Τελείται σήμερα, Δευτέρα και ώρα 6:30μμ στο ξωκλήσι της Αγίας Βρυαίνης στα Μανδριά της Πάφου εσπερινός, με την ευκαιρία της αυριανής εορτής της αγίας.

Πρόκειται για τη μοναδική σε όλο τον χριστιανικό κόσμο εκκλησία αφιερωμένη στη συγκεκριμένη αγία, γεγονός που έχει δώσει τεράστια φήμη στο εκκλησάκι και έχει καταστεί τα τελευταία χρόνια τόπος καθημερινής έλευσης δεκάδων πιστών που προσκυνούν την εικόνα της και αφήνουν τα τάματα τους.

Ανήμερα της γιορτής της αγίας, κάθε 30 Αυγούστου, εκατοντάδες πιστοί φθάνουν στη μικρή κοινότητα από όλη την Κύπρο, αφού η χάρη της αγίας έχει γίνει ολοένα και πιο γνωστή τα τελευταία χρόνια.

Η Αγία Βρυαίνη ή Βρυώνη είναι ένα από τα πέντε ξωκλήσια που υπήάρχαν στα Μανδριά, μαζί με αυτά των Αγίων Ηλιόδωρου, Εύρεσης, Ευλόγιου και Αυγώνας .

Μετά το 1963, όταν στα Μανδριά παρέμειναν οι Τουρκοκύπριοι κάτοικοι τους, όλα καταστράφηκαν και σήμερα δεν υπάρχει πλέον άλλο από το εκκλησάκι της Αγίας Βρυαίνης που το έχει ξανακτίσει μια οικογένεια προσφύγων, μέλη της οποίας οραματίστηκαν, όπως ανέφεραν, από την Αγία που τους έδειξε που βρίσκονταν τα χαλάσματα του ξωκλησιού της.

Ένας από τους πιο γνωστούς θρύλους γύρω από την εκκλησάκι της Αγίας Βρυαίνης αναφέρει πως ενώ ένα καράβι βρισκόταν ανοιχτά της Κύπρου, ξαφνικά ξέσπασε μεγάλη θαλασσοταραχή. Ο καπετάνιος ψάχνοντας καταφύγιο για να σώσει το καράβι του, πλησίασε τις ακτές και η τρικυμία τον οδήγησε στα Μαντριά.

Ο καπετάνιος και οι ναύτες του καραβιού βλέποντας τότε τον κίνδυνο να τσακιστούν στα βράχια, παρακάλεσαν την εικόνα της Αγίας Βρυαίνης, που υπήρχε στο πλοίο, να τους γλυτώσει, κάνοντας τάμα πως αν σώζονταν θα της έχτιζαν μια εκκλησία προς τιμή της.

Η τρικυμία κόπασε και ο καπετάνιος για να δείξει την ευγνωμοσύνη του έφτιαξε ένα μικρό εκκλησάκι στο όνομα της Αγίας Βρυαίνης κοντά στη θάλασσα.

Η Αγία Βρυαίνη φαίνεται να είναι πολύ θαυματουργή, αφού με τα διάφορα θαύματά της, χρόνο με χρόνο αυξάνει σε σημαντικό αριθμό τους προσκυνητές της. Στη κοινότητα Μανδριών η Αγία Βρυαίνη τιμάται πάρα πολύ, αφού έσωσε τη ζωή μέχρι και σε καρκινοπαθείς ανθρώπους.

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα.

ΠΑΦΟΣ ΝΕΤ

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (0)
  1. Marios 3 χρόνια πριν

    Αγία βρυαίνη βοήθα όλο τον κόσμο

    ΑπάντησηΆκυρο

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.