Οι Αγίες Αγάπη, Χιονία και Ειρήνη είναι μάρτυρες της Ορθόδοξης Εκκλησίας από τη Θεσσαλονίκη. Η μνήμη τους εορτάζεται στις 16 Απριλίου

Αγίες Αγάπη, Ειρήνη και Χιονία: Μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας σήμερα 16 Απριλίου

Ήταν αδερφές, θυγατέρες μιας ευσεβής γυναίκας ονόματι Θεοδότη. Κατάγονταν από πλούσια οικογένεια από τη Θεσσαλονίκη. Παρά το νόμο που απαγόρευε τα χριστιανικά βιβλία, οι αδερφές τα φύλαξαν και κατέφυγαν σε κάποιο βουνό.

Εκεί της επισκέφθηκε η Αγία Αναστασία η Φαρμακολύτρια, που ενθάρρυνε τις αδερφές και υποσχέθηκε πως θα προσεύχεται για εκείνες.

Οι αδερφές συνελήφθησαν το 304, και ανακρίθηκαν από τον άρχοντα Δουλσήτιο μαζί με τον Άγιο Αγάθωνα, τις Αγίες Ευτυχία, Κασία και Φιλίππα.

Η Αγάπη, η Χιονία και η Ειρήνη αρνήθηκαν να αλλαξοπιστήσουν, παρά τις προσπάθειες του Δουλσήτιου. Φυλάκισε την Ειρήνη και οι δύο μεγαλύτερες, η Αγάπη και η Χιονία, μαρτύρησαν δια πυρρός.

Μετά την κατάπαυση της πυρρός, αντιλήφθηκαν ότι τα ρούχα τους δεν είχανε καεί και τα σώματά τους έμοιαζαν ειρηνικά, σαν να κοιμούνται. Η Ειρήνη στάλθηκε σε πορνείο, ωστόσο εκεί κανείς δεν την άγγιξε, μέχρι που τη σκότωσε ένας στρατιώτης. Η μνήμη τους εορτάζεται στις 16 Απριλίου, μαζί με τη μητέρα τους Θεοδότη.

Η Αγία Αναστασία, περήφανη για τις μαθήτριές της, έθαψε τα σώματά τους με ευλάβεια.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.