Στο πανηγυρίζον αριστερό κλίτος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως τελέσθηκαν το διήμερο 22-23 Δεκεμβρίου οι Ιερές Ακολουθίες του Εσπερινού, του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας επί τη Εορτή των Αγίων Δέκα, των εν Κρήτη μαρτυρησάντων, χοροστατούντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου κ. Γερασίμου. Όλες οι Ακολουθίες μεταδόθηκαν ζωντανά για τους ευσεβείς χριστιανούς, από τον ραδιοφωνικό σταθμό 90,1 Fm.

Στον Θείο Λόγο που κήρυξε ο σεβαστός Ποιμενάρχης για τους ακροατές, ανέφερε περί του βίου των Αγίων που μαρτύρησαν το έτος 251 μ.Χ.: «Τιμούμε και φέτος, υπό διαφορετικές συνθήκες βέβαια, τη γενέθλιο ημέρα των Αγίων ενδόξων Δέκα Μαρτύρων, που προμηνύει τη Γενέθλιο ημέρα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Οι Άγιοι Δέκα είναι τα φανερά γεννήματα της φυτείας των Αγίων Αποστόλων Παύλου, Τίτου και Κάρπου.

Ο Άγιος Ανδρέας, Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, γράφει στον κανόνα του προς τιμήν των Αγίων ότι η Κρήτη προσέφερε το καλύτερο δώρο στον Γεννηθέντα Χριστό, διότι το αίμα των Αγίων δόθηκε για την αγάπη του Χριστού και με το οποίο στερεώθηκε η διδασκαλία του Ευαγγελίου στο νησί μας, απομακρύνοντας από τον τόπο μας κάθε ειδωλολατρική λατρεία και κάθε προγονική συνήθεια».

Ολοκληρώνοντας, ο Σεβασμιώτατος μετέφερε το μήνυμά του επί τη Εορτή, αλλά και ενόψει της Εορτής των Χριστουγέννων και του καινούριου έτους που ανατέλλει εντός ολίγων ημερών: «Σήμερα εμείς, ως καλοί χριστιανοί, οφείλουμε να ομοιάσουμε στο ήθος των μεγάλων αυτών Κρητικών Αγίων και να προσφέρουμε το δικό μας δώρο στον Τεχθέντα Χριστό εντός ολίγου. Το καλύτερο δώρο που περιμένει από εμάς ο Χριστός είναι η προσφορά των αμαρτιών μας σε Εκείνον, διότι τότε θα καθαρίσουμε την καρδιά και την ψυχή μας και θα την προετοιμάσουμε καταλλήλως για να γεννηθεί εντός της το ο Ίδιος ο Χριστός.

Τη νέα χρονιά, αγαπητοί μου αδελφοί, ας προσπαθήσουμε να αποβάλλουμε καθετί που μας απομακρύνει από τον Θεό –τους λογισμούς, τις αμαρτίες, τις αστοχίες μας– και ας προσανατολιστούμε στο Φως του Ηλίου της Δικαιοσύνης που γεννιέται, εκείνο το Φως που δίδει νόημα στη ζωή μας, που μας βοηθάει να υπομένουμε τις θλίψεις, τις δυσκολίες, τις ασθένειες, ακόμη και τον διωγμό που υπόκειται το κεντρικό Μυστήριο της Πίστης μας, η Θεία Ευχαριστία».

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.