριστό ως Κύριο και Θεό με ποτέλεσμα να οδηγηθή στα βασανιστήρια και να αξιωθή τον στέφανο του μαρτυρίου. Ο δε Παύλος και ο Ανδρέας κατάγονταν από την Μεσοποταμία, ήσαν στρατιώτες και μαζί με τον άρχοντα Δέκιο πήγαν στην Αθήνα. Εκεί συνέλαβαν ως χριστιανούς τον Διονύσιο και την Χριστίνα και τους οδήγησαν στην φυλακή.

Την Χριστίνα, βλέποντάς την ο Παύλος και ο νδρέας ότι ήταν παρθένος και ωραία, θέλησαν να την πειράξουν. Η αγία όμως κατάφερε όχι μόνο να τους νουθετήση αλλά και να τους οδηγήση στην πίστη του Χριστού, με ποτέλεσμα οι μεν Διονύσιος, Παύλος και Ανδρέας να λιθοβοληθούν, η δε Χριστίνα να ποκεφαλισθή. Ο Ηράκλειος, ο Παυλίνος και ο Βενέδιμος κατάγονταν από την Αθήνα και κήρυτταν το Ευαγγέλιο προσπαθώντας να πείσουν τους ειδωλολάτρες να αποστραφούν ην πλάνη των ειδώλων. Για τον λόγο αυτό συνελήφθησαν και αφού εβασανίσθηκαν τους έβαλαν σε πυρακτωμένη κάμινο, επειδή όμως εφυλάχθηκαν αβλαβείς, με την πρόνοια του Θεού, απεκεφαλίσθηκαν και έτσι έλαβαν οι μακάριοι τους στεφάνους του μαρτυρίου.

 

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.