Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη: Ο Κωνσταντίνος, γεννημένος το 272, βασίλεψε από το 306 έως τον θάνατό του.

Το 325 συνεκάλεσε την Α’ Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια της Μικράς Ασίας, της οποίας ηγήθηκε αυτοπροσώπως. Η σύνοδος αυτή αποτελεί ακρογωνιαία λίθο στην πορεία του Χριστιανισμού, αφού καταδίκασε την αίρεση του Αρειανισμού και διαμόρφωσε το δόγμα του «Σύμβολου της Πίστεως». Λίγο πριν από τον θάνατό του, βαπτίστηκε χριστιανός.

Η Αγία Ελένη γεννήθηκε το 247 μ.Χ. στο Δρέπανο της Βιθυνίας και είναι η μητέρα του Μέγα Κωνσταντίνου, την οποία η Χριστιανική Εκκλησία ανακήρυξε ισαπόστολο μαζί με τον υιό της.

Αποφάσισε να κάνει έρευνες για την ανεύρεση του τάφου και των σταυρών του Χριστού και των δύο ληστών. Βρήκε τον Τίμιο Σταυρό και στη συνέχεια, χρηματοδότησε την ανέγερση χριστιανικών Εκκλησιών σε πολλά μέρη. Πέθανε περίπου το 327 μ.Χ. σε ηλικία 80 ετών. Τα λείψανα της Αγίας Ελένης βρίσκονται στη Βενετία. Η μνήμη τους τιμάται στις 21 Μαΐου.

Οι Προστάτες Άγιοι των Πανάγιων Προσκυνημάτων

Οι Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη αναγνωρίζονται για την μεγάλη φιλανθρωπική τους δράση και το σπουδαίο έργο τους στους Αγίους Τόπους. Ο Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος αποφάσισε την ενίσχυση της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων, αναθέτοντας στη μητέρα του Ελένη, την επιστασία των έργων. Η Αγία Ελένη, παρά την προχωρημένη ηλικία της, ήταν παρούσα στην ανεύρεση των τριών πιο σπουδαίων προσκυνημάτων: του Γολγοθά, του Παναγίου Τάφου και του τόπου της Γεννήσεως του Χριστού. Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών αυτών επιτεύχθηκε και η εύρεση του Τιμίου Σταυρού. Τέλος, η Αγία Ελένη έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση του υιού της, βοήθησε στην ανέγερση πολλών Εκκλησιών, περισσότερων από είκοσι, στην περιοχή των Αγίων Τόπων. Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με την παράδοση, αποτέλεσαν αφορμή για να θεωρούνται οι προστάτες Άγιοι των προσκυνητών, που επισκέπτονται τους Αγίους Τόπους.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.